Jurnal astrologic de călătorie

DSC00873

Mult aşteptatele noastre vacanţe, călătoriile în depărtări sau odihna de acasă a zilelor scutite de muncă se întâmplă şi sunt reflectate şi ele, ca orice eveniment de viaţă, de conjuncturi astrologice favorizante pentru asemenea desfăşurări în spaţiu-timp.

Probabil că mai toţi am avut parte de vacanţe surprinzător de reuşite, dar şi de altele mai degrabă provocatoare decât relaxante. Din toate însă este bine să înţelegem că ne întoarcem îmbogăţiţi cu chei de activare şi potenţare a programului din harta noastră natală, care nu conteneşte să ne aducă spre trăire efectivă întâmplări menite să oglindească nivelul interior de evoluţie la care am ajuns. În vacanţe poate că ne luăm pauză de la serviciu, dar nu şi de la a fi noi înşine, de la a învăţa să ne actualizăm desăvârşirea ca oameni.

***

Mi-am propus ca în această postare să fac o scurtă cronică a călătoriei mele din vara aceasta în Portugalia, aşa cum am resimţit-o la faţa locului, unde, lăsându-mă purtată de valul completei detaşări de evaluări raţionale, mi-am surprins reacţiile prin reflecţii astrologice aerisite şi simple, schematice.

Spre Portugalia m-au mânat intuiţia şi un dor pe care nu mi l-am putut explica până când nu am ajuns acolo. Odată decisă asupra destinaţiei, realizez acum că am pregătit minuţios această călătorie ca pe o misiune de reactivare în mine a unor învăţături care se doreau, acum, amintite. Poate că este vorba despre învăţături ale altor vieţi, dar la fel de bine le pot privi şi ca pe setări din mine, de acum, care încă îşi aşteptau în formă latentă deşteptarea. În harta mea natală Nodul Sud[1] este poziţionat în Săgetător, iar guvernatorul său, Jupiter, se află de asemenea în acest semn, în conjuncţie cu Mijlocul Cerului[2]. Săgetătorul şi Jupiter sunt doi indicatori ai căutătorilor de sensuri, explorând în stânga şi-n dreapta frânturi de învăţare despre rostul întâmplărilor, dar şi ai călătoriilor efective, ai deplasărilor în zone necunoscute. Încă de copil, multe le-am recompus, vindecat sau descoperit în mine cu ocazia călătoriilor.

În pregătirile vacanţei mele în Lisabona, mi-am oferit din timp, autodidactă, lecţii audio de limba portugheză. Ideea bănuiesc că mi-a venit din străfundurile inimii mele care…gândeşte mult şi are nevoie de senzaţia că ştie: Luna, indicatorul nevoilor noastre bazale, se află în astrograma mea în Gemeni, un semn de aer, al micilor fragmente de informaţie, dar şi al comunicării, cuvintelor şi gramaticii, descifrărilor de tip emisfera stângă. Remarc acum cu un zâmbet că CD-ul cu lecţiile de portugheză l-am buchisit acasă, în bucătărie, iar aceeaşi Lună în Gemeni se află în harta mea în casa a IV-a, a căminului şi situaţiilor de viaţă “domestice”. Ca să nu mai zic că Gemenii sunt totuşi un semn ce se lasă uşor distras de noutăţi şi diversitate, iar cunoştinţele mele de portugheză au rămas la un nivel incipient. Incipient, dar folositor la faţa locului.

Trecând acum la un orizont de timp mai clar delimitat, acela al unui an, observ că în revoluţia mea solară[3] în curs, Jupiter din Leu tronează în casa a IX-a anuală, de unde aspectează majoritatea celorlalte planete anuale. Casa a IX-a este conţinătoarea acelor experienţe de viaţă care ne duc fie în drumuri lungi (acelea ce ne expun – vorba lui Steven Forrest – la şocuri culturale), fie în drumuri mai degrabă metaforice spre alte sisteme de înţelegere decât cele familiare (de exemplu, instruindu-ne despre budism pentru prima dată în viaţă). Anul meu a fost încărcat cu astfel de călătorii, să spunem iniţiatice, deşi nu aş vrea să se înţeleagă prin aceasta un misticism abstract, ci o revelare de sensuri la un nivel mai apropiat de cadrul concret al vieţii mele, prin cursuri efectuate la o anumită distanţă de casă, dar şi prin călătorii unde atenţia mea era distribuită spre deşteptări interioare, mai puţin decât spre distracţie.

Şi poate ar mai trebui să precizez că am intenţionat şi materializat această călătorie doar pentru mine, adică fără însoţitori dintre bunii mei prieteni. Eu, Martele meu în Berbec (indiciu al celor ce acţionează independent), guvernator de casa a IX-a din natală, ascendentul în Vărsător (semnul schimbătorilor de perspectivă, chiar şi atunci când sunt singurii ce se susţin în idei)… Adică, mai precis, eu, programul meu de funcţionare şi revoluţiile interioare pe care mi le rezerv periodic prin călătorii de una singură.

***

Ei bine, iată-mă ajunsă în cele din urmă în Portugalia, în perioada din an când această casă a IX-a anuală mi se afla în plină forfotă, activată de planete în tranzit prin semnul Leului! De la început, impresia a fost a unei bucurii de nedescris, a regăsirii unor locuri de suflet şi a unei atmosfere hrănitoare.

