Saturn şi anii ţevilor

La modul cel mai observabil şi cu impact direct, anii aceştia însoţiţi de tranzite de durată prin Capricorn şi-au făcut simţită prezenţa sub trei aspecte:

  • Mulţi dintre noi am constatat că îmbătrânim. Înaintarea în vârstă este, desigur, un proces continuu, dar câteodată începi să vezi mai bine că ai riduri, păr alb, kilogramele ţi se repartizează altfel, articulaţiile îţi trosnesc, că ai o melancolie nouă în tine, că pricepi ce-i aia toamna vieţii.
  • Au apărut diverse episoade de fragilizare a structurilor tari ale corpului nostru fizic (oase, dinţi, unghii). Am auzit mai des anii aceştia de fracturi, probleme cu coloana, deficite de calciu etc.
  • Care mai de care cetăţean e implicat în lucrări la pereţi, ţevi şi instalaţii. În 2018 la mine-n bloc a avut loc o amplă înlocuire de ţevi. În 2019 toată strada a fost regândită pentru a se face noi parcări, apoi a fost vizată pentru schimbarea unor conducte, urmând celebra lipsă de căldură din sectorul 3 din preajma Crăciunului. Acum, la capătul tuturor răbdărilor, dăm din avarie în avarie la reţeaua de termoficare. Poate că responsabilii şi-au propus să ne transforme în discipolii lui Wim Hof – ştiţi voi, olandezul acela care a descoperit că frigul şi apa sloi ajută la vindecarea traumelor emoţionale.

Capricornul şi Saturn ne pun în legătură cu sistemele şi instituţiile publice şi, în cazul nostru, cu procedurile lor greoaie, împrăfuite, amestecate cu nişte corupţie, cu nişte incompetenţă, dar şi cu unele încercări sincere, reuşite totuşi, de eficientizare. Să fim corecţi, chiar ca pe vremuri nu mai e. Aşa rezultă, din toţi aceşti contratimpi şi din toate aceste mixturi forţate de vechi-nou, situaţii precum inaugurarea, în sfârşit, a noii magistrale de metrou şi infiltraţiile imediat următoare; aşa a rezultat pentru mine, la câteva luni după schimbarea ţevilor în bloc, o inundaţie de la vecina care refuzase lucrătorilor accesul la ea în apartament (a trebuit să-şi schimbe ţevile pe cont propriu, cu alte costuri); aşa rezultă, după lucrările la parcări şi pavarea trotuarelor de pe strada mea în 2019, noi decopertări în 2020 pentru intervenţii la conducte; aşa s-a făcut că blocul vecin a fost reabilitat incomplet şi predat ca oficial finalizat fix înainte de decretarea stării de urgenţă (las mărturie sumbră poza articolului).

Și-aşa se face că cetăţeni ca mine au învăţat să facă sesizări, să îşi exprime ofurile. Răspunsuri primesc la toate mesajele, dar se împotmolesc într-un format standard. Ceva de genul “suntem de acord cu sesizarea şi am transmis-o factorilor de intervenţie pentru o analiză ulterioară” sau “termenul de remediere a avariilor este estimativ; ne cerem scuze pentru disconfortul creat”. Cu toate că nu sunt nici procesomană, nici reclamagioaică pasionată, anii aceştia m-au făcut mult mai conştientă de necesitatea de-a mă implica în problemele comunitare. M-au făcut şi mai conştiincioasă în insistenţa de a primi un răspuns real. În idealismul meu gramatical, convinsă că şi oamenii ăştia care au sarcina ingrată de a se ocupa de sesizări îşi doresc să poată răspunde unor ofuri redactate fără înjurături şi greşeli flagrante de ortografie, eu mă exprim. Insist atât cât să consider că măcar am făcut înţeles faptul că nu mă mulţumesc cu politeţuri evazive. Și insist cu convingerea că uşor-uşor în destinatarii ofurilor mele se trezeşte ceva mai multă înţelegere, simţ al asumării, respect şi verticalitate. Cred cu tărie în forţa unui mic pion din lanţul organizatoric al unui sistem încâlcit de a produce schimbări în bine, molipsitoare. Dacă un simplu funcţionar pricepe mesajul meu fără a se îmbufna şi fără a încerca să găsească justificări comode, deja e un pas înainte.

Cu Saturn şi Capricornul lucrurile nu prea pot fi roz şi facile. Acestea sunt principii ale funcţionării şi eficienţei, ale efortului perseverent şi răbdării, ba chiar şi ale spiritului suficient de morocănos cât să nu ne culcăm liniştiţi pe-o ureche aşteptând să fie bine. Însă trebuie înţeles că Saturn, ca orice alt actor astrologic, poate fi cu adevărat valorificat, că rostul lui fundamental nu este acela de a ne refuza ceva ce ne dorim, ci doar că uneori plăcerea, succesul, mulţumirea ne sunt amânate până se împlineşte timpul potrivit materializării lor într-o formă durabilă şi lucrativă. Constatând că am păr alb, am învăţat să apreciez frumuseţea lui; constatând că-mi slăbesc articulaţiile şi că stau mai cocoşată, am introdus cu mai multă hărnicie noi exerciţii fizice în programul meu zilnic; asta am mai spus-o cu alte ocazii – constatând că pereţii de-acasă nu mai sunt foarte albi, i-am zugrăvit singură dintr-o ambiţie care m-a şi binedispus pe deasupra; constatând că unele situaţii din viaţa mea nu mai funcţionează, le-am dărâmat singură şi am făcut loc de noi construcţii.

Pe ultima sută de metri a tranzitelor lui Jupiter şi Saturn prin Capricorn, avem ocazia să vedem mai bine ce s-a petrecut pe şantierul vieţilor noastre în ultimii trei ani – destul de anevoioşi – şi să facem ultimele retuşuri pentru noua noastră grilă de funcţionare de-acum înainte. Fiţi pe fază la acest sfârşit de an şi pregătiţi-l cu înţelepciune pe următorul!

__________

Saturn în Capricorn: 20.12.2017 – 22.03.2020; 2.07 – 17.12.2020; Jupiter în Capricorn: 2.12.2019 –  19.12.2020.

<     >