Vocaţia în astrologie

Săptămâna trecută am abordat în cadrul întâlnirii de grup subiectul carierei văzut prin filtrele unei astrograme. Sau, altfel spus, ne-am întrebat cum se poate privi o hartă natală atunci când, ca astrolog, preiei rolul de consilier vocaţional. La sugestia unei prietene, o să scriu aici un rezumat al concluziilor discuţiei noastre.

  • În primul rând, trebuie precizat că, aşa cum întreaga astrogramă îşi pune amprenta, de exemplu, pe aspectul fizic al nativului (nu doar Ascendentul şi casa I), la fel drumurile noastre profesional-vocaţionale sunt în corelaţie cu toate circumstanţele hărţii.
  • Totuşi, dacă ar fi să facem zoom pe principalele surse de informaţii, casele 2, 6 şi 10 sunt cel mai strâns legate de alegerea profesiei sau a acelor activităţi care ne conferă un simţ al optimei implicări în muncă şi comunitate.
  • Iată câteva repere despre aceste case:
    • Cea de a doua oferă informaţii despre talente native care, dezvoltate şi puse în valoare, au potenţialul de-a fi transformate în competenţe din care să obţinem pe cont propriu resursele materiale necesare mai întâi supravieţuirii, apoi împlinirii dorinţelor noastre suplimentare. Toate acestea presupun diverse investiţii şi cheltuieli. Mai departe de acest substrat pragmatic, tangibil, casa a doua este legată de formularea şi permanenta actualizare a sistemului nostru personal de valori; în baza lui căutăm mai apoi să generăm bunăstarea materială potrivită nouă. Acest lucru face ca în mod firesc activităţile profesionale, sursa standard a câştigurilor materiale în societatea prezentă, să fie în conexiune cu simbolistica zodiilor, planetelor, aspectelor şi guvernatorului casei a doua. Din ce fel de conjuncturi putem obţine câştiguri pe cont propriu? – aceasta ar fi întrebarea, formulată cât mai la obiect, care ne interesează aici. Venus în casa a II-a? Poate că generezi resurse punând accent pe simţul artistic, pe talentul tău de mediator sau pe un bun fler financiar-administrativ. Marte? Poate câştigi bani lucrând în condiţii cu un grad înalt de competitivitate şi/sau care îţi permit libertatea de a decide vitejeşte, independent şi rapid.
    • Casa a 6-a se referă în detaliu la sarcinile pe care avem potenţial să le facem bine, la natura muncii noastre, la ceea ce ne caracterizează mediul de lucru, aşa cum îl percepem zi de zi, depunând efortul presupus de atribuţiile din fişa postului. Manageri, preşedinţi, funcţionari sau menajere, pentru toţi casa a 6-a reprezintă actul cotidian de a munci, cu tipul de competenţe pe care avem potenţial să le perfecţionăm pe măsură ce căpătăm experienţă în activitatea noastră. Luna sau Racul în corelaţie cu casa a 6-? Indiferent de domeniul în care activezi, analizează în ce măsură munca ta seamănă cu grija unei mame faţă de căminul şi copiii ei sau dacă munca ta îţi permite comportamente familiare, ca şi cum ai munci (poate chiar o faci) de acasă!
    • Casa a 10-a se referă la ideea de misiune în cadrul societăţii. Spre deosebire de a 6-a, care presupune o focusare oarecum interiorizată pe “ce ştiu eu să fac cu hărnicie”, “eu şi munca mea pe ziua de azi”, casa a 10-a este acea parte a din viaţă care ne face conştienţi că aparţinem unei comunităţi, că ne construim un statut în lume, o imagine publică, fiind parte a unui sistem social, asumându-ne responsabilitatea şi autoritatea unor acţiuni şi decizii cu impact exterior. În zilele noastre, cariera şi prestigiul pe care aceasta ni-l oferă sunt strâns legate de simbolistica astrologică a casei a 10-a. Tipul nostru de notorietate, de participare în societate şi felul în care suntem văzuţi “de departe”, ca membri ai comunităţii se analizează prin intermediul acestei case. Saturn sau Capricornul în casa a 10-a? Cel mai probabil ai sentimentul presant că trebuie să fii respectat, luat în serios de societate. Poate ţi se întâmplă frecvent să simţi că porţi pe umeri responsabilităţi sociale imense (şi că le poţi duce). Alteori poate că percepi blocaje în posibilitatea avansării în carieră. În orice caz, norocul nu are legătură cu acest aspect al vieţii tale; obţii doar pe măsura efortului depus.

Şi-acum să discutăm concret despre viaţă, despre câmpul muncii în zilele noastre şi despre alte concluzii pe această temă la care putem ajunge cugetând la indicatorii vocaţionali din astrograme!

