Păcăliciul

Traversăm un an cu Jupiter în Săgetător şi astfel avem ocazii din plin pentru a ne testa vigilenţa la semnalele de nesinceritate, alerta faţă de păcăleli, tăria de a sta aliniaţi la adevăr, de-a ne verifica îndoielile şi de-a ne vindeca de extraoptimism. Jupiter este considerat în mod clasic un pincipiu al expansiunii voioase, un fel de Moş Crăciun al astrologiei, cum îi mai spune Steven Forrest. Dar este şi creatorul situaţiilor păcălitoare, insuficientului discernământ realist, aroganţei de-a ne simţi norocoşi pe nemerit, încrederii pompoase că vom scăpa basma curată din cine ştie ce probleme doar pentru că alţii vor pierde din vedere amănunte ale superficialităţii noastre. Desigur, toate acestea se pot întâmpla şi din sens opus: noi să fim cei ce trebuie să bareze asemenea farse.

În special în ultimele săptămâni, cât s-au tot perindat planetele rapide în tranzit prin Gemeni, semnul opus Săgetătorului, am avut prilejuri să ne îndoim de sinceritatea interlocutorilor noştri, Gemenii fiind legaţi de comunicare şi de mânuirea dibace a cuvintelor. Unele întâmplări din acest registru au fost haioase şi au pornit din simple glume, mai mult sau mai puţin reuşite. În orice caz, intenţiile din spatele lor nu au fost meschine, ci s-au rezumat la amuzament, la jocuri de cuvinte şi la păţanii care ne-au mai dezmorţit din rutină.

Dar am pomenit zilele acestea în jurul meu şi scenarii mult mai bine elaborate, cu ţintă precis negativă, frumos ambalate în politeţe sau chiar poveşti înduioşătoare. Iată ingineria astro din spatele acestor mecanisme: în zodiac, Săgetătorul şi Gemenii sunt în tensiune (cuadratură) pe crucea mutabilă cu Peştii şi Fecioara. Cei prea impresionabili şi grăbiţi să salveze victime (reversuri ale arhetipului Peştilor) ar fi putut fi vizaţi de astfel de păcăleli, caz în care au avut de învăţat discernământul, ascuţirea spiritului critic, răceala analitică de tip Fecioară. Unele variaţiuni pe aceeaşi temă ar fi putut implica munca şi manifestarea competenţelor profesionale (Fecioara).

Aceste situaţii ne învaţă de asemenea şi să nu sărim la concluzii pripite (revers al Săgetătorului), păstrând receptivitatea faţă de noi şi noi informaţii. Altfel spus, trebuie să adunăm suficiente date înainte de  a ne forma o opinie finală, ceea ce presupune o anume disponibilitate de a rămâne obiectivi şi deschişi (atribute ale Gemenilor) exact atât timp cât ne este necesar pentru a ne convinge de esenţa unei situaţii de viaţă. Extragerea concluziilor aparţine, în zodiac, Săgetătorului.

Din perspectiva unui om înnăscut sincer, poate fi dificil să accepţi că ceilalţi nu sunt la fel de bine intenţionaţi ca tine. Alteori le cauţi celor ce se abat de la onestitate scuze – ba că sunt trişti, confuzi, traumatizaţi, ba că nu s-au simţit iubiţi în copilărie etc. Dar oare nu avem cu toţii problemele noastre şi luptele personale de dus? Jupiter în Săgetător ne învaţă în aceste vremuri şi să ne impunem mai categoric dreptatea. Pedepsirea mincinoşilor nu trebuie să ne preocupe pe noi în sensul de răzbunare; ei se pedepsesc întotdeauna singuri şi îşi atrag corecţiile potrivite prin simplul fapt că trăiesc sub aceleaşi legi universale ca noi toţi. Este doar o chestiune de timp. Însă pentru cei ce se lasă prea uşor păcăliţi este o sarcină personală să îşi construiască bariere mai ferme, să afirme cu toată tăria dreptul de a fi trataţi corect şi să nu accepte să ducă pe umerii lor falsitatea altora.

Ce este extraoptimismul? Extramilostivenia? Naivitatea? Dar râsul în nas? Superficialitatea? Frauda?

În doze nu prea grave, eu una am gustat frecvent din toate acestea. Mai demult mă enervam grav când mă simţeam dusă de nas. Acum mi se întâmplă mai rar şi mai simt doar o surprindere de moment pentru că în timp am căpătat mai multă încredere în mine însămi. Mă uimeşte când văd că noi, oamenii, încă nu pricepem de tot că adevărul este pur şi simplu eficient. Mai precis, singura cale cu adevărat eficientă. Restul sunt doar artificii de scurtă durată. Dar, cum spunea Jung, se pare că “oamenii nu se schimbă până când nu suferă îndeajuns”. În speranţa unor schimbări de bun augur, ne doresc un Jupiter în Săgetător cât mai onorabil şi trăsnit de fericit!

<   >