Din momentul în care ne naştem, începem să ne modelăm vieţile sub influenţa a două dinamici care se întreţes: pe de o parte, rămânem în permanenţă conectaţi la un fond de bază al personalităţilor noastre, indiferent de vârstă sau de experienţa acumulată; pe de altă parte, cum totul este într-o continuă mişcare şi transformare, suntem atinşi de fiecare clipă, astfel încât mereu activăm, explorăm sau extindem ceva din noi.
Astrologic, această creaţie de sine se explică prin impactul tranzitelor asupra hărţii natale. După naşterea unui om şi dincolo de amprenta sa astrală personală, zilele continuă să se fabrice de la sine aducând alte energii; planetele îşi continuă mişcarea ciclică, îşi combină influenţele din punct de vedere astrologic, rezultând vibraţii şi esenţe unice pentru orice unitate de timp. Iar noi, cei care ne gestionăm programul individual de viaţă, traducem prin prisma acestuia ceea ce vine din afară, modelăm prin filtrul percepţiilor şi simţirilor unui sistem personal energia universală a fiecărei zile. Rezultatul este călătoria şi devenirea proprie în care ne prindem odată cu intrarea în jocul vieţii.
***
În mod concret, avem o hartă natală şi harta unui moment oarecare pe care îl traversează acel om. Se stabilesc relaţiile dintre planetele personale şi cele în tranzit, apoi se interpretează coloratura posibilă a acestor interacţiuni, ţinându-se cont de natura aspectelor, de semnificaţia planetelor, semnelor, caselor implicate. Având în vedere faptul că tot mereu o clipă ia locul alteia, pentru a deprinde cum să decriptăm corect şi în timp util mesajul momentului “acum”, analiza riguroasă a tranzitelor în raport cu o astrogramă natală necesită nu numai un fler ridicat al sintezei, ci şi o puternică ancorare în prezent. Altfel, rămânem cu o teorie pe care nu am adus-o la materializare, pentru că am ratat momentul oportun ei.
Desigur, şi pentru acest tip de învăţare exerciţiul cu propria astrogramă este unul permanent. Avantajul este că avem la dispoziţie atât reprezentarea abstractă (prin graficul astrologic) a energiilor actuale în raport cu modelul individual (astrologic) de funcţionare, cât şi accesul real la trăirile şi impresiile subiective care se nasc în noi odată cu “mişcarea continuă a cerului”. Înţelegând specificul unei perioade din viaţa noastră, mai ales atunci când se conturează prin întâmplări tensionate, învăţăm să profităm la maxim de mesajele ei, astfel încât data viitoare când radiografia astrală va indica tranzite similare vom avea deja asimilate lecţiile lor de pe un prim nivel, mai neelaborat, de manifestare.
Aşadar, rezultatul urmăririi în paralel a tranzitelor şi a hărţii natale este în primul rând acela că ne dezvoltăm, din ce în ce mai intutivi, capacitatea de optimizare a răspunsurilor la situaţiile complexe de viaţă cu care ne confruntăm zi de zi. Deprindem un anumit dans interior conectat la dansul cosmic.
De exemplu, Luna face un tur complet al zodiacului in 28 de zile, perioadă în care va activa, în ordine, tot ceea ce există în harta noastră. Cu vigilenţă, putem extrage din ciclul lunar mesaje din toate zonele astrogramei, chit că le vom resimţi trecătoare, de scurtă durată. Iar când, într-un moment viitor, un punct cheie al hărţii ne va fi provocat la perfecţionare prin tranzitul îndelungat al unei planete cu mişcare mai lentă, vom şti să identificăm mai bine teritoriul interior unde ni se cere atenţie, vom şti şi pe ce perioadă sunt probabile în viaţa noastră evenimente conexe mai presante, astfel încât nu vom abandona cu deznădejde la mijlocul drumului lucrul specific cu noi înşine la care suntem chemaţi în perioada respectivă.
Cred că adesea în cadrul consultaţiilor astrologice se adresează întrebarea “Cât mai durează pasa aceasta dificilă din viaţa mea?” În asemenea situaţii, rolul astrologului este de a încuraja persoana să îşi asume lecţiile care vin spre ea, să le caute semnificaţia şi căi reale de rezolvare, deci nu de a oferi o superficială alinare de moment prin asigurări de genul “Stai liniştit, peste trei luni lucrurile vor reveni la normal”. Pentru că, la urma urmei, observând mişcarea circulară a planetelor în tranzit în raport cu harta natală, devine evident cum roata vieţii se reîntoarce. De pildă, poate am depăşit perioada de încercări a primei reveniri saturniene, dar peste şapte ani Saturn în tranzit se va afla în cuadratură cu Saturn natal şi ceea ce nu am asimilat până atunci în domeniul lui va ajunge din nou, într-un fel sau altul, în prim-plan.
În final, lucrul creativ cu tranzitele în astrologie înseamnă actualizare, prezenţă, capacitate de a privi în perspectivă, iar vestea bună este că prin exerciţiul acesta învăţăm mai mult decât astrologie: simţim misterul clipelor mereu înnoite, care ne înnoiesc şi pe noi.
22 iulie 2015