  • Să observăm mai întâi că a conta în societate, a ne implica şi a contribui cât mai bine la însănătoşirea ei nu presupune neapărat celebritate, funcţii oficiale şi înalte în cadrul unei instituţii sau ca freelancer de succes. Deci să nu confundăm misiunea noastră în lume (care ţine mai mult de cerinţele spiritului nostru decât de ierarhii sociale) cu mediul competitiv de afaceri! A fi un om de onoare în faţa lumii şi identificarea rolului personal în comunitate nu sunt strict legate de carieră. Dacă poţi crea punţi de legătură între ele, da, ar fi ideal. Dar nu-i musai. Şi-apoi, cariera este un termen ce presupune un fel de îngustare a orizontului pentru că te obligă la focusarea pe domeniul profesional în care te specializezi, în timp ce în lume poţi contribui prin atâtea alte acţiuni remarcabile! Poţi fi operator de call-center sau şeful tuturor operatorilor de call-center şi simultan să plantezi copaci ca voluntar. Nu contează la fel mult ambele ipostaze pentru participarea ta la buna funcţionare a societăţii?
  • Dacă ar fi să ne referim la activitatea de zi cu zi din preajma sarcinilor noastre, trebuie să observăm că nu toţi oamenii care muncesc mult o fac ca angajaţi, într-un cadru profesional pentru care sunt plătiţi cu un salariu şi că nu toţi cei care merg la un serviciu oficial muncesc cu adevărat sau cu drag. În acest context, astrogramele noastre descriu mai degrabă atitudinea nativului faţă de muncă, stilul de a munci, tipul de abordări care ni se potrivesc cel mai bine în aceste capitole şi nu neapărat profesia în sine. Se vor crea întotdeauna legături între domeniile profesionale în care suntem atraşi de mersul vieţii şi hărţile noastre, dar nu are sens să încercăm să ghicim prin eliminare ce anume vom munci mai exact, pentru că astrologia se referă la rădăcini ample din care pot izvorî nelimitate ramificaţii efective. Până acum eu am avut trei profesii complet diferite între ele, însă toate au respectat în amănunt principiile Săgetătorului, Gemenilor şi Vărsătorului, indicatorii vocaţionali majori ai hărţii mele.
  • Cât despre bani, felul în care ne formulăm dorinţele, sistemul de valori şi, implicit, căutarea de a obţine anumite venituri materiale, trebuie să recunoaştem că acestea pot altera destul de mult cel mai înalt potenţialul vocaţional al hărţilor noastre. Câţi oameni blocaţi în posturi care nu îi fericesc şi nu îi reprezintă, dar le asigură remuneraţii bune nu ştim? Identificarea cu funcţii sau ataşamentul strâns de anumite valori materiale ne conduc adesea spre profesii care nu ne împlinesc chiar şi atunci când le îndeplinim bine.
  • Există, bineînţeles, şi categoria celor care nu acceptă că munca, inclusiv cea făcută din pasiune, presupune efort, unele momente de criză şi de rutină, disciplină strictă, în ciuda nechefului ocazional de a lucra. Cunosc şi oameni care refuză serviciu după serviciu pentru că niciunul dintre acestea nu este perfect, neavând nici iniţiative pe cont propriu, ajungând să blameze sistemul, acest duşman ascuns la care ne este simplu să recurgem când nu ne pricepem să ne luăm viaţa în mâini şi să muncim cu corectă implicare.

Problematica vocaţiei în astrologie? După părerea mea, priveşte-ţi viaţa simbolic. Identifică darurile tale, felurile în care te pricepi cel mai bine să contribui la bunul mers al lumii, indiferent de dinamica pieţei muncii. Evită munca redundantă, adaptează-te la mişcările vremurilor cu curiozitatea de a învăţa mereu ceva nou, păstrând integritatea şi etica în muncă. Pentru că faptul de a te şti util în timp ce îţi pui la bătaie competenţele reale, cele care îţi fac şi ţie cea mai mare plăcere în exersare, este mai ceva ca o asigurare de sănătate.

Câştigă bani care să îţi lase senzaţia de curăţenie! Universul te va ajuta să nu trebuiască să îi risipeşti pe cheltuieli nedorite şi te va face să te simţi bogat chiar dacă, în termeni moderni, ai venituri modeste. Caută să înţelegi în ce constă bogăţia ta interioară căci de acolo provine simţul siguranţei tale şi-apoi nu te teme să faci din ea aptitudini pentru care să ceri recompensa materială cuvenită! Nu fi prea umil în profesie, ci harnic, competent, onest şi recunoaşte-ţi valoarea! Puterea e întotdeauna în fiecare dintre noi.

 

<   >