Cum să ne gestionăm cu inteligenţă şi creativ relaţiile apelând la astrologie? În practică, multe persoane solicită astrologilor informaţii despre relaţiile lor, indiferent de specificul acestora (de la relaţii cu familia, prietenii, partenerii de viaţă până la cele mai dificile, cu persoane faţă de care se resimte incompatibilitate). În ce măsură se pot obţine asemenea răspunsuri prin astrologie şi cu ce câştig personal în conştientizare?
O ramură aparte a astrologiei este aşadar studiul hărţilor comparate sau studiul de sinastrie, care constă în descrierea interacţiunii dintre doi oameni, din punctul de vedere al fiecăruia, pe baza relaţiilor dintre planetele celor două astrograme, precum şi a caselor activate în fiecare hartă de planetele celuilalt. Relaţiile dintre planete se determină calculând pur şi simplu distanţa pe cercul zodiacal între fiecare planetă din astrograma persoanei A faţă de fiecare planetă din harta persoanei B. Din multitudinea de raporturi, se păstrează ca relevante cele ce se încadrează ca valoare în categoria aceloraşi aspecte majore dintr-o astrogramă individuală, aspecte care în sinastrie poartă denumirea de intraspecte. Este vorba deci despre conjuncţie (00), sextil (600), cuadratură (900), trigon (1200) şi opoziţie (1800).
Ce facem cu aceste calcule şi teorii? Care este corespondentul lor în dinamica efectivă a întâlnirii dintre doi oameni?
Este evident că în viaţa de zi cu zi fiecare relaţie a noastră activează în ambele părţi reacţii şi nevoia ajustării optime a unuia faţă de celălalt, pentru că suntem setaţi să căutăm starea de bine nu numai la nivelul universului individual, ci şi atunci când ne manifestăm ca fiinţe sociale. Chiar şi fără să ne privim relaţiile din prisma astrologiei, extragem esenţa lor sub forma unor impresii subiective de genul “În preajma acestui om devin…(vulnerabil/optimist/agresiv/liniştit etc.)”
Astrologia poate adăuga precizie în aceste reflecţii pentru că numeşte mai explicit, prin sinastrie, fiecare persoană ce laturi îi activează celeilalte. Fie că o recunoaştem sau nu, ne aflăm aici într-un schimb permanent de energii unii faţă de alţii, iar acest lucru se ţese de la sine între noi, fără să stabilim în mod conştient ce porţi interioare să ne deschidem reciproc. De asemenea, la mijlocul drumului dintre noi se naşte o nouă energie, aceea a relaţiei în sine, care în astrologie ţine de domeniul hărţilor compuse. Dar, deocamdată, să vorbim despre cum se vede relaţia de la nivelul fiecărei părţi implicate în ea!
***
În primul rând, poate este bine să stabilim înainte de a face apel la un studiu de sinastrie şi ce vrem să facem mai departe cu aceste informaţii. Le putem păstra la nivel de radiografie a relaţiei, cu înţelegerea felului în care ne influenţăm reacţiile reciproce. Însă am observat pe pielea mea cât de productiv este să încerc să lucrez, mai ales în relaţiile tensionate, cu ceea ce mă ajută cealaltă persoană să asimilez prin felul ei de a fi, chiar dacă acesta mă incomodează.
De asemenea, am mai observat că de multe ori ne comportăm într-un anumit fel faţă de ceilalţi pentru că ei ne induc subtil acel tip de comportament (şi de obicei nu suntem niciunul conştient de acest lucru). La fel, este just să ne întrebăm şi cât de mult le determinăm noi celorlalţi un tip specific de reacţie prin felul nostru propriu de a privi viaţa.
De exemplu, în harta mea Fecioara este un semn neactivat de nicio planetă; în schimb, sunt planete în Peşti, Gemeni şi Săgetător, semne care au în spate motivaţii şi căutări ce nu se armonizează uşor cu cele ale Fecioarei (ordonare, pragmatism, discriminare critică prin atenţie la detalii practice de mare precizie). Întâmplările mele în preajma persoanelor care au acest semn puternic activ în hărţile lor se încadrează în două categorii: fie încep să greşesc mai mult decât de obicei în chestiuni mărunte, iar neatenţiile mele ies la iveală când suntem împreună; fie capăt o mai mare claritate în gândire şi îmi doresc să mă informez mai în detaliu, să capăt măiestrie într-un domeniu de interes comun pentru mine şi omul respectiv, chiar dacă tiparul meu este să asimilez mai uşor informaţii cu caracter schematic, general.
