Mên-an-Tol

Trăim într-o lume a informaţiei de detaliu, ramificată infinit şi mărunt, într-o complexitate mereu crescândă a definiţiilor, combinaţiilor de termeni şi sensuri. Derulări nesfârşite de gânduri formulate în jurul multiplelor conexiuni logice, torente de idei, calcule, cuvinte multe. Inflaţia raţiunii şi vorbei. În aceste timpuri, simplitatea mentală pare o abstractizare, o utopie fără aplicabilitate practică. Şi totuşi lumea porneşte de la 1, apoi apar 2, 3, 4 şi toate celelalte.

*1* Prima lecţie sfântă a astrologiei este că, dacă ne privim viaţa repartizată între arhetipurile cercului zodiacal, ţinta noastră – aceeaşi pentru toţi, adică starea de deplină armonie – este reprezentată simbolic în centrul cercului, la intersecţia dintre toate posibilităţile minţii codificate în cele douăsprezece zodii.

*2* Din 1 rezultă masculinul şi femininul, yin-yang, activ-pasiv, sus-jos, alb-negru, lumină-întuneric,…, I şi O. Codul binar al universului. Pe un câmp deschis unde am văzut un curcubeu spectaculos, într-un loc din Anglia numit Mên-an-Tol, am contemplat câteva pietre cu forme necomplicate, I şi O, lăsate acolo de înţelepţi din vechime. Mărturie a unor timpuri când oamenii înţelegeau altfel această genială simplitate de principiu pe care se sprijină lumea.

Am stat acolo în mirare şi am ştiut că mi se lasă o informaţie atât de complexă, încât voi lucra poate toată viaţa la decodificarea ei. Rar, foarte rar reuşesc să ating claritatea şi golirea de gânduri care mă proiectează în amintirea acelei seri de august şi în înţelesurile binare de unde se nasc mai departe detaliile lui 3.

*3* Asocierile în bază 3, trinitare: trecut-prezent-viitor, început-conţinut-sfârşit, mamă-tată-copil, gând-cuvânt-faptă etc. În zodiac vedem câte trei semne din acelaşi element, ca trei etape sau orientări diferite ale aceleiaşi funcţii psihice. De exemplu, marele triunghi de apă: Rac, Scorpion, Peşti.

Numărătoarea  nu se opreşte aici. 5-ul l-am văzut reflectat cu multă fineţe în tradiţia chineză. Pe 12 îl exersez permanent prin zodiac. 7, 9, 10 sunt alte principii care mă atrag, dar pe care nu îndrăznesc să spun că le-am decodificat. Şi cu siguranţă sunt şi multe altele pe lângă acestea.

*4* Folosesc foarte mult în ultimul timp ajutorul lui 4, crucea, pornind tot de la simbolistica din astrologie. Există trei cruci în zodiac (3×4=12 semne zodiacale). În cadrul fiecăreia avem câte un semn din fiecare element (foc-intuiţie, pământ-senzaţie, aer-gândire, apă-emoţie). Zi de zi se creează în jurul nostru foarte multe situaţii de viaţă tensionate ce pot fi rezolvate simbolic printr-una dintre aceste cruci. Exemplu pe crucea cardinală: un conflict (Berbec-foc) în familie (Racul-apă) rezultat din nehotărâre şi întârziere (Balanţa-aer) care s-ar putea aplana prin responsabilizare şi organizare (Capricornul-pământ).

Însă îmi este din ce în ce mai evident că totul în univers se sprijină pe algoritmi precişi, că între 1 şi infinit nu este o distanţă chiar atât de mare precum ne păcăleşte logica noastră că ar fi.  Cumva avem de împăcat ambele variante: suntem mulţi, unici şi individualizaţi, dar poveştile noastre sunt combinaţii ale aceloraşi câteva principii universale.

Aşa se face că astăzi ne muncim raţiunea în hăţişul de gânduri şi calcule cotidiene, însă farmecul unui curcubeu nu este oare la fel de bogat în informaţii ca cel mai complex sistem de operare?