Cum să cazi la pace cu o Fecioară

Când vine vorba despre Fecioară, intrăm pe teritoriul unuia dintre semnele cele mai neînţelese şi nedreptăţite din zodiac, după părerea mea.

Reamintind din start că niciun om nu e o singură zodie, că avem liberul arbitru să jonglăm cu defectele şi calităţile posibile ale hărţilor noastre, m-am gândit să merg pe firul reproşurilor aduse în general Fecioarei şi să discutăm despre ce stă în spatele metehnelor ei, când apar.

Mania curăţeniei, între mit şi realitate

Printre cei mai haotici şi dezordonaţi oameni pe care i-am cunoscut în viaţa mea, am constatat cu uimire destui cu planete natale în Fecioară. Dar teoria ne spune că-s maniacii curăţeniei, găsesc dintr-o privire scamele cele mai mici, vânează firicele de praf şi-n vid…! Păi, da, fără îndoială că avem şi astfel de Fecioare, numai că trebuie lămurit: Fecioara se concentrează natural pe detalii, face zoom pe câte ceva anume, lasă deoparte întregul. Astfel ajungem la case vraişte, dar curăţenie impecabilă în şifonier sau la biroul alandala, cu creioane ordonate milimetric în sertar după culoare şi producător.

Pe cine critică mai mult?

Fecioara poate fi critică, dar la fel de necruţător autocritică. Asta aşa, drept consolare pentru cei ce se simt exasperaţi sub potopul nemulţumirilor fecioreşti.

Precizie reală

Şi totuşi, ce pare să deranjeze cel mai tare la potopul de critici ale acestor oameni este că, de obicei, ei observă cusururi reale. Fecioara nu prea se bazează pe imaginaţie (ca principiu, imaginaţia ţine de semnul opus, Peştii). Nu, Fecioara funcţionează cu un fel de excepţională claritate rece. Când îţi zice că ţi-ai cusut nasturele un milimetru mai la dreapta, n-ai decât să te oftici dacă vrei, dar chiar aşa e!

De aceea, în 99% din cazuri, să te chinui să găseşti contraargumente la constatările Fecioarei e de la început sortit eşecului. Fecioara e dotată din naştere pentru controlul calităţii, cel puţin în ceea ce priveşte măsurători care permit lucrul cu exactităţi: ceva vizibil, palpabil sau matematic.

Scopul ultim al Fecioarei

În esenţă, Fecioarei îi pasă în primul rând de îndreptarea erorilor, fiindcă scopul ei este perfecţiunea de dragul perfecţiunii şi nu al gloriei sale personale. Fecioarei nu îi place publicitatea, nu îi trebuie lauri şi aplauze, ci chiar fuge de ele.

Dar există două feluri de critică şi nu toate Fecioarele le înţeleg…

Şi-atunci, de ce ne deranjează critica Fecioarei, de ce nu ne place când ne descoperă câte o greşeală? Am fost mult timp înclinată să caut problema în cei criticaţi: ba că ni se trezeşte orgoliul, ba că ne dorim să fim validaţi, ba că suntem superficiali şi de-aia rămânem nişte imperfecţi notorii.

Asta până în ziua când am greşit ceva, iar un om cu Fecioara accentuată în hartă a venit la mine din proprie iniţiativă şi mi-a explicat greşeala mea fără să simt în cuvintele lui vreun reproş sau vreo judecată, ci doar dorinţa sinceră şi obiectivă de a-mi fi de folos. Aceasta este Fecioara adevărată, cea care nu proiectează în ceilalţi nicio vină, ci rămâne obiectivă, cumva distantă şi neemoţională. Fecioara care te-a iertat încă din momentul când ţi-a sesizat mica sau marea greşeală.

Te-a iertat poate nu în sensul empatic şi drăgăstos al semnelor de apă, nici în sensul generos şi amuzant al semnelor de foc, ci într-un sens mai indiferent, nepărtinitor şi modest al celui care a acceptat că imperfecţiunea e un fel de normalitate a acestei lumi, fără să se complacă definitiv cu ideea.

Un mare test pentru Fecioare: să depăşească programarea autoînvinovăţirii. Eu cred că pot ierta greşelile altora doar Fecioarele care au învăţat să se ierte pe sine pentru greşelile lor. Nu mă refer la autoindulgenţă. Mă refer la seninătatea omului care s-a acceptat aşa cum e, continuă să se dezvolte conştient şi respectă celor din jur dreptul de a învăţa şi ei greşind când şi când.

Aşadar, cum cazi la pace cu o Fecioară?

  • Validându-i sincer spiritul de observaţie, intervenţiile utile.
  • Nepunând la suflet criticile, dacă le simţi venite dintr-o anxietate care nu are legătură cu tine.
  • Corectând ceea ce poţi corecta din erorile pe care ţi le-a semnalat. E şi pentru binele tău.
  • Arătându-i că tu poţi să faci abstracţie cu iubire de micile ei imperfecţiuni pentru că îţi place în ansamblu persoana ei.
  • Câteodată, poate e mai bine să fii mai dur şi să-i pleci din cale când nimic nu-i convine. Poţi pune limite oamenilor prea nemulţumiţi, aşa cum poţi pune limite defectelor posibile ale oricărei alte tipologii zodiacale.

Cu recunoştinţă şi mulţumiri Fecioarelor de la care am învăţat atât de multe în viaţa aceasta şi cu încredere că, în ciuda imperfecţiunilor nicicând eradicate în totalitate, per ansamblu înaintăm şi evoluăm.


<     >