Acţiunea şi actul de a voi

Traversăm până pe data de 14 februarie o perioadă de Marte în Berbec. În alcătuirea noastră interioară, Marte e un fel de soldat din prima linie: se aprinde în strigăt de luptă, vede viaţa ca teren pe care e musai să obţină victorii. Pe scurt, Marte reprezintă stilul nostru de a acţiona, de a ne concretiza planurile şi dorinţele, eventual luându-ne la trântă cu rivali, înfuriindu-ne suficient cât să rămânem conectaţi la ambiţia de a reuşi o autoafirmare de zile mari. În clipele obşnuite, Marte se vede prin modul în care te pui în mişcare chiar şi pentru scopuri simple, de zi cu zi. Planeta aceasta are, deci, multe de spus despre voinţa din noi, despre ce şi cum facem ca să reuşim să obţinem ceea ce ne-am propus.

Semnul și configurațiile în care este prins Marte arată cum se manifestă mai precis latura noastră de acţiune, ce seturi de valori ne motivează să trecem la fapte, ce strategii abordăm în acest sens. Te pui în mişcare dezinvolt, rapid, dintr-un foc? Analizezi, te gândeşti mult şi temeinic înainte de a demara o acţiune? Preferi acţiunile solitare sau de echipă? Faci lucruri în locul altora, aştepţi să facă alţii în locul tău? La furie te retragi în muţenie şi încăpăţânare? Spargi sacul de box? Ţipi? Plângi? Te duci la culcare? Ştii să pierzi elegant? Pierzi ofticos sau prea laş? Îţi creezi războaie din nimic? Te grăbeşti să potoleşti conflictele din jur? Şi aşa mai departe.

Ca un mic narcisist astral ce mă proclam, recunosc că îl iubesc pe Marte în Berbec în primul rând din motive subiective: această combinaţie se regăseşte şi în harta mea, empatizez cu Berbecii, îmi sunt simpatici, le văd greu defectele. De fapt, am fost atât de conectată la acest Marte personal, încât mi-a luat complet atenţia timp de vreo 25 de ani de la un alt combustibil major cu care funcţionez, Peştii. Când m-am prins din schema hărţii mele că teoretic sunt şi Peşti, am refuzat ideea pentru că în capul meu de atunci asta ar fi însemnat să trădez Berbecul. Până la urmă, mi-am depăşit angoasa când am văzut că întregul zodiac este în fiecare dintre noi, iar astrogramele noastre arată mai mult un traseu către centru, o prioritizare prin care jonglăm cu toate aceste arhetipuri. Ne identificăm conştient cu unele principii zodiacale, pe altele le manifestăm inconştient la fel de puternic, restul rămân relativ în umbră şi sunt mai predispuse proiecţiei în exterior (le percepem ca pe un “eu nu sunt aşa”, destul de relativ de fapt).

Revenind la Marte în Berbec, mă gândesc să îl descriu, atât cât îl pot suprinde eu acum, din două direcţii: cum se simte din interior, apoi cum se manifestă în tranzit, la nivel general.