Primele două zile, de acomodare, m-au cuprins într-o plutire continuă, un amestec de culori, atmosfere fotografice, conectare la o senzaţie de unitate, ca şi cum noi, marea de oameni de toate naţiile, eram o singură fiinţă. Bănuiam că pe undeva energia locului îmi vizează prin aceste traduceri conjuncţia Soare-Mercur în Peşti din harta natală, iar cercetarile ulterioare mi-au confirmat acest lucru.

Din a treia zi am început să văd mai clar, să funcţionez mai bine după setările mele şi să aduc şi mai mult sens acestei călătorii. Spun asta pentru că în a treia zi mi-am surprins acelaşi mai sus-amintit ascendent în Vărsător refuzând aglomeraţia cozilor de la obiective turistice vizate de cei mulţi, izolându-se de mulţimi, cerându-şi spaţiul şi distanţa necesare pentru a înţelege unde a aterizat…Aşa că, în loc să vizitez Turnul din Belem, am luat-o la întâmplare pe străzi până am ajuns într-un loc pitit de iureşul călătorilor, o librările de unde mi-am luat porţia de hrană pentru Luna în Gemeni: am întrebat la ţintă dacă există cărţi de astrologie în limba portugheză şi am fost condusă spre un raft cu câteva titluri, dintre care mi-am ales o comoară…O carte deosebit de frumoasă ca material astrologic şi cultural, concepută sub forma unor scrisori ale unui lisabonez către prietenul lui din Brazilia, scrisori în care presară descrierea oraşului cu lecţii de astrologie şi cu fotografii din grădinile Palatului Fronteira, unde, din plăcuţe de azulejos (faianţă care îmbracă multe clădiri portugheze), sunt construite simbolurile planetelor şi semnelor zodiacale.

Am vizitat în zilele următoare acest palat, am făcut fotografii, am buchisit cartea pe care o prezint în imaginile de mai jos şi am descoperit cu ocazia ei adresa Centrului de Astrologie Quiron din Lisabona. Pentru că nu l-am găsit deschis în niciuna din vizitele mele pe strada cu pricina, m-am oprit totuşi de câteva ori lângă scările lui şi am citit din cartea portugheză de astrologie, iar înainte de plecare le-am transmis un email de salutări din partea unui astroloage românce entuziasmate de toate aceste întâmplări. Nu am primit răspuns, însă Luna mea în Gemeni a fost încântată că şi-a articulat mesajul.

DSC01460

DSC01461

***

Am urmărit pentru prima dată mai atent cu ocazia acestei călătorii interacţiunea dintre astrograma unei persoane şi cea a unei ţări. Aşa cum spuneam, am identificat clar în mine activarea unui mod foarte fluid de percepţie, o senzaţie de unitate. Ca şi în alte cazuri, determinarea momentului istoric al naşterii Portugaliei, ca stat, este un subiect care comportă dezbateri şi o varietate de opinii[4]. Se pare însă că mulţi astrologi portughezi sunt de acord, ca principiu, că această ţară are o puternică încărcătură de tip Peşti şi că marea majoritate a lor consideră harta zilei de 1 martie 1143 ca moment al naşterii Portugaliei, moment ce indică, într-adevăr, activarea semnului Peştilor, prin prezenţa între gradele sale a Soarelui şi a lui Saturn.

***

Multe ar mai fi de spus şi de observat despre această călătorie şi despre textura astrologică din spatele ei. Am intenţionat prin aceste scurte observaţii să încurajez privirea spre astrologie în raport cu drumeţiile noastre, să atrag atenţia că prin astrologie primim traduceri şi despre conectarea cu anumite locuri. Astrologia ne poate ajuta să extragem din aceste momente învăţăturile potrivite, să ascultăm mesajele pe care energiile specifice ale unor teritorii noi ni le aduc.

Drumuri bune şi tâlcuri de călătorie corect descifrate tuturor!

__________

[1] Nodul Sud reprezintă un punct de pe hartă care sintetizează o direcţie de viaţă deja parcursă, un conglomerat de asimilări ce pot fi privite ori ca experienţe deja traversate, ori ca atitudini de viaţă ce se conturează firesc, familiar, în noi. Este un punct de plecare spre o noua direcţie de dezvoltare (pe hartă, punctul opus – Nodul Nord) şi care nu se cere însă “renegat”, ci conştientizat ca plusuri şi minusuri, apoi utilizat şi adus rapid în folosul actualei deveniri.
[2] Mijlocul Cerului este un punct asociat, în principal, cu misiunea actuală în plan social a persoanei. Personal, consider că este un ingredient extrem de important al hărţii, însă recomand o serioasă reflecţie asupra termenului de misiune în viaţă şi evitarea încrustării în aceasta. Atunci când reuşim să fim în echilibru şi cu adevărat fericiţi, cred că ajungem să ne manifestăm optim pe toate planurile, inclusiv ca misiune socială.
[3] Revoluţia solară este harta momentului dintr-un an în care Soarele se află fix la aceeaşi poziţie pe cercul zodiacal ca în momentul naşterii persoanei, determinând pentru aceasta amprenta anului ce i se deschide.
[4] Iată aici un material mai amplu pe această temă: http://www.academiadeastrologia.com/artigos/Portugal.pdf

Foto articol: Terra, reprezentare in gradinile Palatului Fronteira, Lisabona

6 septembrie 2015

Articolul precedent     Articolul următor