Inchizitorium

“Dar unde aţi citit vreo demonstraţie a viitorului?”

(Antoine de Saint-Exupéry)

 

Inchiziţia în variantă modernă? Cred că fiecare astrolog din zilele noastre are de trecut prin botezul dezaprobării venite prin cunoscuţi sau total străini, dogmatici îndărătnici sau intelectuali ascuţiţi, plini de argumente logice şi aşa mai departe. Mai în glumă, mai în serios, noi, cei cu asemenea preocupări, cred că pricepem cu ocazia aceasta cam cum era să fii ochit pe vremuri de Inchiziţie. Cunoaştem senzaţia de-a-ţi fi dezamăgit foştii profesori care se aşteptau să fii un om de seamă pe scena muncii, rudele care consideră că au investit prea mult în tine ca să fie recompensate doar cu o profesie halucinantă şi beteagă. Femeile astrolog cu siguranţă cunosc şi senzaţia de a fi privite ca nişte gâsculiţe cărora le accepţi măcănelile doar pentru că vezi alte talente la ele, nicidecum pentru că le-ai valida pasiunea stelară.

Sunt câteva motive pentru care pe mine nu mă supără foarte mult toate cele.

Primul este acela că îmi cunosc cunoaşterea şi îi înţeleg frumuseţea, utilitatea, adevărul, calitatea. Despre acestea ar fi multe de zis, iar celor ce doresc să le aprofundeze le pot oferi recomandări în zona de cursuri, lectură de specialitate, evenimente în domeniu.

Al doilea motiv este acela că, într-adevăr, astrologia este o breaslă la fel ca oricare alta: reuneşte deopotrivă profesionişti remarcabili, practicanţi de rând care îşi văd mai departe de treabă în dezvoltarea acestei competenţe şi farsori, care de multe ori ies în faţă. Se vinde adesea horoscopul zilnic inventat de un redactor care nu ştie astrologie, se caută interpretările de scandal, se permite prin astrologie intruziunea în viaţa unor persoane publice. Se remarcă astrologi care stăpânesc destul de bine unele tehnici, dar nu şi o atitudine pozitivă, pornită dintr-o filosofie de viaţă dreaptă, echilibrată. Da, astrologia are mare nevoie de reabilitare în zilele noastre, iar vestea bună este că reabilitarea se produce deja; tot mai mulţi oameni care au ceva de spus se implică în înţelegerea şi aplicarea cu bun simţ a acestui limbaj.

Odată, într-un tren, citeam o carte de astrologie. Bărbatul distins din faţa mea a început o discuţie pornind de la introducerea “Ce citeşti?”. Răspunsul meu l-a dezamăgit şi, explicându-mi că lucrează în turism, că a vizitat toate continentele şi că “nicio religie din lume nu recunoaşte astrologia”, m-a privit… aţi înţeles, ca pe o gâsculiţă.

Astfel de dialoguri sunt frecvente în realitatea unui astrolog de azi. Eu, de fapt, am văzut zodiacul pictat într-o mănăstire ortodoxă chiar aici, în ţara noastră. Şi nu cred că religia autentică ar avea ceva de acuzat astrologiei autentice. Dar da, religia bazată pe o inducere a psihologiei păcatului poate aduce acuzaţii cu nemiluita astrologiei bazate pe ghiciri prăpăstioase sau de amuzament. Şi uite-aşa se încurcă lumea în neînţelegeri până uită de unde sau de la cine au pornit. Cam la fel este şi cu disputa dintre astronomi şi astrologi, dintre psihologi şi astrologi, iar lista poate continua. Între toate aceste zâzanii se strecoară însă, elegant, şi multe exemple de colaborare optimă între bresle.

Nu poţi ghici viitorul în termeni de manifestare materială printr-o astrogramă. Punct. Aceasta mi se pare marea neînţelegere de fond din jurul astrologiei. Nici nu poţi vedea cum este un om din harta lui, adică dacă este bun, frumos, deştept sau invers. Astrologia este un limbaj al principiilor, operează cu arhetipuri. Viitorul, ca şi transformarea noastră din fiecare secundă sunt variabile, fidele unor legi universale maiestuoase, pe care nu le vom pricepe complet decât atunci când vom fi capabili să nu abuzăm de o asemenea cunoaştere. Până atunci, ne putem ajuta de astrologie pentru a intui esenţa unui moment, pentru a-i descifra mesajele în raport cu povestea noastră de viaţă. Însă povestea trebuie să ne-o asumăm sută la sută; să facem alegeri conştiente; să acceptăm că viitorul se naşte acum, cu fiecare gând, atitudine, încercare de a ne reuni la centru, acolo unde se intersectează toate seturile posibile de valori, simbolizate magistral de zodiac.

Sunt mai multe căi spre cunoaştere, iar astrologia este doar o variantă. Indiferent de preferinţele fiecăruia, important este să ne concentrăm pe evoluţie şi să ne întrebăm necontenit cine suntem, de unde, pentru ce.

 

Articolul precedent

Articolul următor