Bilanț de Marte retrogad

Acum, că s-a încheiat, pot privi în urmă la retrogradarea lui Marte prin Gemeni (30 octombrie – 12 ianuarie) și nu-mi rămâne decât să sper că voi fi în stare să duc mai departe ce am început să fac lunile acestea. Pentru mine Marte retrograd a venit cu un soi de suspendare a prezentului grăbit și cu un repaus de altfel productiv la nivelul unor activități atipice.

  1. Am dormit ca un om normal.
  2. Am început să cos o ie.
  3. Mi-am recitit o parte din jurnalele de-acum 20 de ani.

Contextul hărții mele este următorul: în Gemeni am Luna, în casa a IV-a, a familiei și căminului, dar și a acelei conexiuni cu sinele pe care o stabilești în momentele când stai tu cu tine, confortabil și la adăpost de zăpăceala lumii exterioare. În sistemul Placidus, la mine în hartă semnul Gemenilor e cuprins în trei case – începutul în casa a III-a, cea mai mare parte în casa a IV-a, iar ultimele grade în casa a V-a. Marte retrograd mi-a traversat porțiunea cuprinsă în casa a IV-a.

Per ansamblu, a fost o perioadă în care am stat la propriu mai mult pe acasă decât de obicei. Nici tura zilnică în scop sportiv prin parcul din apropiere nu a mai fost chiar zilnică. Am reușit să mă văd cu rude multe adunate laolaltă, ceea ce nu mai făcusem de dinainte de pandemie. Cum spuneam, îndeletniciri de casa a IV-a.

Numero uno – victorie bifată

Mă uitasem strâmb la Marte în Gemeni, întrebându-mă în primul rând dacă o să-mi aducă lungi insomnii ca urmare a conjuncției cu Luna natală. Prin natura ei, Luna în Gemeni dă adesea agitație și multă vorbărie interioară. Ca indicator al inconștientului, reveriei și al unor procese emoționale de fundal, Luna descrie și predispoziția spre anumite tipare de somn (profund/superficial, mult/puțin etc.) În ce mă privește, este suficient să spun că mama are o amintire dominantă din perioada mea de bebelușie: Noaptea era un chin. Adormeai greu, te trezeai din te miri ce și nu mai adormeai la loc. Asta își amintește mama despre mine. Nu gângureli, nu mutrițe simpatice, ci nopți de chin. Trebuie să mi-o asum; un copil care nu doarme și nu te lasă să dormi e un copil enervant.

De-a lungul vieții, am constatat că pur și simplu nu am nevoie de mult somn ca să îmi refac energia, dar sunt și perioade când acumulez oboseală pentru că nu reușesc să îmi dorm ca lumea mai multe zile la rând orele acelea puține de care am totuși nevoie. Cum Marte semnifică ceva activ, o punere în mișcare, o tensionare, mă întrebam încă din august trecut, când a intrat în Gemeni, dacă mă așteptau șapte luni de insomnie, adică până pe 25 martie 2023, când merge mai departe, în Rac.

Am avut nesperata surpriză ca retrogradarea să pună pe pauză agitația, să se comporte exact pe dos (sau pe revers) pentru somnul meu. La început de decembrie mi-am pus la punct treburile urgente, am constatat că oricum universul îmi venea în întâmpinare și nu-mi dădea excesiv de muncă și am simțit limpede chemarea dulce a somnului. Timp de câteva săptămâni, asta a fost prioritatea mea: să dorm cât vreau, când vreau.

Sunt convinsă că nu e mare brânză pentru oamenii care se pricep din naștere la dormit, dar, credeți-mă, pentru mine a fost ca aurul la olimpiadă. De vreo două ori am reușit chiar să dorm 10 ore pe noapte. Am trăit senzația aia că primesc un dar unic în viață și că trebuie să trăiesc prezentul din plin.

Mulțumesc, Marte retrograd!

Ca update, după ce s-a apucat și Mercur să retrogradeze (din 29 decembrie), zenul nocturn mi s-a defectat la loc. Cum Marte retrograda în semnul lui Mercur, și el retrograd, am concluzionat că pentru mine cele două retrogradări suprapuse s-au anulat reciproc. Reversul insomniei = somn bun; reversul reversului insomniei = insomnie.

Numero dos – startul

În corpul fizic, Gemenilor le corespund și brațele, prin urmare acest semn dă adesea dexteritate. Mie îmi merg bine degețelele. Luna în Gemeni m-a dăruit cu talente la cusut, deși nu am făcut din asta o activitate de rutină. Am perioade de cusut intens, urmate de pauze lungi.

Cu Marte retrograd în casa familiei, a ajuns pe mâinile mele o bucată de pânză țesută la război de străbunica. Am zis că o asemenea comoară nu poate fi încredințată altcuiva, așa că mi-am asumat să o cos eu. A urmat și încă e în derulare o perioadă de școlarizare online despre cum se cos iile. Am trecut la treabă.

Sper ca la un moment dat să pot dedica un articol aici iei mele terminate, patrimoniu de familie Tănase. Deocamdată pot anunța doar că am finalizat altițele, prima chiar de 1 Decembrie, când altița românească a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Mulțumesc, Marte retrograd, pentru timpul și cheful de-a începe ceva atât de frumos!

Numero tres – RE-ul: recitit

Despre jurnale am scris deja în articolul anterior. Nu-l mai reiau, spun doar că nu am apucat să le parcurg pe toate, în schimb le-am completat cu un foarte scurt rezumat al ultimilor 20 de ani.

Mulțumesc, Marte retrograd, pentru reîntâlnirea cu mine, cea din trecut!

Constat că n-a fost rea deloc această retrogradare. De-acum, cu Marte în mers direct, privirea înainte!