Funcţiile inferioare în astrologie. Apa (IV)

foto iulie CristianaAm ajuns la discuţia despre elementul apă ca funcţie inferioară într-o astrogramă natală. Ca şi până acum, vom cerceta terenul de referinţă din perspective opuse, între minus şi plus, însă înainte de toate acestea să reflectăm la următorul aspect: am văzut că o funcţie inferioară tinde să se insinueze în noi ca o zonă de umbră, un conţinut al vieţii de care ne temem pentru că îl simţim insuficient experimentat; un spaţiu de inadecvare pe care în mod realist putem ajunge să îl străbatem cu succes, însă cu condiţia unei asumări conştiente şi a unui efort suplimentar considerent. Şi totuşi, cum ar fi un astfel de drum pentru un om născut într-o societate mult mai armonioasă decât cea în care, adesea, suntem determinaţi să luptăm noi? Cum ar fi un traseu de viaţă marcat de un element neactivat în harta natală, dar identificat din timp de părinţi şi formatori, îngrijit şi respectat ca avantaj creativ, astfel încât nativul să nu mai treacă prin vâltoarea interioară a unei senzaţii de inadecvare?

De exemplu, într-o lume în care există din start echilibru material, resurse în proporţii corecte, acces liber şi responsabil la ele, un copil cu funcţie inferioară în elementul pământ cum ar ajunge să dirijeze universul obiectelor sau cum s-ar conecta la propriul trup, nealimentat de frica unei boli, ci doar de simţuri fizice atipice? Cum ar învăţa să se lase să simtă un om cu elementul apă neaccentuat în hartă într-o societate care emană căldură, o societate vindecată de greutatea emoţiilor disonante care pentru noi, cei de astăzi, fac parte din cotidian? Putem construi cu adevărat în noi o asemenea viziune a unimii, fără a o eticheta ca fantasmă? De ce nu? – dacă înţelegem că un rost al nostru, cei de acum, este să ne cernem complexele, îndărătnicia, somnul şi resemnarea.

Tocmai de aceea, în timpul prezent, apa ca funcţie inferioară încă aduce în discuţie posibila reticenţă a acestor nativi de a-şi înţelege, permite să simtă, confrunta până la capăt durerea. Apa este elementul asociat spectrului emoţional, încărcăturii subiective a lui a simţi, fie vorba despre propria mişcare sufletească, fie despre a celuilalt.

Notă: Articol publicat iniţial în Revista AstroText a Şcolii de astrologie Fidelia. Citeşte aici textul integral!

Articolul precedent      Articolul următor