Biografia unui permis. Cuadratura Gemeni-Peşti

Am permis auto de peste 15 ani. În total, cred că l-am folosit pentru maxim 20 de kilometri. Din când în când recitesc codul rutier şi mă uit la tutoriale despre şofat pentru că îmi place să rămân bine informată. M-am dus la prima lecţie auto ca o floare. Maşinile nu făcuseră parte mai deloc din universul meu până atunci şi prin urmare nu ştiam de prin familie, ca majoritatea tinerilor din zilele noastre, ce-i cu ambreiajul, schimbătorul de viteze şi restul sistemului. Dar pentru că prind uşor informaţiile de bază, am recuperat rapid şi clar n-am fost o mototoală la examen.

De principiu, mi s-a părut o idee bună să am permis din timp, în ideea că cine ştie pe unde o să ajung să lucrez când o să mă fac mare. Aşa că am bifat obiectivul din facultate, cu toate că nu aveam un vis arzător să gonesc pe şoselele patriei. Asta pe de o parte pentru că funcţionez la picior – îmi este mult mai firesc să mă deplasez mergând, să circul prin oraş cu metroul şi să evit statul în trafic. Nu sunt comodă şi nu mă deranjează să folosesc trenul sau alte variante pentru deplasările mai lungi. Desigur, sunt foarte recunoscătoare şi că nu trebuie să-mi bat capul cu locurile de parcare. Pe de altă parte – şi aici voiam să ajung cu povestea – deşi pe secvenţe scurte pot să fiu foarte atentă şi să reacţionez agil la stimulii din trafic, pe secvenţe mai lungi concentrarea aceasta constantă şi prelungă m-ar face praf. Ceea ce astrologic se vede în cuadratura Lună în Gemeni – Mercur în Peşti din harta mea. În prezent traversăm o astfel de cuadratură (Marte în Gemeni versus Mercur în Peşti), iar exemplul experienţei mele auto mi se pare foarte sugestiv pentru esenţa aspectului.

Când fac contact cu realitatea prozaică, mă consider genul smart – sunt pe fază, rapidă şi la obiect. Însă în cea mai mare parte a timpului percepţiile mele sunt blurate, atenţia îmi fuge uşor de la detalii, din te miri ce; în mintea mea zboară laolaltă nenumărate crâmpeie de idei care nu au o ordine anume. Probabil ca să nu o iau razna în stilul ăsta, creierul meu face el nişte vrăji pe care nu le pricep conştient, iar în final din toată zarva mentală în care mă scald rezultă un fel de tablou general interesant. Aşa se vede viaţa prin ochii mei – o pictură din tuşe imprecise. Poate tocmai imprecizia îi dă savoare şi farmec. Dar asta nu e tot. Peste tabloul impresionist general năvălesc experienţe scurte care îmi turează maxim logica şi perspicacitatea de moment. Atunci par şi chiar sunt alertă şi prezentă.

Astrologic, metaforele, ceaţa, poezia, neatenţia, dar şi sinteza cu tente artistice ţin de principiul Peştilor. Claritatea, curiozitatea vie, atenţia, spiritul de observaţie, logica rapidă şi verbalizarea şcolărească, explicită ţin de Gemeni. De Gemeni şi Mercur ţin şi deplasările scurte şi mijloacele de transport aferente, deci nu-i întâmplător că la mine cuadratura Gemeni-Peşti s-a transpus în povestea cu şofatul. Dacă în harta mea n-ar fi existat acest accent pe Gemeni, probabil v-aş fi spus că sunt total antitalent la condus. Dar nu mă simt deloc astfel, chiar dimpotrivă. Dacă în harta mea n-ar fi existat accentul pe Peşti, poate că v-aş fi întreţinut cu multe anecdote din trafic şi n-aş fi avut nicio tangenţă cu metaforele. Aşa, cu ambele zodii disputându-şi terenul în ecuaţia mea, vă spun că într-un fel mă bucur de amândouă, dar de niciuna în formă pură.

Uneori, în momentele de graţie, cuadratura Gemeni-Peşti produce o supleţe a minţii prin care reuşim să pătrundem în înţelesul unor fenomene foarte fine şi insesizabile ochiului liber. Alteori ne ajută să exprimăm inefabilul, aspecte abstracte ale vieţii. Dar în exersările de zi cu zi, careul Gemeni-Peşti se poate resimţi extrem de deconcentrant. Îţi aleargă mintea în şapte mii de direcţii, turată inutil. La final de zi constaţi că multe clipe s-au risipit printre degete pentru că ai visat prea mult. Şi nici măcar n-ai avut o continuitate în visarea aceea.

Mie una îmi plac cuadraturile; le înţeleg minunatul rost de-a ne împinge spre o evoluţie pe care altfel n-am îndrăzni-o. Însă în astrologie trebuie să vedem ambele faţete ale oricărui aspect. Urmăriţi, aşadar, în perioada aceasta fazele de derapaj de la realitatea de moment! Din neatenţie ne pot scăpa fel de şi fel de informaţii. Sau mai putem observa această cuadratură în iritarea pe care ne-o produc persoanele prea evazive ori visătoare. Peştii divaghează şi se fofilează de la declaraţii precise. Gemenii cer elocvenţă; când n-o primesc, pot deveni nervoşi, sarcastici, reci. Sau am putea reclama disconfortul de-a nu găsi cuvintele prin care să exprimăm infinitatea de idei ce ne bântuie. Sau am vrea să punem în cuvinte gânduri neobişnuite care ne adie prin minte ca o impresie, desprinse parcă din fantastic şi ireal.

Apoi urmăriţi şi ce iese frumos din toată munca Gemenilor asociaţi cu Peştii! Cuadraturile, deşi în cea mai mare parte incomode, culminează cu momente în care în sfârşit ne iese ceva foarte dificil. Vorba lui Richard Idemon, fii recunoscător pentru cuadraturile tale!…