Mind is the builder, la vreme de Mercur retrograd

DSC00835Ajunse deja celebre şi printre non-astrologi, perioadele de retrogardare a planetei Mercur stârnesc de multe ori reacţii de tip „Oh, nu, nu din nou!”. Păi…ba da, de trei ori pe an, cam câte trei săptămâni, interminabile sau revelatoare, după cum reuşeşti să ţi le aşterni din timp.

Arhivez de mult în biblioteca mea cu atmosfere interioare şi rezultante în plan fizic fel şi fel de păţanii pe care le marchez la dată cu „Mercur retrograd”. Mercur reprezintă un pion important al structurii mele[1], astfel încât a-i da de cap este echivalent pentru mine cu un neapărat „must do”. Ca să fac un rezumat al observaţiilor de la arhivă, punctez că:

  • O recunoaştem sau nu, până nu ajungem la un anumit nivel de conştientizare, noi pur şi simplu nu ne prindem că sau unde sau cum greşim. Ceea ce nu redresăm din vreme la nivel subtil se corectează, în ultimă instanţă, prin situaţiile ce ne cer rezolvare în plan fizic. De noi depinde cât de mult lăsăm tiparul să se repete sau până la ce nivel de intensitate. Suntem împinşi de la spate de legile universale să învăţăm din practică, altfel spus.
  • În perioadele cu Mercur retrograd ni se atrage atenţia la obiceiurile noastre eronate în gestiunea informaţiei, la denaturări în percepţii, la ceea ce nu am asimilat corect din punct de vedere logic sau la felul în care ne emitem mesajele. Mercur este partea din noi care ne vrea total obiectivi, coerenţi, descurcăreţi şi proaspeţi, deschişi şi rapizi la nivel mental.

Îndrăznesc să afirm că toată lumea are de făcut periodic curăţenie în aceste compartimente ale fiinţei. În realitatea zilelor noastre, stând printre oameni şi cele ale lor, chiar şi un maestru al vorbirii şi al gândirii imaculate de ai fi, tot intri în jocul poveştii pe care o scriem împreună, devenind martor (sau părtaş) la:

– cuvinte spuse în plus, strâmb sau poate, din contră, adevărate, dar nerostite la timpul lor;

– raţionamentele neduse până la capăt şi neînţelegerile sau slăbiciunile perpetuate astfel în sistem la nivel de informaţie;

– nervozitatea excesivă, agitaţia şi epuizarea minţii. Iar lista poate continua în acelaşi registru.

Dacă te-ai prins prea rău în această pânză de păianjen, în vreme de Mercur retrograd s-ar putea sa ţi se pară că totul e dat peste cap, că viaţa înaintează cu paşi împiedicaţi şi că tu, desigur, eşti victima ei…

Sau pur şi simplu Mercur retrograd îţi poate aduce situaţii în care mai ai de elucidat câte ceva, tras de mânecă să îţi completezi cunoaşterea, de la mai mari întrebări până la mărunţişuri. De exemplu, redactând acest articol (Mercur fiind în mişcare aparent retrogradă de câteva zile), m-am pomenit că am activat o funcţie din Word care îmi sublinia anumite caractere şi care nu era nici underline, spelling, track changes sau orice altceva folosit de mine până acum. Nu o cunoşteam şi nu am elucidat-o încă, dar în încercarea de a o elimina am descoperit opţiunea „clear all formating”, nouă şi ea pentru mine. Acesta este, desigur, un caz lejer. În alte circumstanţe, Mercur retrograd îţi poate aduce, de pildă, ocazia de a testa cât de solid este configurat serverul de avarie la locul de muncă sau de a nu te lăsa copleşit de cât de multe documente trebuie actualizate ca urmare a unei modificări în denumirea firmei.

