Astrologia şi psihologia, la intersecţie

20.03

Exersând interpretarea hărţilor, raportându-le la oameni şi poveşti de viaţă, un astrolog este un intermediar între lumea simbolurilor şi schema noastră de lucru din perspectivă psihologică.

Ca astrolog, nu e musai să ai studii de psihologie; ca psiholog, nu e necesar să faci apel la astrologie. Dar cele două domenii pot beneficia de sprijin mutual şi se potrivesc unul cu celălalt din multe puncte de vedere.

Într-o astrogramă vedem linii directoare ale personalităţii şi multe scenarii posibile de concretizare a lor. Cum am mai spus, nu se vede în ea cât este de conştient posesorul ei, cât de bine este conectat la un mod pozitiv de manifestare a acelei hărţi. O sinteză astrologică etică este detaşată de evenimentele în sine şi jonglează – mai ales când interpretarea se face de la distanţă, fără a şti nimic despre persoana respectivă – între poli pozitivi şi poli negativi generali ai combinaţiilor prezente în hartă.

Atunci când dialogul este direct şi se desfăşoară pe parcursul mai multor şedinţe, astfel încât se cunosc detalii despre viaţa persoanei din astrogramă, depăşirea eventualelor blocaje identificate cu ajutorul astrologiei presupune efort ulterior al acelui om prin autovigilenţă psihologică. Un astrolog care cunoaşte îndeaproape şi psihologia îşi poate completa în acest caz studiul cu propuneri clare de lucru cu sine pentru acel om.

Pentru psihologi, astrologia arată cu multă acurateţe spre ce ar putea evolua în bine cel ce solicită consiliere, care ar fi varianta ideală de manifestare a tiparului – fundamental neutru – de la baza unui dezechilibru prezent. De asemenea, interdependenţele dintre trăsături aparent separate de personalitate pot fi indicate cu fidelitate de o astrogramă, astfel încât, atunci când cineva reclamă o problemă într-un anumit domeniu al vieţii sale, să poată fi identificată mai uşor cauza apariţiei ei, din multitudinea de evenimente şi stări trecute.

Astropsihologia, la intersecţia celor două discipline, priveşte harta astrală ca o hartă a psihicului, dezvăluie lumea interioară a posesorului ei, căile prin care conştiinţa acelui om alege să acceseze şi să modeleze energiile fundamentale. Înţelegându-se dintr-o asemenea perspectivă, un om poate învăţa să se gestioneze dinăuntru, îşi poate trăi asumat întâmplările, poate găsi direcţii de dezvoltare personală autentice. Vine singur în întâmpinarea sa şi nu mai are nevoie să fie “tras de mânecă” prin întâmplări pe care nu înţelege că le-a provocat singur.

* Un exemplu practic, fără a intra în detalii ample: 

Ştiu că în harta mea Luna se află în semnul Gemenilor. Luna semnifică, în principal, felul în care reacţionăm instinctiv, ceea ce avem nevoie să respectăm în ritmul cotidian al fiinţei noastre pentru a ne simţi în siguranţă şi pentru a ne simţi hrăniţi într-un mod bazal. Gemenii sunt semnul care operează prin curiozitate, prin expunerea la stimulare mentală şi diversitate, prin comunicare şi deschiderea spre o multitudine de percepţii, devenind un canal obiectiv receptor-transmiţător al informaţiei.

La polul negativ, în momentele mele dizarmonice, Luna în Gemeni m-ar putea infuza cu multă agitaţie şi vorbă interioară, cu nervozitate şi disipare, cu plasarea în minte a emoţiilor, pe care ajung să le raţionez în loc să îmi permit să le simt. Cum corectez o astfel de situaţie?

În primul recunoscând că mă aflu în ea, ceea ce este valabil pentru orice dizarmonie din noi. Apoi, analizând dacă dezechilibrul din acel moment a apărut pentru că am exagerat sau pentru că am neglijat ceea ce îmi solicită această dimensiune a hărţii mele: fie m-am expus la prea multă informaţie pe care nu am reuşit să o integrez, la vorbă prea multă, raţionalizare excesivă; fie, dimpotrivă, a fost vorba despre lipsa într-o formă sau alta a informaţiei din viaţa mea, a comunicării şi exerciţiului logic. În etapa finală, corectez expunându-mă la ceea ce place cu adevărat Lunii mele în Gemeni: citesc ceva care mă reprezintă, transmit şi primesc informaţie de calitate, îmi asigur implicarea concomitentă în activităţi diverse şi plăcute mie.

Acestea sunt metode rapide de reechilibrare cotidiană pentru o persoană cu Luna în Gemeni. Pe termen lung, cu ajutorul psihologiei, ar fi benefic de explorat dacă există în acel om temeri adânci, distorsionante, faţă de a nu fi dezinformat sau dacă impulsul spre diversitate degenerează în lipsă cronică de continuitate în emoţii, relaţii, acţiuni.

21 iunie 2015

Articolul precedent     Articolul următor