Când intră în scenă Vărsătorul

În copilărie am avut o instalație de brad la care am ținut mult și de care ne-au legat în post-decembrism ceea ce unii ar numi nostalgii comuniste (pentru că era în familie de când mă știam, pesemne achiziționată la primul Crăciun al soră-mii, în 1978). Când a îmbătrânit, instalația noastră nu mai pornea din prima și, deși ne cumpăraserăm între timp alta de rezervă, încercam la fiecare nouă împodobire a bradului suspansul amestecat cu durerea unei despărțiri iminente pentru care nu eram încă pregătite.

Apoi intra în scenă vecina de la 4. Câțiva ani la rând a fost salvatoarea Crăciunului nostru. Venea cu o șurubelniță de control tensiune, găsea becul cu problemă, îndesam mai bine firele în lăcașul cu pricina, apoi sufrageria și sufletul nostru se luminau, gata să primească în sfârșit magia sfintelor sărbători.

Acum iată ce-i mai năstrușnic în poveste: vecina de la 4 era, în vremea când manifesta aceste veleități de electrician, la fel de copilă ca noi. În liceu și apoi la facultate a urmat cu talent profilul uman, dar noi am avut norocul să beneficiem precoce de instinctul ei brici într-ale circuitelor electrice.

Iată și următorul pont: vecina noastră este Vărsătoare.

Rareori am întâlnit oameni-Vărsător care să se panicheze în fața unui nou aparat, a panourilor electrice și derivatelor lor. Chiar și cei care nu au cunoștințe în domeniu par fascinați când văd ceva ce se bagă în priză și care le-ar putea face viața mai simplă sau mai interesantă. Maică-mea, cu Luna în Vărsător, e mereu cu un pas înaintea prietenelor ei când vine vorba despre aspiratoare, mixere, telefoane și laptopuri. Şi trebuie să v-o închipuiți pe mama ca pe o gospodină clasică, nu ca pe vreo progresistă colindătoare de mall-uri.

Intrăm în perioada de peste an cu tranzite ale planetelor rapide prin Vărsător. De data aceasta va fi una specială pentru că în prag de Vărsător va fi și Pluton, o transpersonală, un greu al cerurilor – greu în sensul că se mișcă lent și nu se va grăbi până prin 2043 să treacă mai departe, în Pești.

Pe termen scurt, săptămânile următoare construiesc o dinamică alcătuită din mult imprevizibil și cu tensiuni pe care le putem resimți amenințătoare, presându-ne îndărătnic și rigid, luând forma unor ciudățenii sărite de pe fix, deraiate de la ritmul firesc. Dar aceleași dinamici astrale tensionate – conjuncțiile din Vărsător și cuadraturile lor cu Jupiter-Uranus din Taur – lasă loc și pentru sclipiri de geniu și pentru soluții neobișnuite, venite din nebunia creativă a celor care pot gândi în afara cutiei, cu deșteptăciunea de-a privi lucrurile la rece, inginerește, și de-a anticipa cam pe unde vom ajunge în viitor dacă acum, în prezent, reușim să facem schimbările potrivite.

Taurul din ecuația aceasta sugerează nevoia de stabilitate și productivitate și mai arată că, pe cât de vizionar și teoretician poate fi Vărsătorul, pe atât de înfipți în realitatea prezentă trebuie să rămânem pentru a nu ne trezi în aer, inapți să creăm legături concrete între idei utopice și pământul pe care existăm.

Revenind la povestea instalației de brad, dintre numeroasele valențe ale Vărsătorului, este de reținut tot ceea ce ține de tehnologie, electricitate, invenții și experimente. Vom avea mai semnificative și dese întâmplări în aceste domenii, vom fi ghidați spre o mai completă înțelegere a fenomenului IT, a surselor de energie, a tehnologiilor avansate, cu beneficiile și reversurile aferente.

O caracteristică a timpurilor însoțite de tranzite prin Vărsător este și aceea că ele nu par a ține cont dacă ne simțim sau nu pregătiți pentru schimbări futuriste. Acestea dau năvală pur și simplu și ne impun integrare, fie că o facem cu o undă de șoc, fie că le primim încântați de surpriză. Sigur că e nevoie de oameni lucizi pentru a filtra toate aceste posibilități de schimbare, dar în esență este necesar să fim dispuși să modernizăm ceva în viețile noastre, să ne privim pe noi înșine ca pe niște programe care necesită upgradare, să ne uităm mai mult spre viitor decât spre trecut și să ne împrietenim cu propria originalitate.


<     >