A VI-a casă. Ce să-i faci când pică vara?

IMG_4668Din jurnalele vacanţelor mele de vară din copilărie: “În iulie muncesc. “

Mai târziu, în calitate de angajată: “În iulie muncesc.”

Acum, în calitate de astrolog: “Mai sunt şi hărţi care încep de la un Ascendent în Vărsător. Racul pică în casa a VI-a. În iulie, cu tranzitul anual al Soarelui însoţit de urmăritorii lui fideli, Mercur şi Venus, chiar şi în concediu de evadezi, aşteaptă-te să munceşti la ceva! Aşa că mai bine fii bărbată şi asumă-ţi munca.”

Revenind la perioada copilăriei şi adolescenţei, ani de zile mi-am petrecut lunile lui Cuptor în plină campanie agricolă, la bunici. Şi, sinceră să fiu, găseam efortul prea-prea, bucuriile puţine, posibilităţile de ocoliş inexistente.

La final de facultate, am decis subit prin iunie să demisionez de la locul meu de muncă din vremea ceea cu intenţia să îmi aloc timp suficient pregătirii examenului de licenţă. În perioada imediat următoare a Racului am muncit pe brânci învăţând şi m-am ales cu amintirea unui alt efort de vară însoţit de criză şi apăsare.

În anii de după, ani ai zilelor de vacanţă doar câteva, luate în funcţie şi de programul colegilor, m-am simţit mai atrasă de pauzele din august, iar iulie l-am petrecut, invariabil, muncind în plus faţă de norma obişnuită. Şi cum casa a VI-a nu se manifestă strict în materie de serviciu, ci aduce în discuţie şi cât de sănătos te menţii în timp ce sau ca urmare a felului în care munceşti, am traversat inclusiv episoade de iulie la datorie cu fizicul complet la pământ ca urmare a alimentaţiei (Racul) neglijate. Desigur că, mai ales de când m-am apropiat de astrologie, am început să îmi pun serios problema c-aş vrea şi eu să-mi fie drag de-atâta muncă şi să îmi dau de cap casei a VI-a.

În casa a VI-a întâmpinăm situaţii de viaţă infuzate în atmosfera pe care o numim, generic, “serviciul meu”. Concret, palpabil, tu şi datoriile tale zilnice care fac să se închege şi să se menţină în jurul tău un ansamblu coerent de substanţă. Munceşti şi trăieşti, iată circuitul normal din perspectiva acestei case.  Iar rostul ei nu este să ne îngroape în efort, ci să ne înveţe să descoperim în cele din urmă aceeaşi stare de contopire cu infinitul spre care ţinteşte casa opusă, a XII-a, însă prin gesturi foarte practice, pământeşti şi prin ordinea lucrului bine făcut.

O veche pildă care ajută la integrarea acestui mesaj este aceea a unui discipol care îşi roagă maestrul să îi arate calea spre iluminare. Maestrul îi cere ca deocamdată să spele vasele. Grăbit, discipolul îndeplineşte sarcina şi îşi solicită recompensa promisă. Maestrul îi răspunde în schimb: “Calea spre iluminare o parcurgi atunci când speli acele vase perfect atent la fiecare mişcare şi doar la ea.” Cam aşa e şi cu casa a VI-a: a găsi plăcerea în muncă, dar – să fim drepţi până la capăt –  este vorba despre munca pe care să o placi cu adevărat, astfel încât plăcerea să o însoţească de la sine.

Am avut ocazia anul acesta să întâmpin tranzitele din iulie într-o pauză atipică, fără presiunea obişnuită a muncii copleşitor de nesfârşită. Însă de treabă tot mi se creează în jur (altfel m-aş întreba ce s-a-ntâmplat cu ordinea din cerurile mele), aşa că am de purtat discuţii serioase cu mine despre “de ce nu eşti mai perseverentă, de ce n-ai continuitate, de ce te abaţi de la scop etc.” Am remarcat în acest respiro aparent câteva mecanisme care dau roade şi pe care înainte nu le strecuram în rutinele acestei perioade:

  • Primul: mi-am permis să mă opresc de data aceasta în toiul muncii şi să mă odihnesc. Guvernatoarea casei mele a VI-a, Luna în Gemeni implicată în aspecte cu planete din Berbec şi Săgetător, îmi imprimă în mod uzual o agitaţie şi o grabă teribilă să îmi duc sarcinilie la îndeplinire. Uit să respir, să mănânc, să dorm. Acum m-am opus autopresiunii şi efectiv m-am concentrat echilibrat pe respirat, mâncat, dormit.
  • Apoi, pentru că totuşi mi-au apărut în programul acestei perioade şi zile de stare fizică afectată, am ajuns să acord o atenţie aparte apei din corpul meu (Racul aparţine acestui element), inclusiv cu ajutorul terapiei Bowen, la care am avut acces printr-o prietenă care se specializează ca respectiv terapeut. (Neîntâmplător, prietena mea este nativă cu Venus în Rac, în casa a XII-a.)
  • Cu toată bucuria am remarcat că munca ce vine acum spre mine în timp ce îmi respect dreptul la sănătate fizică este dintr-un registru care îmi permite să îmi activez atitudinea ocrotitoare, îndrumătoare; mămoasă, ca să-i spun mai bine Racului pe nume.

Întrebări multe încă apar. Disciplina, răbdarea, perseverenţa îmi sunt momentan necucerite complet. Dar cât sens începe să aibă munca atunci când o facem bine şi ne calibrăm în deplină luciditate efortul, având încredere că scopul nu este să ne fie greu, ci să ne eliberăm de propriile condiţionări şi să ne urmăm, astrologic vorbind, planul din hartă, căci ştie ea să ne conducă spre împlinire!

P.S.: Din revelaţiile acestui iulie: când eşti sprinţar şi inconstant în materie de serviciu (se mai întâmplă; în cazul meu, guvernatoarea de VI este într-o poziţie mutabilă, ahtiată după începuturi şi certată cu continuitatea), fă cumva să îţi activezi ambiţii adecvate ţie. Eu una mi-am făcut un program zilnic constând dintr-o varietate de îndeletniciri, astfel încât să îmi asigur şi nevoia de diversitate la serviciu, dar să şi obţin rezultate. De exemplu, o oră pe zi pentru citit, una pentru desenat, trei pentru scris şi tot aşa. Succes tuturor!

<   >