Exerciţii, numărători şi reflecţii pe marginea caselor derivate

DSC01064

Am călătorit în acest sfârşit de săptămână la ţară, prilej cu care mi-am luat cu mine pe drum ca material de dezbatere interioară câteva astrograme ale rudelor mele, cărora le cunosc suficient de bine felurile de a fi, întâmplările şi cadrele mai largi ale vieţilor lor (arbore genealogic, profesii, relaţii personale etc.) În harta mea Luna se află în casa a IV-a (a căminului, rădăcinilor şi a tatălui, de care mă simt foarte legată ca structură de bază), în opoziţie cu o conjuncţie Jupiter-Uranus din X (a mamei, faţă de care am fost tentată de mic copil să mă răzvrătesc). Privită din alt unghi, această opoziţie descrie destul de fidel revoluţiile (conjuncţia Jupiter-Uranus) pe care le-am stârnit vizavi de perpetuarea tradiţiilor depăşite – în viziunea mea – din acelaşi cămin, de care de altfel mă simt legată sufleteşte (Luna). Asociez această schemă şi cu atenţia mea constantă în jurul descifrării, dezlegării şi eliberării (Jupiter-Uranus) de unele noduri emoţionale din familia de baştină (Luna în casa a IV-a). De aceea, lucrul cu hărţile din neam în neam este pentru mine un exerciţiu la care revin frecvent. Căutând rostul care ne-a adus împreună, ajung la nişte observaţii surprinzătoare despre cum se leagă între ele hărţile oamenilor uniţi şi în viaţa de zi cu zi, observaţii care mă tot determină să mă minunez de matrice, de lucrarea de ansamblu a existenţei noastre.

Fac o paranteză legată de axa caselor IV-X în asociere cu cei doi părinţi. Personal, sunt de acord cu următoarea interpretare: casa a IV-a se asociază părintelui interiorizat, cel mai puţin vizibil sau implicat activ în modelarea copilului pentru viaţă. La polul opus, casa a X-a ar corespunde părintelui care pregăteşte în mod direct copilul, îl responsabilizează şi îl îndrumă concret  încă din primii ani din punct de vedere al comportamentului în societate. După actualul tipar familial, dar mai ales al generaţiilor anterioare, mamei îi revine/i-a revenit sarcina de a transmite aceste informaţii de bază copilului şi de a-i supraveghea în mod efectiv primii paşi în viaţă, astfel încât ea apare de obicei reprezentată în casa a X-a din astrograma copilului, iar tatăl în casa a IV-a. De la caz la caz, pot exista şi familii atipice, în care cele două roluri sunt inversate sau, aşa cum începe să se contureze noul model familial, cămine unde părinţii fac în mod constant un schimb echilibrat de roluri. În cazul familiei mele, se confirmă prima variantă “educaţională”, pe care astrogramele părinţilor mei o sprijină la rândul lor: casa mea a IV-a are cuspida în Gemeni, în harta tatălui mei existând un puternic accent pe acest semn (Soare-Mercur-Marte), în timp ce astrograma mamei mele conţine, întocmai ca şi casa a X-a din propria-mi hartă, o conjuncţie Jupiter-Uranus (în Rac, aspect pe care i l-am simţit pregnant sub forma schimbărilor bruşte de dispoziţie).

Aşadar, iată-mă ieri în trenul care m-a purtat spre locurile unde mi-am petrecut mare parte din copilărie, buchisind astrogramele familiei. Avându-le pe toate în faţă, mi-a venit ideea să caut în ele informaţii comune. Aplecându-mă mai întâi asupra hărţii surorii mele, găsesc aceeaşi legătură bine sudată cu tatăl (sora mea are Soarele în Leu în casa a IV-a în conjuncţie cu Venus în acelaşi semn din harta tatălui; tot în casa a IV-a a surorii mele se află o conjuncţie Mercur-Saturn în Fecioară, tatăl – reamintesc – fiind puternic mercurian şi având, la rândul său, Saturn în Fecioară). Casa a X-a din astrograma surorii mele are cuspida în Vărsător (co-guvernat de Uranus, care este indicator al mamei şi în harta mea). Mama noastră are Luna în acest semn, deci latura ei uraniană a fost decriptată atât de sora mea, cât şi de mine.

