Câteva cuvinte despre semne

DSC_1854-2

Comparând între ele astrogramele, observăm că în fiecare există reprezentarea tuturor semnelor zodiacale, de la Berbec la Peşti, în aceeaşi succesiune ciclică. De fapt, observăm astfel redarea astrologică a faptului că pentru toţi oamenii matricea fundamentală de funcţionare este comună. Comună este şi promisiunea de a regăsi în noi în mod conştient procesele descrise de întregul zodiac, nu numai pe acelea activate (şi, automat, accentuate) de poziţia planetelor în harta noastră personală. Este ca şi cum am avea toţi acelaşi sistem de operare, din care accesăm individual cu predilecţie anumite programe, după un tipar propriu.

Din perspectiva lumii interioare, un semn zodiacal reprezintă un set de procese şi motivaţii ce capătă atenţie din partea minţii. Raportat la harta natală, prin plasarea unei planete în acel semn, el devine o parte integrantă a imaginii noastre de sine şi ne determină experienţele interioare şi exterioare ale vieţii prin legea rezonanţei. Practic, suntem “chemaţi” să ne identificăm cu setul de procese şi motivaţii asociate semnului, să îl aducem în manifestare prin fiinţa noastră în mod optim.

Iată o scurtă descriere a fiecărui semn:

Berbecul

Primul grad al Berbecului marchează începutul ciclului zodiacal, iar procesul principal asociat lui este acela de a iniţia. Berbecul reprezintă de asemenea partea minţii noastre îndreptată spre manifestarea independenţei şi spre testarea propriului curaj. Este, deci, locul din noi unde ne regăsim total motivaţi de autonomie şi ne revendicăm dreptul asupra propriei individualităţi, învăţăm să fim singuri în faţa lumii şi să ne asumăm acest lucru cu o eliberare spontană, în forţă a energiei.

Taurul

Al doilea semn din zodiac corespunde procesului de stabilizare şi materializare, în sensul de rezultat concret care se doreşte a rămâne fixat. Astfel, Taurul reprezintă acea parte a conştiinţei noastre motivată de continuitate, durabilitate şi obţinerea stării imperturbabile de linişte, iar strategiile pe acest teritoriu al minţii sunt răbdarea, pragmatismul şi naturaleţea. În acelaşi timp, Taurul este partea din noi conectată prin senzaţie la corpul fizic şi la tot ceea ce este tangibil.

Gemenii

Procesele asociate acestui semn derivă din dinamica percepţiilor: receptăm şi transmitem informaţii. Interpretarea lor are loc din perspectiva Gemenilor la nivel logic, obiectiv. Strategia este curiozitatea: aici devenim interesaţi de “câte puţin din toate”, vrem să accesăm diversitatea, iar pentru acest tip de explorări învăţăm să operăm prin conexiuni rapide ale minţii.

Racul

În această zonă a conştiinţei se trezeşte instinctiv procesul de a simţi. Racul este semnul motivat de dorinţa de a hrăni emoţional pe sine şi pe ceilalţi, de a-şi crea senzaţia de cămin, în sensul de atmosferă initimă. Este, de asemenea, un semn amprentat de sensibilitate, pe care încearcă să şi-o protejeze, căutându-şi periodic regenerarea în spaţii familiare.

Leul

Ca proces, Leul corespunde exprimării creative de sine. Este locul din noi unde ne simţim motivaţi să dăruim lumii din individualitatea noastră şi să fim recunoscuţi pentru ceea ce oferim. Prin aceste filtre ale minţii căutăm să strălucim, să interpretăm într-o manieră centrată în sine ceva ce ne reprezintă cu adevărat, sub imboldul demnităţii şi generozităţii.

Fecioara

Fecioara corespunde fazei de analiză logică şi discriminare, iar motivaţia pe acest segment este obţinerea perfecţiunii la nivel de detaliu. Este activată de asemenea aici dorinţa de a ne face utili şi de a aduce un serviciu dezinteresat din devotamentul faţă de un ideal. Ca strategii, Fecioara face apel la  meticulozitate, ordine şi specializare într-un anumit domeniu de activitate.

Balanţa

Balanţa reprezintă partea din noi înclinată spre crearea de legături. Astfel, este vorba despre un semn puternic social, care caută armonizarea relaţiilor dintre oameni apelând la strategia diplomaţiei şi tolerării punctelor de vedere divergente. Pe acelaşi teritoriu al minţii apare şi nevoia de armonie din punct de vedere estetic, a testării bunului gust şi, ca urmare, adesea, a exersării abilităţilor artistice.

Scorpionul

În spaţiul interior asociat Scorpionului miza este regenerarea sufletească prin investigarea profunzimilor emoţionale. Strategia semnului implică astfel confruntarea şi alchimizarea propriilor frici în situaţii percepute ca având o anumită încărcătură de dificultate/durere emoţională. Acest semn este în acelaşi timp asociat şi cu totala contopire cu altă persoană. Simbolic, se poate spune că aici aplicăm formula 1+1=1.

Săgetătorul

Motivat de expansiune şi descoperirea orizonturilor încă necunoscute, Săgetătorul este latura noastră ce aspiră spre nemărginire şi abordează strategia evoluţiei prin salturi către niveluri mai înalte de cunoaştere sau experimentare. Aici practicăm înţelegerea intuitivă, iar procesul asociat semnului este extragerea simbolurilor din diversele faţete ale realităţii şi percepţiilor concrete.

Capicornul

Capricornul reprezintă faza de maturizare prin asumarea de responsabilităţi. Activarea acestui semn aduce în prim-plan motivaţia cuceririi planului material, a escaladării prin răbdare şi efort susţinut a provocărilor vieţii. Strategiile abordate aici sunt autocontrolul, autodisciplinarea şi crearea unei structuri de susţinere solide pentru sine şi pentru ceilalţi. Este vorba de asemenea despre o parte din noi îndreptată spre planul social, spre coordonarea şi eficientizarea acestuia.

Vărsătorul

Vărsătorul corespunde orientării minţii spre viitor şi neobişnuit, cu intenţia eliberării de structurile vechi ce îngrădesc libertatea individuală şi a umanităţii. Pe acest segment căutăm printr-o perspectivă detaşată înţelegerea strategică şi pătrunzătoare a reţelei de interconexiuni între diverse aspecte ale vieţii. Atitudinea abordată este una experimentală, dispuşi fiind aici să lăsăm oricând loc noului şi schimbării.

Peştii

În această zonă a conştiinţei asamblăm cu sufletul toate piesele percepute în jur într-un întreg şi îl contemplăm. Peştii din noi recunosc faţetele multiple ale realităţii prin capacitatea de a se identifica sau de a intra în pielea fiecăreia, preluând temporar stările altora. Atitudinea aici este una imparţială şi poate conduce la acceptarea cu credinţă a ceea ce este, aşa cum este.

21 iunie 2015

Articolul precedent     Articolul următor