Astrologia și spaima de fatalitate

În încercările de a lămuri, atât cât pot, care-i faza cu astrologia, ce e și ce nu e, ce se vede și ce nu într-o hartă, am constatat că este greu să îi dezveți pe unii oameni de impresiile prăpăstioase pe care și le-au făcut fugitiv, ciugulind o idee de colo, o vorbă de dincolo.

Am observat și că sunt mulți amatori de astrologie care o învăluie într-o aură de misticism greșit fundamentat. Nu au studiat-o propriu-zis, dar cred în mesajele stelelor cu un patos superstițios. În timp ce o privesc cu fascinație, aproape că se și tem de ea, fiindcă s-au fixat în niște credințe din care nu îi scoți nicicum.

Știu ei deja că Saturn e marele torționar, că Scorpionul aduce ori moarte, ori sexualitate debordantă, că Peștii sunt ori bețivi, ori sfinți. Și, mai ales, știu ei deja că, dacă ești astrolog bun, vezi tu acolo ce le e scris, câți copii, câte căsătorii, ce boli, ce noroace și ce ghinioane vor avea. Dacă nu le zici și de-astea, ori ești incompetent, ori vezi tu acolo ceva rău și încerci să îi menajezi.

Cred că cei mai buni astrologi ajung să își deschidă canale intuitive prin care câteodată primesc de la Sursă informații netrecute prin analiză logică. Uneori acestea sunt ca niște premoniții sau revelații, alteori ca imagini-simbol care au sens și folos pentru omul din față.

Dar mai cred și că cei mai buni astrologi păstrează întotdeauna în ei o coerență ca de matematician, stăpânesc și aplică tehnici de interpretare care fac ca, orice scot pe gură, să aibă în spate o clară conexiune cu harta tradusă.

Cei mai buni astrologi au o minte structurată și lucidă, fac corect distincție între informație justificată astrologic și imaginație, iar în cadrul tehnicilor pe care le folosesc știu să stabilească priorități între factorii analizați. Nu sari la Lilith și la Vertex înainte să vezi pe unde sunt în hartă planetele.

Altfel spus, consider că cei mai buni astrologi apreciază și fac apel la caracterul mental al acestui limbaj. De asemenea, îi înțeleg și îi respectă esența arhetipală. Cei mai buni astrologi știu că orice arhetip coboară în manifestare în infinite forme de la minus la plus.

Notez principalele credințe limitative de care mă lovesc eu la lecții și în consiliere.

  • Lilith, Saturn și Pluton

Când i se cășunează omului pe vreunul dintre aceștia, gata, s-a sfârșit! Mari nenorociri se arată la orizont. Pe viață sau măcar pe termen lung. Cel puțin Lilith, despre care cei mai mulți panicați nu știu aproape nimic, capătă dimensiuni apocaliptice.

  • Casa a VIII-a, a XII-a, apoi într-o măsură un pic mai moderată a VI-a

Vezi planete acolo și începi să te pregătești pentru chinuri, boli, doliu, blesteme.

  • Planetele retrograde și gradele anaretice

Astea sunt preferatele pasionaților de reîncarnare. Îl ochesc înainte de orice altceva pe Pluton retrograd și uite negru pe alb semnal de karmă grea! Chinuie-te, că meriți pentru greșelile din vieți trecute! Îți pot spune pe loc și care-s alea. Marte retrograd în Berbec? Ai fost criminal de război. Marte retrograd în Rac? Ți-ai bătut mama. Et cetera.

  • Zodii nasoale

Sunt și câteva semne zodiacale pe care prăpăstioșii le ocolesc ca pe pisicile negre. Scorpionul prin excelență, că sigur e periculos, răzbunător și manipulator. Fecioara nu prea place nici ea, că aduce muncă, teama de microbi și tot felul de nebuni care ne critică necontenit. Capricornul e pur și simplu deprimant, așa au decretat amatorii de astrologie din aceea care face rating.

Pentru că Lilith, Saturn, Pluton, casa a VIII-a, retrogradele și toate celelalte simboluri din astrologie au contrapărți creative, pozitive. Căutați să le înțelegeți din cursurile, cărțile, interviurile, articolele acelor astrologi dintre cei buni, care în unanimitate îndeamnă la luciditate în privința lor!

Pentru că în nicio hartă nu există doar acești actori. Pentru că, și atunci când ținem morțiș să le vedem numai latura problematică, trebuie să recunoaștem că în viețile noastre nu se manifestă doar Lilith, Saturn, Pluton etc. Fiecare moment conține și ceea ce în astrologie numim Soare, Lună, restul alaiului.

Pentru că, în realitate, problema nu sunt planetele ajunse de-a curmezișul pe cer, ci fricile noastre proiectate asupra lor și puse în cârca lui Saturn, Lilith și așa mai departe. În cazul acesta, poate că nu astrologia conține răspunsurile potrivite nouă și mai bine o abandonăm pentru moment. Poate avem nevoie de un proces asumat și temeinic de investigare și vindecare a acestor frici și umbre personale.

***

Pledez neclintit pentru claritatea și saltul calitativ pe care astrologia le poate produce în viețile noastre.

Pledez, în egală măsură, pentru tratarea ei cu seriozitate și studiu atent, pentru filtrarea surselor și a părerilor de care ascultăm.

Pledez pentru astrologia de la intersecția logicii cu intuiția.

Și pledez pentru astrologia înțeleasă ca instrument de mare finețe în modelarea conștientă a unui viitor care nu e încă atât de bătut în cuie cum pretind câte unii.