O casă la aniversare. Sau mulţumesc, Șefu’!

Am fost o singură dată în viaţa mea la astrolog şi pot spune cu încântare că am primit prin acea experienţă mai ales un impuls puternic spre a studia astrologia. Am primit, desigur, şi multe informaţii interesante, însă din entuziasm, mirare, timp limitat pentru o infinitate de întrebări, nu am reţinut foarte multe dintre ele (motiv pentru care acum ofer înregistrarea discuţiilor celor cu care vorbesc despre hărţile lor).

Mi-au rămas în amintire 3-4 idei pe scurt din acel dialog şi senzaţia de spaţiu, de conexiune la ceva mai înalt şi de multă inteligenţă emanată de persoana la care ajunsesem. A fost experienţa mea, aşa cum am perceput-o eu în acel moment, iar acum ştiu că înspre astfel de întâlniri se creează o anumită rezonanţă: te decizi să mergi la un specialist în ceva, îl atragi pe cel de care ai nevoie. Chiar şi întâlnirile pe care în final le cataloghezi ca nemulţumitoare îţi aduc ceea ce îţi trebuia ţie ca experienţă atunci şi te împing de la spate să îţi schimbi unele concepţii sau să cauţi mai bine.

Aşadar, când am ajuns la astrolog, aveam deja o idee de ansamblu despre astrograma mea, pe care o construisem în timp citind ce îmi pica în mână despre zodii, planete, case, iar alcătuirea ei o ştiam de pe net, unde existau multe aplicaţii de calcul astrologic. Ştiam, de exemplu, că am Luna în Gemeni în casa a IV-a şi că această casă este legată de experienţele din jurul familiei şi căminului.

Pe parcursul şedinţei de consiliere astrologică, am primit informaţia că “în viaţa aceasta s-ar putea să ai mai multe case”. N-am stat să diger prea bine această interpretare pentru că mi s-a părut o pistă foarte puţin probabilă. Pe vremea aceea nu stăteam nici măcar cu credit în actualul apartament, ci locuiam cu mama în singura proprietate a familiei noastre, fără perspective să moştenesc vreodată casa altcuiva sau să capăt domenii prin vreo căsătorie abundentă. Când am plecat însă de acolo s-a creat un declic care a aşezat în mine cap la cap toate fărâmele de informaţii astrologice pe care le acumulasem în anii de lectură consecventă (totuşi, superficială). Am realizat că într-adevăr, case multe pe pământ nu am în proprietate şi poate nici nu voi dobândi în viitor (mai ales pentru că nu simţeam interesul pentru aceste chestiuni imobiliare), însă toată viaţa am avut tendinţa să mă simt acasă în mai multe locuri, să îmi creez uşor un cuib chiar şi atunci când stăteam o noapte la hotel. Mă simt acasă în orice loc unde trebuie să îmi aşez tabăra pentru o anumită vreme şi tratez acel loc cu sfinţenia cu care mă ocup de casa oficială în care locuiesc. Asocierea de “mai multe case” am înţeles şi că provenea din faptul că în locul din harta mea care indică zona de cămin se află Luna şi semnul Gemenilor (un arhetip ce sugerează multiplicare). Şi aşa am priceput pornind de la modelul propriu în ce fel astrologia este un limbaj al simbolurilor.

După ce m-am instalat mai bine în bucătăria astrologiei, am mai priceput că acea casă a IV-a cuprinde şi informaţii despre părintele interiorizat, cel pe care îl ai adânc setat în tine la rădăcini, dar care este mai puţin implicat activ în pregătirea ta pentru viaţa din exterior (simbolizată de casa opusă, a X-a). În general, acest rol interiorizat îi revine tatălui, cu toate că în prezent societatea pare că se îndreaptă spre mai multă flexibilitate între rolurile celor doi părinţi. În cazul meu, însă, se confirma, iar casa a IV-a este pentru mine un indiciu al felului în care mi-am perceput tatăl şi al moştenirii psihologice pe care am primit-o dinspre el: semnul Gemenilor şi Luna (aceasta indicând o pliere sufletească faţă de el). Tatăl meu s-a născut în semnul Gemenilor chiar într-o zi de 15 iunie, cea de astăzi. Casa tatălui din harta mea indică, astfel, şi ceva despre el, ca tipologie sau ca aspecte ale personalităţii lui la care eu am fost foarte receptivă încă din primii ani ai copilăriei.

Peste ani, într-o zi de 15 iunie s-a născut pentru mine şi casa mea actuală. Mă rog, mă refer la momentul oficial în care am semnat contractul de credit care cine ştie când se va “rezolva” prin finalul ratelor, însă la fel de valabil ca dată în care în viaţa mea a apărut o casă. În acest loc care astăzi împlineşte 7 ani (în foto, varianta foarte goală de atunci) am petrecut până acum cele mai valoroase clipe pentru reconstrucţia mea ca om. Aici stau în deplină sinceritate eu cu mine şi contemplu la ce a mai devenit, între timp, fiinţa mea. Asemenea atmosfere intime şi retrase sunt alte conotaţii ale casei a IV-a din astrogramele noastre.

În astrologie se mai foloseşte şi noţiunea de guvernatori. Fiecare zodie este guvernată de o anumită planetă şi se află într-o anumită casă a astrogramei. Astfel, se creează legături între casele hărţii şi domeniile de experienţă din vieţile noastre. Luna guvernează semnul Racului. În harta mea, Racul este în casa a VI-a, cea pe care o asociem faptului de a fi în serviciu şi de a ne exercita competenţele. Astfel, pentru mine se creează o conexiune între “afacerile” caselor IV şi VI. Sau, aşa cum am remarcat eu că mi s-a desfăşurat viaţa de până acum, am ajuns să muncesc (casa a VI-a) de acasă (casa a IV-a), în timp ce atunci când munceam (VI) în alt loc, îmi făceam şi acolo un cuibuşor cu rezerve de mâncare, tacâmuri, încălţăminte comodă (mai că nu mi-am luat şi papuci), obiecte de uz casnic şi menajer, exact ca acasă (IV).

Desigur, dincolo de aceste mici demonstraţii de exterior, o astrogramă este mult mai complexă şi adâncitoare în tipare psihologice. Totuşi, a sesiza astfel de legături reprezintă un prim semn de atenţionare la tapiţeria vieţii unui om, fidelă tiparelor ei de bază, impregnată atât în lucruri simple, cât şi în cele subtile ce ne alcătuiesc.

Azi, la aniversare, aprind lumini pentru: trecut, rădăcini, un mic apartament suspendat la al optulea etaj, oamenii ce-i vor trece pragul de acum înainte şi toate cuiburile care ocrotesc creşterile noastre. La mulţi ani caselor IV!

* * *

PS: Vedeţi pereţii aceia frumoşi şi albi din foto? Acum 7 ani s-a ocupat de ei cu multă iubire unchiul meu Capricorn (mulţumesc, Șefu’!). Acest semn reprezintă, printre altele, tot ce ţine de structură, indiferent că ne referim la ceea ce ne susţine în bună organizare fizicul (oase, dinţi), casele (pereţi, instalaţii) sau acţiunile şi psihicul. Capricornul, un prototip de altfel capabil de proiecte ample şi solitare, este guvernat de Saturn, în prezent în tranzit chiar în acest semn. Anul acesta pregătesc o lucrare magistrală: dau singură o nouă zugrăveală. Pentru că pot şi mă organizez bine!

 

Articolul precedent

Articolul următor