Dor de ducă. Ascensiunea lui Jupiter

Cu Jupiter în Peşti, parcă se dă în sfârşit undă verde la călătorit şi cutreierat depărtişor de casă. Jupiter este un semnificator al turismului, Peştii simbolizează nelimitarea, lipsa de graniţe, iar împreună fac echipă bună. În limbaj astrologic, Peştii sunt domiciliul nocturn al lui Jupiter.

Tradus, până la final de iulie, când Jupiter va reveni pentru circa cinci luni în Vărsător, navigăm pe ape mai prietenoase în privinţa libertăţii de-a umbla ţara şi depărtările internaţionale. Nu-i o invitaţie la inconştienţă şi lipsă de prevedere, dar este totuşi un îndemn la deşteptare. Prea am cam stat locului de-un an încoace. E drept, cine-i născut cu dorul de ducă în sânge şi-a văzut de drumuri cât s-a putut de frecvent şi-n pandemie, măcar cât să ia guri de aer proaspăt şi să-şi păstreze mintea întreagă.

Ai observat că-n ultimul an s-a strecurat prin lume o stare greu de numit, un fel de lâncezire, o lipsă de sclipire, o aşteptare pasivă ca o pâclă densă? Se pare că în engleză i s-ar spune languish, un termen deja intrat în vocabularul sociologilor şi psihologilor care urmăresc atent impactul statutului pe-acasă din ultima perioadă. La nivel personal, cei mai mulţi dintre noi nu am fost grav traumatizaţi de evenimentele ultimul an, nu am rămas fără nicio sursă de venit, nu ne-am îmbolnăvit grav sau nu ne-am îmbolnăvit deloc, nu am pierdut pe cineva apropiat. Dar în apatia aceea generală tot am fost atraşi ca într-o molipsire mlăştinoasă.

Cu Jupiter în Peşti, este timpul să începem să vindecăm această stare înşelătoare. Doar pentru că n-am simţit mari disperări nu înseamnă că ne-a fost bine. Cu Jupiter în Peşti este timpul să ne curăţăm de apatia ultimului an. Un proces individual, dar şi colectiv, la fel cum colectiv este şi languishing-ul sau cum îi va mai spune istoria lâncezelii internaţionale începute în anul 2020.

Ţi-ai pregătit rucsacul pentru drum? Despre buget şi condiţie fizică nu te întreb fiindcă după mine variante de călătorit se găsesc pentru toate felurile de buzunare şi sprinteneli. Important e să răspundem chemării jupiteriene de-a colinda şi de-a ne descătuşa din orizonturile înguste ale străzilor de-aproape. Spre ce munţi şi dealuri, podişuri şi câmpii, peşteri, ape cristaline şi alte reliefuri te îmbie dorul de ducă? Ar fi păcat să nu-i dai ascultare, mare păcat!


<     >