De ce această discrepanţă de reacţii, ambele ale mele? După părerea mea, aici contează cât de bine şi-a integrat cealaltă persoană propriul accent pe semnul Fecioarei. Poate fi o Fecioară care, din nevoia sa de ordine şi de corecţie a micilor imperfecţiuni, speculează greşelile celorlalţi şi îi aşteaptă cu o critică la cotitură; sau poate fi o Fecioară care a găsit o manieră mai creativă de autoexprimare, emanând inteligenţă fină şi multă precizie mentală, pe care le împărtăşeşte celorlalţi cu modestie şi cu un spirit al lucrului bine făcut. Iar eu, care vin în contact cu aceste persoane şi preiau din câmpul lor ceea ce mie îmi lipseşte ca accent (Fecioara), am tendinţa – cel puţin până să realizez mai bine ce se petrece între noi – să traduc şi să personific pentru ele ceea ce se aşteaptă să găsească pe drumul vieţilor lor.
Desigur, responsabilitatea mea este neschimbată, iar mesajul pentru mine rămâne acelaşi în ambele tipuri de întâlniri: am nevoie să mă disciplinez, să deprind atenţia la detalii şi să nu sar, vagă şi superficială, paşi în discernământ. Însă atunci când devenim observatori stăpâni pe ei înşişi ai relaţiilor noastre din perspectiva acestor tipuri de transferuri subtile, ne ajutăm şi pe noi şi pe ceilalţi prin faptul că nu ne mai permitem să fim, unul pentru vibraţiile joase ale celuilalt, “momeli”.
Iar rezultatul este că pur şi simplu învăţăm să creştem împreună.
***
Pentru cei interesaţi mai în amănunt de metoda de lucru cu hărţile comparate, am să dau un exemplu scurt, cel puţin aşa cum am reuşit eu până acum să descifrez limbajul complex al sinastriilor.
În sinastrie rezultă raporturi cum ar fi “planeta Marte a persoanei A se află în conjuncţie cu Luna persoanei B, în Taur”. Ca model de interpretare, stabilim mai întâi ce presupune pentru fiecare propria planetă în harta sa: persoana A se pune în mişcare mai lent, apoi acţionează într-un stil perseverent, având adesea în spatele acţiunilor scopuri practice; persoana B este predispusă să fie refractară instinctiv la schimbări, este, cel mai probabil, bine împământată şi îşi poate asigura o stare de siguranţă emoţională prin expunerea cotidiană la activităţi specifice Taurului (de pildă, statul în natură).
Mai departe, cele două dimensiuni individuale se împletesc şi generează, pentru fiecare parte, reacţii de tip “dau-primesc”. Observăm că, aflându-se unul în preajma celuilalt, persoana A îi face un transfer de energie marţiană persoanei B pe segmentul fiinţei sale asociat Lunii. Practic, îi energizează emoţiile (Luna B), făcând-o să acţioneze mai dinamic sub impulsul lor şi să le manifeste printr-o atitudine mai fermă (Marte A). În cadrul aceleiaşi relaţii, persoana B îi sensibilizează (Luna B) persoanei A impulsul de “a face şi se autoafirma” (Marte A), astfel încât acţiunile acesteia din urmă din cadrul relaţiei vor porni mai mult decât de obicei din instinct (Luna B) şi ar putea fi dublate de mai multă receptivitate emoţională. Nu în ultimul rând, vom nuanţa interpretările din prisma tipului de aspect (conjuncţie) şi al semnului sau semnelor implicate, în cazul nostru Taurul.
Cât despre utilitatea acestor detalii, ea derivă tot din conştientizare. Dacă persoana B (cea lunară) înţelege că persoana A (cea marţiană) o determină să îşi acceseze mai energic emoţiile şi să le dea formă concretă, poate ajunge, de pildă, să capete curajul exteriorizării lor; iar persoana B poate învăţa prin contactul cu persoana A să acţioneze cu mai mult tact şi atenţie la emoţii în timp ce face ceva.
***
Cât de bine se asimilează această armonizare într-o relaţie depinde, până la urmă, de cât de dispusă este fiecare parte să lucreze cu ea însăşi şi să facă relaţia funcţională. Astrologia nu îşi permite să aleagă ce om trebuie să rămână lângă noi şi care nu, însă, pentru cei ce nu fug de întâlnirea în oglindă cu persoanele care îi pot ajuta să se întregească, transmite un mesaj cât se poate de realist: orice relaţie se poate oricând duce tot mai sus.
5 iulie 2015