Cum scoți la liman o cuadratură strașnică

De-a lungul școlirii sale continue, vine firesc oricărui astrolog să traverseze etape în care se apropie mai mult de o ramură sau alta, cochetând cu diferite perspective și utilizări ale astrologiei. Te concentrezi o vreme pe anumite tehnici, le aplici, le completezi cu altele sau chiar le lași un timp în stand-by până te pui în temă cu ramuri încă neexplorate.

Unii ajung să facă treceri radicale de la o abordare la alta, ca oamenii muncii care parcurg reconversii profesionale. Prin vastitatea ei, dar și pentru că se bazează pe arhetipuri, astrologia permite astfel de cercetări nesfârșite.

Printre toate fazele pe care le-am parcurs până acum, eu am luat mereu cu mine o tehnică născută din lungii ani corporatiști în care am avut biroul lângă una din sălile de ședințe ale clădirii. Aplic această tehnică ori de câte ori ajung în impasul vreunei cuadraturi sau opoziții, mai ales dacă îmi vizează harta, cum e actualul careu Saturn în tranzit la început de Pești – conjuncția Jupiter-Uranus în Săgetător de pe Mijlocul Cerului natal.

Tehnica sălii de ședințe e următoarea: îmi imaginez o discuție în contradictoriu între planete, ca cele care se stârneau în ședințele de la corporație când trebuia dezvoltat un produs și ajungeam la ciocniri de proceduri sau interese între departamente. Mai întâi fiecare vedea în celălalt un dușman și căuta să îl reducă la tăcere. Ca pe un câmp de luptă, încercai să impui soluții în propriul avantaj. Ți se părea că celălalt îți pune bețe în roate și îți îngreunează munca. Era totodată imposibil să te retragi din proiect pentru că se dăduse deja directivă de sus, cu tot cu termene-limită.

Și tot așa, cu ședințe una după alta, într-o înaintare poticnită și tensionată, la final se făcea prin efort comun ce trebuia făcut sau măcar aproximativ. În 95% dintre cazuri, după ce se linișteau apele constatai că s-a înregistrat un progres, că e mai bine pentru toată lumea că s-a implementat schimbarea respectivă.

***

Dialogul planetelor aflate în cuadratură este similar. Vrei, nu vrei trebuie să le faci să funcționeze în echipă într-un proiect obligatoriu, iar fiecare parte e incomodată de cealaltă.

În tehnica sălii de ședințe, convoc planetele implicate în sarcină. Pornesc de la disconfortul real pe care-l trăiesc în viața mea de zi cu zi și îl repartizez pe ecuația astrologică. De pildă, actualul Saturn în Pești în tranzit prin casa mea I îmi încețoșează (Peștii) simțul direcției în carieră (Jupiter-Uranus natal în casa a X-a). În stilul diluat și blurat al Peștilor, semn capabil de renunțare și disoluție, m-am constatat în perioada aceasta uneori nemotivată, alteori neîncrezătoare în ceea ce mi-am definit ca misiunea mea în lume (casa X). Se simte ca o rătăcire, ca o pierdere de interes și de concentrare, fără ca altceva bine conturat să ia locul vechilor mele viziuni de viață. Așa sunt Peștii, vin ca un val care mătură țărmul fără să poți pune punctul pe i și să fii pe deplin conștient de ce se întâmplă.

Tehnica sălii de ședințe are trei pași:

  1. Mă las cuprinsă de disconfortul pe care vreau să-l analizez. Atribui fiecărei planete rolul ei în schemă (ceața și lipsa de motivație/Saturn în Pești – în carieră/casa a X-a, cu conjuncția Jupiter-Uranus).
  2. Întreb fiecare parte care e scopul ei constructiv, care îi sunt atuurile, ce vrea și poate să facă de bine, ce misiune are. Identific și cum poate acționa negativ. Aici e o mare cheie a aspectelor tensionate, pentru că nimic nu vine peste noi ca să ne anihileze și orice provocare poate fi răsturnată într-o învățare și un progres dacă depășim mentalitatea de victimă sau de îndărătnic.
  3. Comand fiecărei planete să recunoască meritele celeilalte, să o vadă cu ochi buni, să o ajute la îndeplinirea obiectivelor așa cum ar putea-o cel mai bine, să primească la rândul său ajutorul așa-zisului adversar. Și aici e o cheie, pentru că în mod natural planetele aflate în cuadratură sau opoziție sunt ca doi rivali orgolioși care n-ar admite nici în ruptul capului că celălalt e și el bun la ceva.

Desigur, când vorbim despre planete, vorbim despre părți din noi, despre subpersonalități ale noastre care se întâlnesc între ele sau cu fluxurile declanșate de planetele în tranzit.

Ce au de făcut împreună Saturn în Pești în casa I și Jupiter-Uranus în Săgetător din casa a X-a? Așa cum intuiesc momentan, Peștii impregnează activitățile asociate casei a X-a cu mai multă sensibilitate, poate cu tehnici de meditație sau cu asumarea unui rol de unificare aplicat în carieră (Peștii pot crea, cel mai adesea în tăcere, camuflați în reveriile lor, o unitate subtilă vindecătoare între cei cu care se intersectează). Care este aportul conjuncției Jupiter-Uranus în Săgetător casa X asupra lui Saturn din casa I? Prin nevoia sa de direcție, de implicare activă și de a se face remarcată public, se poate asigura că tendința de renunțare la ambiții a Peștilor nu se transformă în abandon și-n lipsă de vigilență. Pentru că lipsa peștească de vigilență predispune la a fi păcălit pe față, furat și folosit de către cei ce știu să își învârtă pe degete soarta lumii (acea conjuncție pe Mijlocul Cerului poate indica și persoane cu autoritate care au puterea de a influența poziția în societate a nativului prin ceea ce dispun).

***

Reiau astfel de ședințe imaginare de fiecare dată când simt că ceva mă deranjează pregnant. Pentru mine, aceasta este cea mai deșteaptă și eficientă utilizare a astrologiei – un instrument de orientare prin viață, pe care nu încerc să o previn, să o ghicesc sau să o modific substanțial, ci doar să o trăiesc mai conștient și constructiv.

Știți că noi, pasionații de astrologie, trecem invariabil la început prin botezul sarcasmului scepticilor, care au impresia că astrologia impune să crezi în ea ca în superstiții. Pentru că sunt de mulți ani în domeniu, eu una am depășit faza în care aș fi putut avea ezitări sau ambiții de confruntare în fața acestor opozanți. Dar recunosc că încă visez la ziua în care majoritatea celor neinteresați de astrologie vor înțelege măcar atât: că astrologia oferă strategii de navigare prin viață, ajutând la conștientizarea unor contradicții sau tensiuni în primul rând interioare și apoi contribuind la modelarea lor dinspre blocaje/probleme spre variante mai constructive. Pentru mine, tehnica sălii de ședințe este o astfel de strategie.


<     >