Jurnal saturnian. Astrologie practică pentru visătorii avansaţi.

dsc00862

Mă minunează tot mai mult felul în care astrologia funcţionează multifaţetat şi pe limbajul fiecăruia!

Sunt dintre aceia care se feresc de traduceri astrologice cu caracter foarte practic, iar în spatele acestei fereli stă, pe de o parte, responsabilitatea de a nu condiţiona destinatarii cuvintelor mele. Prefer – şi până la urmă chiar stă în firea mea neptuniană – să ofer nuanţe, nu verdicte. De ce? Pentru că, aşa cum ştim, fiinţele umane pot fi surprinzătoare, pot transforma în realităţi foarte variate acelaşi principiu. Universul, în mişcarea sa, pune întotdeauna în reţeta unui moment esenţele, iar omul, după cum îşi creează din timp realitatea interioară, îşi “comandă” o anume traducere a energiilor momentului prezent. Altfel spus, legile universale fac ca ceea ce primim de la viaţă să fie total personalizat, iar aceasta în timp ce astrograma noastră arată la fel ca a tuturor celor născuţi în aceleaşi coordonate spaţiu-timp cu noi.

Pe de altă parte, mă feresc de traduceri astrologice cu caracter prozaic şi dintr-un cusur al firii mele: sunt dintre aceia mai neîmpământaţi, iar atenţia mea la realitatea palpabilă este de obicei foarte voalată. Până când mă trage de mânecă Saturn, acea planetă pe care o asociem întotdeauna într-un fel sau altul cu manifestarea în plan material. Ceva trebuie să capete formă sau forma este adusă în discuţie sub influenţele respectivului astru şi nici măcar visătorii din naştere nu scapă acestui ritm.

Totodată, deşi a previziona cum anume mai exact se va manifesta o configuraţie astrologică mi se pare sinonimă cu a căuta acul în carul cu fân, privită invers, dinspre manifestare spre rădăcină, astrologia este uimitoare, se confirmă cu fidelitate, dezvăluie o ordine a lumii aproape incredibilă. Atât la nivel de manifestare exterioară, cât şi la nivel de trăiri subiective, suntem sincroni cu mersul astrelor şi nu putem dezerta nicicând de la această aliniere. Chiar şi perioadele noastre de rebeliune totală sunt în tandem cu ritmurile cosmice.

Cât despre Saturn, îl tot urmăresc de ceva vreme activându-mi puncte importante din hartă, în timp ce din interior şi din exterior viaţa mea de visătoare avansată obişnuită în plus şi să execute mişcări extrem de rapide pare dată peste cap: “trebuie” (termen pur saturnian) să mă potolesc, să stau blândă la odihnă, că de nu (şi am încercat “să nu”, dar, desigur, n-a mers) parcă începe să mi se dezasambleze corpul fizic, bunul meu cel mai “material” (un alt termen pur saturnian). Mă simt obosită şi bătrână; zâmbeam astăzi realizându-mi această stare atipică hărţii mele care nu este doar din grădina lui Neptun, ci şi accentuat mercuriană, deci primăvăratică, sprinţară, tinerească etc. Probabil zâmbeam şi nu mă nelinişteam tocmai pentru că realizam simultan schema astrologică prin care păşesc agale alături de răbdătorul şi sobrul Saturn: opoziţie la Luna natală din Gemeni, guvernatoare de casa a VI-a, a sănătăţii; astenia îmi este cu atât mai explicabilă cu cât Saturn este co-guvernatorul Ascendentului meu din Vărsător. Şi mai zâmbeam pentru că intuiesc rostul perioadei, căci acea senzaţie de îmbătrânire este doar primul strat; dincolo de el, se insinuează o maturizare cu stil.

Prezint, deci, simptome clasice ale tranzitelor saturniene, dar, Doamne, câte se mai întâmplă între timp! De-am avea ochi să le vedem şi să le preţuim şi pe acestea – avantajele la microscop – nu ne-am mai plânge atât de mult de milă când se abate Saturn în calea noastră. Secretul este să urmărim firul evenimentelor care se compun pe lângă noi în aceste perioade dintr-o perspectivă cât mai practică. De exemplu, mi-am dat seama că de două zile mă preocupă cum să realizez un nou model de abajur. Saturn în tranzit se apropie şi de un trigon cu Marte natal şi mă simt chemată la acţiune. Îmi trebuie cabluri, măsurători, materiale anume. Marte stă în harta mea în casa a II-a: astăzi m-am interesat de unde pot să îmi procur toate aceste piese, la ce preţuri etc. Treptat, treptat, obiectul respectiv capătă tot mai mult contur înspre materializare efectivă.

Saturn în combinaţie cu Marte m-a transformat alaltăieri şi în dulgher: cuprinsă de determinare, m-am ocupat de schimbarea picioarelor mesei din bucătărie. Ştiţi că astrologia funcţionează şi la nivelul acestor detalii? Iată schema: Luna aceea în Gemeni la care Saturn face opoziţie îmi este în casa a IV-a, a căminului (adică unde se află bucătăria mea); picioarele mesei erau prea înalte şi au trebuit făcute mai “scunde” pentru ca masa să devină cu adevărat adaptată necesităţilor mele (Saturn, principiul eficientizării prin restricţie, se află în Săgetător, un semn care se extinde – uneori necugetat – în înălţime); Marte se află în harta mea în semnul independent al Berbecului şi nici prin cap nu mi-a trecut să cer asistenţă; cu şurbelniţa în mână, am dus operaţiunea la bun sfârşit. Mi-am pus la treabă braţele (Luna în Gemeni) şi îndemânarea şi a ieşit bine: acum scriu în poziţie corectă, cu unghi de 900 la coate, aşa cum am învăţat dintr-un spot de protecţia muncii (casa a VI-a, pe care mi-o guvernează Luna, are şi acea conotaţie de “casă a muncii”).

Știu, sună aproape haios şi simplist demonstraţia de mai sus, dar am dat aceste exemple cu toată seriozitatea. Astrologia chiar funcţionează pe toate planurile! Dacă învăţăm să fim atenţi la semnalele ei de pe diverse paliere ale realităţii, când le asamblăm în aceeaşi pictură obţinem o imagine fenomenală.

Și să nu ne mulţumim cu mai puţin dacă pornim pe calea acestui limbaj! Visătorii să-i caute şi înţelegerea pragmatică, realiştii să îndrăznească să viseze astrologic!

Articolul precedent        Articolul următor