Cu burta pe carte și cu scaun la cap

Nu ignorați cunoștințele în favoarea înțelepciunii! Ar fi fatal. Pe de altă parte, nu ignorați înțelepciunea în favoarea cunoștințelor! Și asta ar fi fatal. Ar omorî educația. (Neale Donald Walsch)

În familia mea, circulă din moși-strămoși opozițiile pe axa Gemeni-Săgetător. Am moștenit și eu una, inclusiv indiciul că-i o comoară pricopsită din neam (Luna în Gemeni în casa rădăcinilor, a IV-a).

Pe interior, acest șpagat astologic între două semne unite prin curiozitate, spirit prietenos, agitație și inconstanță se simte ca o continuă studenție, cu tot cu neseriozitățile și distracțiile din afara săptămânilor de sesiune. Dar și acestea, neseriozitățile și distracțiile, au mereu o tentă intelectuală specifică zodiilor respective.

În exterior, opoziția cu pricina mi-a adus frecvente oglindiri ale dilemei conținut versus sinteză. Charles Carter spunea că Gemenii sunt profesori ai faptelor și cifrelor, exacte și precise. Săgetătorul este, în schimb, un profesor al ideilor și teoriilor. Gemenii descifrează logic, corelează pe distanțe scurte, ca în demonstrația unei probleme de matematică, noțiunea A și noțiunea B, înțeleg și explică școlărește, empiric, într-un continuu apel la raționamente, logică, vocabular complex. Săgetătorul extrage concluzii, caută substratul spiritual, semnificațiile, ideile principale, esența.

Dincolo de manifestările optime, cu această opoziție în hartă, întâlnesc fel și fel de personaje care-mi exemplifică ba Gemenii în contra Săgetătorului, ba Săgetătorul în contra Gemenilor.

Când Săgetătorul nu pune preț pe Gemeni

Știu Săgetători care zic că s-au prins repede care-i faza cu școala și de-aia au abandonat-o, oficial sau pur și simplu fentând sistemul până i-au furat o diplomă de absolvire. Ba că școala era prea ușoară și banală pentru ei, ba o vorbărie inutilă întinsă pe nejustificat de mulți ani, manuale și caiete, ba că profesorii erau torționari, aroganți ori de-a dreptul proști. În orice caz, pierdere de vreme, domn’le, deci omul nostru nu a fost dispus să-și incomodeze neuronii învățând la chimie, scriind compuneri la literatură, memorând date de războaie la istorie sau regulile lui si conditionnel la franceză, desenând triunghiul isoscel la geometrie alături de alte dileli de tocilar.

Avem aici tendința Săgetătorului de-a sări prea repede la judecăți și concluzii, de-a fugi de detalii și de-a se baza pe noroc sau intuiție în detrimentul dezvoltării rațiunii și argumentelor bine documentate. Pericolul în acest scenariu este că ajungi să ai niște idei generale, poate corecte și morale, dar neelaborate, pe care nu poți să le susții și să le explici și altora fiindcă îți lipsește proprietatea termenilor. Vocabularul ți-e sărăcuț, bagajul de cunoștințe golaș.

Iar când găsești în sfârșit ceva care-ți stârnește interesul, îți este greu să-l asimilezi pentru că tu n-ai deprins la timp exercițiul învățării. Utilitatea principală a școlii este aceea că ne învață să învățăm. Mult timp după ce am uitat informațiile propriu-zise din manualele copilăriei ne vom folosi de mintea dezvoltată atunci, dacă am avut stăruința de-a învăța ceva temeinic.

Nu poate exista înțelepciune fără cunoștințe.

Când Gemenii nu pun preț pe Săgetător

Dar am întâlnit și cealaltă extremă, Gemeni care fac praf Săgetătorul, fie că îi interesează sau nu cum se numește asta în limbaj astrologic. Oameni cu multe, multe idei și cuvinte-n cap, care-ți turuie fără pauză de la ce-au mâncat și starea vremii la agricultura din Japonia și vânzările de autoturisme electrice. Îți recită dicționarul în trei limbi dintre care una moartă, te bombardează cu de ce-uri, te iau este picior dacă dai semne că te încrezi în concepte care nu se pot demonstra științific. Astfel de indivizi te lasă obosit și nelămurit, cu senzația că s-au vorbit vorbe, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Am întâlnit odată la un curs o profesoară cu marcaj în Gemeni care ne-a interzis să tragem concluzii pe parcursul exercițiilor pe care ni le dădea! Ne întindea capcane astfel încât să ne demonstreze că ne înșelăm dacă ne formulăm opinii sau intuiții personale despre ce se petrece în timpul temelor de grup pe care le pacurgeam sub îndrumarea ei. Aceștia sunt Gemenii care nu pricep că ba da, în viață trebuie să ai și capacitatea de-a judeca, de-a trage concluzii, de a abstractiza, de a eticheta ceva drept corect sau greșit, de a privi dincolo de noțiuni și definiții. De a gândi în termeni de semnificații și simboluri.

Nu poate exista cunoaștere fără înțelepciune.

Bine integrată, această axă a zodiacului ne face elocvenți și spirituali, ne ajută să intuim ce fel de informații sunt utile altora și sub ce formă trebuie prezentate, ne face eterni elevi și eterni profesori, într-o permanentă diseminare a cunoașterii și a înțelepciunii. O cale bătătorită cu burta pe carte, dar și cu ceva scaun la cap.