Astrologie în şpagat

Mai ceva ca de Mercur retrograd parcă se simt zilele de-acum, când Marte traversează un semn mercurian, Gemenii, şi face opoziţie cu Jupiter retrograd în Săgetător! Îl putem considera, aşadar, un fel de Mercur retrograd prin alianţă, în timp ce propriu-zis Mercur circulă vijelios prin Berbec şi nu-şi cenzurează potopul de cuvinte, dacă-l apucă.

Specificul acestei perioade, care mai ţine până spre mijlocul lui mai, pare a fi insistenţa asupra unor teme vechi legate de justiţie sau injustiţie, mai exact cum interpretează fiecare ideea de corectitudine, moralitate, adevăr (Jupiter în Săgetător), ceea ce duce, eventual, la arborarea drapelului de luptă – o luptă dusă verbal, nervos, fără reţinerea gândurilor reale (Marte în Gemeni). “Vrei să ştii ce gândesc de mai demult? Îţi spun drept în faţă dacă insişti!”, ar fi mesajul tranzitului.

Se mai lasă cu certuri, se mai lasă cu despărţiri, opoziţia funcţionând în oglinda relaţiilor, iar Marte fiind în esenţă un principiu nepaşnic, individualist, nedispus la compromisuri. Săgetătorul reprezintă saltul spre concluzii, spre schema lucurilor, interpretarea semnificaţiilor, în timp ce Gemenii rămân deschişi la alternative pe care nu le judecă definitiv şi tranşant. Gemenii sunt încântaţi de diversitatea teoriilor, nu îngustează orizontul variantelor posibile, văd adevăruri relative şi rămân concentraţi pe raţiune, pe formularea elocventă în cuvinte, şcolăreşte. Jupiter retrograd în Săgetător, la capătul opus, poate fie răstălmăci exagerat şi înflăcărat-nervos ceva ce i s-a comunicat, fie, într-o manifestare mai bună, poate trage în sfârşit concluzii înţelepte, făcând un salt spre mai departe, mai liber şi mai adevărat. Rămâne tensiunea nervoasă din jurul acestor zile, dar să avem încredere că nu întâmplător ne trece viaţa prin aceste reevaluări de sensuri şi rostiri sincere, fie ele şi dureros de sincere!

În ecuaţia lunii mai intervine un factor, astrologicul Neptun, aflat în Peşti şi-n cuadraturi atât cu Jupiter, cât şi cu Marte. Neptun poate înceţoşa lucrările celorlalţi doi, poate face neclară ţinta dezbaterilor şi concluzia lor. Neptun în Peşti mai poate veni şi sub forma unei virulente victimizări, a senzaţiei că luptăm împotriva unor nereguli ce seamănă cu o adicţie în stil clasic. E ca şi cum, până azi, în mod repetitiv, i-ai dat unui alcoolic ultimii tăi bani ca să se înscrie în terapie, iar el i-a cheltuit de fiecare dată pe încă o beţie şi te prinzi, în sfârşit, că pentru sănătatea voastră este mai eficient să îţi vezi de treabă şi să pleci.

Vin vremuri tot mai noi, un lucru cert. În vâltoarea schimbărilor, mai bine ne focusăm pe ce putem face noi cât mai drept şi curat, fără teamă să spunem lucrurilor pe nume, dar şi fără o ranchiună internalizată, căci tocmai aceea ne-ar ţine şi mai legaţi de trecut. Să nu ne mai minţim în privinţa oamenilor ar fi un alt îndemn, dar şi să nu-i învinuim pentru că au alte sisteme de-a fi. Fiecare cu el însuşi, căci salturile în conştiinţă necesită efort individual. Şi-apoi ne-om regrupa spre lucrul în echipă, când va fi iar vremea regăsirilor, dacă acestea se vor vrea duse mai departe.

În altă ordine de idei, au înflorit castanii şi-i pun în poza zilei. Sărbători cu bine tuturor!

 

<   >