Calea spre decembrie

Conformismul are la bază laşitatea. Te supui evenimentelor ştiind că singur nu le poţi înfrânge; şi nu-ţi convine să candidezi la eroism. (Petre Ţuţea)

 

Când cerul astrologic e străbătut de Marte în Berbec, cum se întâmplă în prezent şi cum va mai dura până în 7 ianuarie 2021, devenim mai dispuşi să candidăm la eroism sau cel puţin să fim mai dezinvolţi în acte dictate doar de intuiţia, voinţa şi conştiinţa personală. Se simte deja o activare, o undă verde la iniţiative şi la declanşări. Mergem prin viaţă cu puseuri de mai mult chef de-a fi şi de-a face decât în lunile anterioare. Şi vom mai respira acest aer proaspăt, doar că e bine să îl punem într-o perspectivă mai amplă, alături de ceilalţi actori ai cerului de 2020.

În timp ce Marte păşeşte viteaz prin Berbec şi-i bucură pe îndrăzneţii amatori de acţiune, se întâmplă multe şi prin Capricorn, unde s-au reîntâlnit pe un orizont de jumătate de an (până în a doua parte a lui decembrie) trei grei: Jupiter, Saturn şi Pluton. Împreună ei pot aduce confruntarea cu cealaltă stare din citatul de mai sus: când evenimentele ţin de iţe încurcate şi de sisteme mari, ridicate în ani lungi, ne supunem ştiind că nu le putem înfrânge de unii singuri sau continuăm să luptăm cu orice preţ?

Perioada aceasta pe de o parte foarte activă aduce, aşadar, şi o revizie la nivelul unor structuri pe care avem nevoie să le contemplăm pentru a le combate cu sinceritate în aspectele lor cele mai urâte şi complicate. Procesul este unul ce cheamă curaj de a acţiona decisiv în dărâmarea unor cadre vechi, devenite rigidizante. Asta după ce am recunoscut ferm în prealabil că trebuie să ducem pur şi simplu la fier vechi acele tinichele zdrăngănitoare şi ameninţătoare ce nu mai servesc viitorului la care visăm. Pentru a putea face aşa ceva, fiind vorba despre un set de proceduri pe care ne-am întemeiat până recent ca indivizi şi ca societate, este nevoie de nechibzuinţa aceea energică a Berbecului şi de forţa cu care o ia pe de-a dreptul prin obstacole în direcţia noului.

De ce este bine să ne facem acest bilanţ? Ce structuri vechi se destramă? Sunt cuvinte pe care le-am tot repetat în ultimii ani, în diversele faze ale tranzitelor prin Capricorn. Acum, în a doua jumătate a lui 2020, dăm testul final.

Mai este o variantă la fel de probabilă în desfăşurătorul acestor luni: sunt şi oameni aflaţi într-un stadiu mai avansat cu începuturi noi pe care şi le-au asumat deja în paralel cu alte activităţi sau renunţând radical le ce făceau înainte. Pare că fundaţia aceea există acum, se susţine pe un timp alocat lucrărilor de întemeiere, seamănă a proiect trecut de naştere, dar încă în pruncie. Aceştia sunt oamenii care în aceste luni pot trage nişte concluzii mai clare cu privire la ce au realizat până acum, în timp ce lucrurile continuă să se pună în mişcare pentru ei, nu neapărat cu noroc chior, ci cu temeinicia unui efort pentru care au în continuare energie şi elan.

Nu aş vrea să insist asupra scenariilor negativiste pe care cuadratura aceasta între Berbec şi Capricorn le-ar putea implica. Reamintesc în schimb că secretul reuşitei stă în forţa noastră de a ne formula intenţii bune, de a ne alinia curajos idealurilor înalte; de a ne asuma lupte drepte; de a recunoaşte cu sinceritate greşelile trecutului, de a ne implica la nivel colectiv chiar şi printr-un gând bun adresat din suflet universului de pe un vârf de munte sau de pe o bancă din parc; de a insista să rămânem autentici în timp ce participăm cu responsabilitate la vasta ţesătură de contacte cu ceilalţi.

Iar dacă reuşim, la orizont se arată Vărsătorul, semnul unde vor păşi în decembrie Jupiter şi Saturn, o cu totul altă atmosferă decât cea a ultimilor trei ani. Faţă de ceea ce am parcurs deja, nu mai e mult. Seamănă însă cu sprintul solicitant şi focusat al alergătorilor de pe ultima sută de metri din probele sportive. Să mai avem răbdare şi să ne concentrăm forţele asupra celor ce ni se dau de făcut acum!

 

<     >