  • Cu Marte natal în Berbec, impulsurile mele spre acţiune sunt fulgerătoare, puternice şi energice. Practic, produc o analiză intuitivă atât de rapidă a situaţiei în care mă voi arunca imediat, încât din exterior par pripită, nesăbuită, nerăbdătorare, cel puţin persoanelor mai metodice şi precaute. “Fanii” mă consideră doar curajoasă. Iar realitatea e undeva la mijloc. Foarte rar mi s-a întâmplat să gafez în sensul de a rata ceva din grabă şi cred că lucrul acesta se întâmplă pentru că de fapt Berbecul este o parte extrem de focusată din noi, care în mod ideal extrage în viteză esenţa unei situaţii şi o evaluează precis – deşi nu raţional, ci intuitiv -, astfel încât riscurile pe care şi le asumă nu sunt chiar atât de necântărite precum par. Aşa cum vom vedea, rapiditatea poate fi problematică pentru un Berbec mai degrabă din alte motive.
  • Marte în Berbec, o latură a noastră ce presupune testarea îndrăznelii în condiţii de stres, declanşează şi un simţ al pericolului, adică recunoaşte – tot intuitiv – dacă, de pildă, e mai bine ca azi să ocolească un anumit cartier în miez de noapte sau dacă aceeaşi scenă este sigură noaptea de mâine.
  • Când acceptă lupta, cum zicea şi Steven Forrest, nu-i că Berbecul nu ar cunoaşte frica, ci generează curajul de a sări direct în miezul problemei în ciuda fricii.
  • Mă irită statul degeaba pe care alţi oameni îl numesc relaxare şi care poate ţine o zi întreagă; sau stilul acela care te face să te trezeşti după ora 12 în concediu. Nu pot să stau şi doar atât. Fac sport, într-un fel sau altul, în fiecare zi. Nu mă pasionează sporturile sau acţiunile de echipă, ci dau randament maxim când nu depind de alţii şi nici ei de mine.
  • Îmi place să fac primul pas, îmi place noul şi îmi creează efervescenţa necesară demarărilor în forţă. Dar consum totul în acele starturi şi mă sting uşor dacă mi se cere mai departe o acţiune constantă, repetitivă, pe termen lung.
  • Când mă enervez, iau foc rău de tot şi par mult mai periculoasă decât sunt în realitate. După ce mă calmez – ceea ce se întâmplă tot rapid -, nu mai păstrez nicio ranchiună pentru că aceasta ar însemna continuitate. 🙂
  • O calitate foarte problematică a mea este că nu ştiu să întârzii. Marte în Berbec este omul lui “acum” şi detestă pierderile de timp. Poate deveni absurd de prevăzător de punctual şi poate ajunge de fapt să piardă astfel timp: se prezintă prea devreme la întâlniri, face repede ce-l priveşte pe el şi apoi are de aşteptat veşnicii consumatoare de nervi până ce restul echipei îşi finalizează propriile sarcini. Bineînţeles că din pripa aceasta rezultă consum inutil de energie, ocazii pierdute de odihnă, nesincronizări cu ceilalţi, diverse afecţiuni fizice, chiar şi singurătate.
  • Dar şi când îţi iese…! Marte în Berbec e plăcerea de a acţiona în termenii ei cei mai puri.

Indiferent unde e Marte în manualul tău de funcţionare, când planeta ajunge în tranzit în Berbec, lucrurile încep să se precipite cumva, să se pună pe o traiectorie directă. Se ivesc ca de nicăieri noi ocazii de acţiune, capeţi un spirit mai întreprinzător, simţi că acum a venit momentul să dai curs planurilor. Marte în Berbec aduce în prezent dorinţa de a face, o luare de atitudine, o focusare pe execuţia rapidă. Viaţa devine dinamică, pe alocuri conflictuală. Dar se simte mai uşor şi îndrăzneala de a confrunta obstacolele, de a străbate problemele pe de-a dreptul, fără ocolişuri. Așadar, un timp al declanşării, al noilor începuturi. În funcţie de Marte natal, de stilul tău personal de acţiune, aceste precipitări te pot incomoda sau, dimpotrivă, te pot alimenta cu încântare.

Marte este mult legat de voinţă. Pentru a te autoafirma, pentru a trece la fapte, ai nevoie de voinţă. Marte în Berbec recunoaşte uşor acel aspect al voinţei ce presupune confruntare în forţă cu provocări, piedici, lupte. Dar mai există un aspect al voinţei pe care adesea îl ignorăm: acela de a acţiona şi de a materializa fără efort. Cu energie şi entuziasm, dar fără strofocare, consum, greutate. O astfel de voinţă suplă înseamnă alinierea acţiunilor omului din noi la voinţa divinului din noi, un acord sus-jos, un canal deschis de comunicare între omenesc şi înalturi. Ce intenţii şi ce forţă interioară ne ghidează oare spre astfel de victorii?

<   >