Cu un zâmbet recăpătat între timp, îmi amintesc cum acum doi ani, pe un Mercur retrograd, m-am simţit invadată acasă (Mercur îmi guvernează casa a IV-a, a căminului) de un zgomot continuu care părea să provină de la un nou aparat al vecinilor. Câteva zile mi-am amplificat la cote maxime starea de nelinişte; cel mai tare mă îngrijora că zgomotul perceput s-ar putea să nu se mai oprească niciodată. În cele din urmă m-am văzut nevoită pur şi simplu să mă exprim (Mercur) într-un tip de situaţie pe care o evit de obicei cu preţul sacrificiului propriului confort, adică să merg la vecini şi să spun răspicat că mă deranjează ceva. Problema era, desigur, la mine. Vecinii au fost mai mult decât înţelegători, iar eu nu a trebuit decât să îndrăznesc să comunic elocvent ca să găsesc rezolvare.

De pe poziţia de observator, multe se leagă atunci când reuşeşti să faci acest tip de conexiuni între evenimente şi planetele în tranzit, ceea ce slăbeşte destul de mult şi tensiunea micilor încurcături de moment. Dar oare e suficient să ne antrenăm doar în a ne păstra calmul când retrogradează Mercur? Sigur că nu, pentru că intenţia universului nu este nici să suferim, nici să împietrim într-o stare de detaşare exagerată, ci să devenim perfecţi în trăirile şi fericirea noastră. Dacă ne facem lecţiile din timp, vom atrage spre noi în zilele de Mercur retrograd darurile lui specifice. Aşadar:

  1. Ce înseamnă să ne facem lecţiile din timp pe teritoriul lui Mercur? De la a fi buni şi neobosiţi şcolari, acceptând mereu să învăţăm tot mai mult, indiferent de vârstă sau de grad înnăscut de isteţime, până la a fi impecabili – vorba toltecilor – în tot ceea ce spunem, gândim, emitem. Gramatical şi ca sens. Cicăleala, mica bârfă, logoreea, asprimea şi uscăciunea cuvintelor nu sunt benefice sau onorabile, oricât de mult am încerca să le justificăm în comportamentul nostru. Dacă le-am lua la investigat, la rădăcina lor am găsi fel şi fel de răni emoţionale, însă, strict pe felia lui Mercur, vindecarea apare prin această atenţie la mesajele pe care le amprentăm clipă de clipă cu stările fiinţei noastre. Citeşte de două ori ce scrii, permite-ţi să nu dai apă la moară prietenului tău cel mai bun când se plânge de cine ştie ce sau cine, nu flata pe nimeni de complezenţă, abţine-te să plăteşti cu aceeaşi monedă o vorbă dură, nu te lăsa distras de haosul străzii, rămâi treaz şi observă cât poţi de mult din mişcarea vieţii şi astfel îţi antrenezi mintea pentru o meritată stare de bine şi de lărgime a perspectivelor…!
  2. Ce recompensă îţi aduce Mercur retrograd în acest caz? Zile caracterizate de claritate în introspecţie, o fină stare de contemplare a propriei minţi, înţelegeri şi concluzii ale celor ce au fost, trezirea unor percepţii aparte, veşti bune dinspre prieteni nemaiauziţi de mult şi altele asemenea.

O zic din nou pentru că îmi face bine în propriul meu efort de înţelepţire: fii impecabil în tot ceea ce spui! Şi de reţinut, în orice circumstanţă, ceea ce Edgar Cayce a formulat astfel: spirit is the life, mind is the builder and the physical is the result[2]. Pe calea spre desăvârşire, gimnastica minţii este la fel de importantă ca orice alt exerciţiu de zi cu zi. De ce să ne mulţumim cu mai puţin decât excelenţa?

_______

[1] În harta mea, Mercur se află în conjuncţie cu Soarele, dispozitează Luna şi Nodul Nord (ambele în Gemeni), însă acelaşi Mercur se află în semnul Peştilor (poziţie de exil şi cădere).

[2] Spiritul e viaţa, mintea e constructorul, planul fizic e rezultatul.

Foto: reprezentare a planetei Mercur în grădinile Palatului Fronteira, Lisabona.

 

>    <