Înțelegem pe deplin casa a XI-a?

privind spre viitor

Peste casa a XI-a din astrologie mi se pare că trecem prea ușor, ca și cum nu e mare lucru de spus despre ea. Îi punem eticheta de casa protectorilor și a prietenilor, îi atribuim planurile noastre de viitor și apartenența la diverse grupuri, apoi sărim la casele mai interesante, acelea care ne cam bagă în sperieți (prin excelență cele de apă, IV, VIII, XII) sau care considerăm că ne privesc personal (resursele – axa II-VIII, familia – IV, profesia și cariera – VI, X).

Mă întreb uneori dacă această pripă vine din faptul că încă nu am ajuns să trăim în profunzime teritoriul casei a XI-a. Suntem noi, marea masă a oamenilor de astăzi, capabili să ne deschidem spre percepții și experiențe ce țin mai mult de transpersonal și de social decât de eu cu mine, apropiații  mei, întâmplările care mă privesc direct?

În încercarea de a aduce mai multă înțelegere asupra subiectului, am să fac apel la câteva exemple și observații personale din perioadele când mi-am urmărit tranzitele prin casa a XI-a, revoluțiile solare cu marcaj în această casă și hărțile de evenimente care o accentuau.

Mi-a atras atenția această observație într-o carte de-a lui Steven Forrest. Una dintre asocierile clasice ale casei a XI-a este aceea cu viitorul – persoanele cu marcaje aici par a fi mereu preocupate de ce va mai fi, sunt puse pe planificări și predicții.

Dar la fel de bine putem considera și că ceea ce se găsește în casa a XI-a din harta noastră se va contura, clarifica, dezvolta mai târziu, deci în viitor. Ceea ce nu garantează că se va dezvolta în bine, ci doar că va trece printr-un soi de creștere. Cu Marte aici poți deveni mai curajos și competitiv în partea a doua a vieții. Sau poate vei deveni doar mai agresiv.

În speranța că vom reuși mai degrabă o cizelare a planetelor și semnelor din casa a XI-a, este util să le privim strategic, să ne angajăm conștient în îmbunătățirea lor, în loc să le lăsăm să își facă aleatoriu de cap.

Asociată cu participarea la anturaje și grupuri reunite în jurul acelorași idealuri, interese, scopuri evolutive, casa a XI-a indică situații în care ne pomenim membri de asociații, organizații, cluburi, adesea nonconformiste. Înțelegem astfel că sunt momente în care împreună ne putem susține și putem crește în moduri care n-ar fi fost posibile dacă am fi acționat pe cont propriu sau în relații restrânse. Grupurile de terapie sunt un astfel de exemplu, dar și gașca de la bloc, oamenii cu care ne întâlnim la zumba sau la proteste în fața guvernului etc.

Îmi vine în minte exemplul unui prieten cu Soarele în Balanță în casa a XI-a, care a fost mult timp (posibil încă să mai fie) membru și mentor al unei asociații studențești.

În harta mea, casa a XI-a îl conține pe Neptun. În prima parte a vieții aș putea spune că s-a manifestat haotic și neconstructiv, prin tendința exagerată de a visa cu ochii deschiși. Apoi am reușit în sfârșit să îl fac să funcționeze mai bine. În apropierea vârstei de 30 de ani am fost cooptată simultan în trei grupuri care mi-au lărgit orizonturile și care m-au susținut să pornesc în direcții noi: grupul unui curs de fotografie, grupul astrologilor și un grup de terapii alternative reunite în jurul unei coordonatoare care are, de altfel, Soarele în casa a XI-a (creatoare de grup). Iar mulți ani după aceea, când mi-a tranzitat Saturn aceeași casă, am simțit că trebuie să restrâng timpul dedicat unora dintre aceste activități și să dezvolt un proiect pe cont propriu.

Ceea ce ne aduce în următorul punct. Casa a XI-a este asociată conceperii de proiecte și strategii.

Amicul de mai ‘nainte, cu rol activ în asociația studențească, lucrează în domeniul proiectelor europene. Prietena creatoare de grupuri de terapie cu Soarele în casa a XI-a își planifică atât de minuțios bagajele pentru excursii, încât știi sigur că poți găsi la ea tot ce ție nu ți-ar fi trecut nicicând prin cap că o să-ți trebuiască în concediu. De curând, având tranzite corelate prin casa a XI-a și a II-a (a resurselor), mi-am trasat pentru tot restul anului lista de cumpărături importante.

Dar mi s-a întâmplat și să văd ceea ce era indicat în casa a XI-a rămas suspendat într-un viitor posibil, care în cele din urmă nu s-a materializat. Jumătate de an am așteptat să fiu chemată la un job pentru care bătusem palma într-un moment cu Mercur retrograd în Pești în casa a XI-a. Cea mai mare bălmăjeală profesională pe care am experimentat-o pe vremea când lucram în corporații, susținută, desigur, și de acel nefericit Mercur. Comunicarea cu cealaltă parte a fost ca un dialog între muți beți.

Este generică asocierea casei a XI-a cu prietenii. Dar ce fel de prietenii sunt indicate aici? Acelea care seamănă cu o rețea numeroasă de cunoscuți: amicii cu care te întreci la clubul de șah, pasionații de munte cu care te întâlnești în autocarul către Piatra Craiului, echipa de la alt departament cu care ieși la o bere după birou.

Prietenii tăi cei mai buni, ăi pe viață, sunt indicați în casa a VII-a.

Cred că una din dimensiunile cele mai neclare ale casei a XI-a este raportarea noastră la societate și la fenomenele colective. Mulți oameni nu par a fi pe deplin conștienți de apartenența lor la societate, la anumite generații și la fluxuri colective. Ne gândim uneori la vremurile pe care le traversăm, dar nu ne este la fel de limpede că noi setăm vremurile, că ne grupăm în comunități și dăm naștere curentelor de opinie, că noi suntem cei ce ducem roata omenirii mai departe și coborâm în manifestare tendințele de viitor.

Lumea merge înainte pentru că noi, oamenii din mulțime care o alcătuim, ne urmăm natural impulsul de a înainta și de a ne dezvolta.

Aceasta nu înseamnă că tot ce a răsărit vreodată ca trend colectiv a funcționat și a condus spre progres. Nu orice experiment este sortit succesului și nu orice experiment este eminamente pozitiv.

Tocmai de aceea, din perspectiva casei a XI-a, ai de ales căror găști, anturaje, reguli și tendințe sociale te aliniezi și față de care preferi să rămâi oaia neagră. Pentru că uneori societatea va pune presiune pe tine să te conformezi împotriva viziunii tale. Aici se văd și antisocialii prin excelență, dar și outsiderii geniali care, deși stigmatizați și huliți de majoritate, se vor dovedi în cele din urmă a fi fost cei drepți la minte.

În concluzie, casa a XI-a ne ridică la fileu următoarele teme de reflecție:

  • Cât de simplu îmi este să planific ce am de făcut?
  • Cât de idealist/optimist/realist/rezervat privesc viitorul?
  • Ce grupuri și comunități mă ajută să mă dezvolt?
  • Cât de ușor mă acomodez la aceste grupuri?
  • Cum îmi aduc aportul în cadrul lor?
  • Cât de bine integrat(ă) mă simt în societatea de astăzi?
  • În ce fel se dezvoltă societatea prin mine? Cum o modelez?
  • Ce tendințe colective întăresc prin alinierea mea la ele?
  • Cum reacționez la presiunea turmei?

Succes și un viitor deștept planificat, dublat de spontaneitate, plus un prezent trăit la maxim!