Trec mai apoi la generaţia tânără. Nepoţii mei confirmă modelul casa a IV-a = tatăl, a X-a = mama, fiecare dintre astrogramele lor respectând prin semnele, planetele din aceste case sau guvernatorii lor corespondenţa cu harta surorii mele şi a soţului ei. După ce mă asigur de această variantă de lucru, îmi vine ideea să caut mai departe în hărţile celor mici indicii despre membrii familiilor noastre. Îmi amintesc de casele derivate şi cum, la modul general, fraţii şi surorile sunt indicaţi de casa a III-a a unei hărţi natale, caut informaţii cât mai detaliate despre “fratele tatălui” şi “sora mamei” în astrogramele nepoţilor mei. Fratele tatălui este indicat, aşadar, de casa a VI-a din astrogramă, adică a treia de la a IV-a (a IV-a este tatăl, a treia de la a patra este fratele tatălui). Observ rapid că ambii mei nepoţi au Venus în casa a VI-a, iar fratele cumnatului meu are Soarele în Taur, un semn venusian. Nu am la dispoziţie decât câteva informaţii generale despre harta lui (şi ştiu, de altfel, că nu este un adept al astrologiei, aşa că încerc să îi respect principiile şi să nu îl mai implic în cercetarea aceasta).

Mă uit apoi după “sora mamei”, adică după… mine. În mare, harta mea se învârte mult între Neptun (am Soare-Mercur în Peşti în cuadratură cu Neptun), Vărsător-Uranus (Ascendentul în Vărsător şi Uranus angular) şi un spirit mercurian, reprezentat de Luna în Gemeni şi de amintita conjuncţie Soare-Mercur. Mai menţionez poziţiile a două planete personale: Marte în Berbec, Venus  în Taur, ambele în casa a II-a, a resurselor/talentelor personale, pe care le activez, la nevoie, destul de lejer. Revenind la nepoţii mei, fiind pentru ei sora mamei, mă regăsesc în casa a XII-a (a treia de la a X-a) a celor două astrograme:

–         nepoata mea îmi extrage din plin, se pare, latura uraniano-neptuniană; în harta ei, casa a XII-a începe în Vărsător şi conţine, pe rând, Neptun în Vărsător şi o conjuncţie Lună-Uranus în Peşti;  sunt şi naşa de botez a nepoatei mele, mama ei spirituală cum îmi mai spun poeţii din familie şi, deşi nu îmi place să forţez interpretările acestea, mai observ încă o dată că sunt creionată în harta ei de Lună, un alt indicator astrologic al principiului matern;

–         mezinul mă decodifică din alte puncte de vedere: casa lui a XII-a are cuspida în Balanţă (şi îl atrage la mine, din câte îmi dau seama până acum, latura mea artistică de desenatoare); nu are planete în XII, aşa că încerc să caut mai multe informaţii studiind guvernatorul casei;  Venus se află în Berbec în harta lui, iar aspectele ei confirmă tenta mercuriană a personalităţii mele (Venus din harta nepotului meu este conjunctă cu Mercur şi în sextil cu Luna în Gemeni).

În timp ce căutam prin astrogramele rudelor indicii despre câte un neam comun (căci am făcut mai multe alte exerciţii de genul acesta; am căutat prin case derivate, de exemplu, şi indicii despre serviciul meu în astrogramele nepoţilor), simţeam, pe de o parte, că se leagă foarte multe informaţii între ele, dar şi că se deschid foarte multe întrebări noi în mine:

  • Cum de ştim să venim într-o familie atât de bine mulaţi pe configuraţia ei în detaliu?
  • Cât de precis este ceasul universului care ne face să ne sincronizăm atât de bine cu atâţia oameni?
  • Cum să fac să cuprind cu mintea mea toată această inginerie fabuloasă?

Pentru extinderea a cât putem să cuprindem în înţelegere, recomand acest tip de exerciţii cu casele derivate. Bănuiesc că ele ar scoate la iveală cu precizie şi informaţii despre străbunici, stră-stră…, fraţii şi surorile lor… Şi mă mai minunez o dată: cât de precis este ceasul universului care ne face să ne sincronizăm atât de bine cu atâţia oameni?

4 octombrie 2015

Articolul precedent   Articolul următor