Jonglând între Soare şi Ascendent

Cristiana Tanase T3e

Se spune adesea de către persoane care cochetează cu astrologia, dar nu o studiază în amănunt, că, aşa cum au auzit, după vârsta de 30 de ani Ascendentul devine mai important decât Soarele, adică practic am începe să manifestăm mai mult semnul de la Ascendent decât pe cel solar.

Cred că pentru a clarifica acest gen de afirmaţii, indiferent dacă ne referim la Soare – Ascendent, Soare – Lună, Jupiter – Saturn sau orice altă combinaţie din hartă, este bine să delimităm în noi, ca părţi ale fiinţelor care suntem, porţiunile asociate fiecărui filon astrologic în discuţie. Atunci când reuşim să intrăm în contact rând pe rând cu aceste aspecte, ca şi cum ar fi, individual, câte un subpersonaj interior, nu mai putem spune că unul trebuie ascultat mai mult decât altul, ci că le vrem pe toate în armonie şi în mod egal manifestate, pentru că numai aşa ne putem simţi autentici şi împliniţi.

Aşadar, ce este Ascendentul? Ce este Soarele? De ce s-ar face predarea de ştafetă înspre 30 de ani? Voi aborda aceste întrebări în ordine inversă.

***

Referitor la manifestarea mai în forţă a Ascendentului după vârsta de 30 de ani, asocierea provine de la ceea ce astrologic se numeşte “reîntoarcerea lui Saturn”. În mişcarea sa de revoluţie, planeta Saturn realizează un ciclu complet al zodiacului în aproximativ 29 de ani, astfel încât, din perspectiva astrogramei, pentru fiecare om Saturn în tranzit se va afla în jurul acestei vârste aproape de poziţia ocupată în harta natală, activând puternic teritoriul poveştii sale personale de viaţă modelat de această planetă.

Poziţia lui Saturn în astrogramă indică un anumit set de lecţii care, pentru a fi asimilate, presupun un efort de disciplinare, maturizare, răbdarea pe o cale pe care ne regăsim stingheri şi oarecum forţaţi să o urmăm în solitudine, fără drept de apel şi cu rezultate concrete care se obţin doar în timp. De aceea, perioada aproximativă de vârsta dintre 28 şi 30 de ani corespunde unei etape în care, prin evenimentele cu care ne confruntăm, suntem împinşi spre acest tip aparte de muncă, dar şi unei etape de maturizare şi de “împuternicire”. Dacă reuşim să facem paşi importanţi în această direcţie, rezultatul firesc este că de atunci înainte vom deveni mai încrezători în noi înşine (pentru că vom fi învăţat cum să ne abordăm coerent un punct de vulnerabilitate), vom recunoaşte şi ne vom asuma cu mai multă insistenţă calea proprie, stilul personal, indiferent de cea pe care ne-ar putea duce simpla curgere pe firul vieţii.

***

Ce este Soarele din astrogramă? Sintetizat, ar fi simţul individualităţii din fiecare dintre noi, mai precis acel simţ al centrării în jurul “eului”: eu, actorul principal al vieţii mele. În mod conştient, ne identificăm în mare măsură cu motivaţiile şi impulsurile asociate semnului solar; ne recunoaştem pe noi înşine ca personificând trăsăturile asociate acelei zodii, chiar dacă, de fapt, totalitatea fiinţei noastre cuprinde şi alte moduri mai mult sau mai puţin secundare de a fi (reprezentate de restul planetelor din astrogramă).

De exemplu, eu, actorul principal al vieţii mele, mă percep în rolul luptătorului (Soarele în Berbec). Existenţa mea va fi un drum prin care, deşi eu am setată de la început impresia despre mine că sunt un luptător, va trebui să intru cu adevărat în pielea unui asemenea personaj, asumându-mi lupte (simbolice), devenind un războinic tot mai bun. Rezultatul unui asemenea traseu? Imaginea mea de sine capătă claritate, senzaţia mea de centrare şi de putere personală se adânceşte, la fel şi dorinţa mea de a trăi, de a continua cu entuziasm acest joc al vieţii.

Iată de ce a ne respecta semnul solar şi întreaga configuraţie în care Soarele ni se regăseşte în astrogramă reprezintă, la toate vârstele şi în toate etapele devenirilor noastre, un punct cheie, inutil de a fi combătut de alte variabile ale ecuaţiei noastre astrologice.

***

Ce latură din noi corespunde Ascendentului? Poate este bine de remarcat că acest punct al astrogramei se calculează ţinând cont cât mai precis de momentul în care ne-am născut, adică acela în care ne-am făcut intrarea pe scena vieţii noastre. Ascendentul este, astfel, setul de motivaţii şi strategii care ne asigură pe tot parcursul această primă amprentă a începuturilor: cum şi de ce începem ceva, fie că este vorba despre o nouă zi, un nou minut sau an, un nou proiect, o nouă mare etapă. Este vizibil celorlalţi încă de la primul lor contact cu noi, ca o impresie de start pe care o lăsăm în jur, iar aceasta se întâmplă pentru că este şi prima privire pe care noi înşine o adresăm vieţii. De exemplu, o persoană cu Ascendentul în Gemeni, înainte de orice, îşi va imprima stilul de abordare cu o atitudine de etern şcolar sau reporter, iar cei din jur îi vor remarca uşor în stil curiozitatea.

Ar mai fi de spus că, dacă noi înşine ne recunoaştem în interior cu destulă claritate semnul Soarelui, Ascendentul reprezintă un mod mult mai intuitiv şi rapid de a fi, care se manifestă volatil şi pe care avem nevoie să îl surprindem în noi şi să îl dezvoltăm printr-un exerciţiu al vitezei de reacţie. Ascendentul este fracţiunea de secundă în care demarăm, ne facem simţită prezenţa şi ne anunţăm intenţia. Iar aici intervine joncţiunea: ce intenţie trebuie să lansăm (nouă şi celorlalţi) demarând în modul specific semnului de la Ascendent? Aceea de a ne manifesta restul astrogramei, construită în jurul personajului central, care rămâne Soarele. Aşadar, din perspectiva legăturii dintre cei doi indicatori astrologici în discuţie, Ascendentul este un mod de abordare prin care deschidem rapid calea Soarelui.

De exemplu, Ascendentul în Gemeni care dechide calea Soarelui în Taur ar fi specific unei persoane care lasă impresia de agilitate, mânată fiind instinctiv de dorinţa de comunicare sau de a fi la curent cu mici informaţii. După ce îşi asigură acest prim substrat informaţional, persoana caută să se racordeze în mod conştient la un stil robust şi liniştit de a fi, la continuitate şi palpabil. Versatilitatea de început face loc unui om stabil, cu aplecare spre aspectele practice ale vieţii.

***

Aşadar, nu se pune problema ce indicator dintre Ascendent şi Soare este mai important în structura noastră, ci avem nevoie să le dezvoltăm în aşa fel încât să îşi poată servi unul altuia, să trecem din ce în ce mai fluent de la unul la celălalt. Iar dacă, înspre 30 de ani (la reîntoarcerea lui Saturn), ne-am făcut suficient de puternici încât să ne luăm vieţile în propriile mâini, vom şti cum să ne cuplăm tot mai bine la stilul propriu de a începe ceva (Ascendentul) pentru a deveni cu adevărat eroii care ne-am propus să fim (Soarele).

18 iulie 2015

>     <