Întâmplări de Venus retrogradă

În matricea astrologică a acestui an înţesat cu atâtea surprize, mi-au atras atenţia încă de pe când îl priveam în perspectivă retrogradările mănunchi ale planetelor personale. Momentan încă traversăm retrogradarea lui Venus în Gemeni, care se va suprapune preţ de o săptămână şi peste următoarea retrogradare a lui Mercur. În toamnă vom avea parte şi de Marte retrograd în Berbec. Merită, deci, să ne oprim din goana zilelor, să cugetăm niţel la ce-am mai făcut, ce-am mai simţit, ce-am mai priceput din mersul acesta de-a-ndărătelea pe care-l joacă planetele cu noi la ceasurile precise ale retrogradărilor.

Am testat de multe ori până acum senzaţia că o planetă retrogradă te scoate din ritmul obişnuit al experienţelor coordonate de ea şi te aşază într-un post de observator, de unde conştiinţa se îndreaptă asupra ei înseşi, constată că e nevoie de anumite corecţii sau reconfigurări de traseu şi se separă mult mai uşor de curenţii colectivi. Devenim mai surzi şi închişi faţă de exterior, iar această întoarcere către înăuntru ne poate ajuta să vedem lucrurile într-o lumină nouă, să le sintetizăm prin contemplare obiectivă, să renunţăm la situaţii şi atitudini care până atunci fuseseră obişnuinţă.

Retrogradarea ne şi aminteşte de trecut, de intenţii amânate, de proiecte abandonate din mers sau întârziate sub urgenţa imediată a altora, ne reconectează la oameni şi atmosfere uitate. Retrogradarea ne dă curajul unor introspecţii radicale ce conduc deseori spre opinii şi perspective atât de originale, încât putem fi consideraţi stranii de către conformişti sau de către cei fideli variantelor noastre mai vechi. Dar în perioadele de retrogradare e mai bine să ne dăm voie să ieşim din cerc, să observăm ce avem de observat, să ne răsturnăm rutinele ce se cer răsturnate decât să ne forţăm în aparenţele unei normalităţi deja orânduite. Retrogradarea ne învaţă să ne redefinim normalitatea personală şi să ne reorientăm spre sinele nostru autentic, spre ce a mai devenit el între timp.

Sub pulberea de momente cu Venus retrogradă într-un semn de aer, am extras în ultimele săptămâni fel şi fel de confindenţe interioare despre cum mă mai simt în anumite relaţii la care cândva am ţinut foarte mult. Ţin şi acum, dar altfel, mai matur şi detaşat, mai dispusă să creez spaţii largi în universul lor. Este interesant cum Venus, care guvernează relaţiile, face ca în perioadele ei de retrogradare să ne consolidăm relaţia cu noi înşine, permiţând prin diverse blocaje ale echipelor exterioare să stăm mai mult în solitudine. Relaţiile cu ceilalţi par cumva suspendate în acest răstimp, mai ales acele relaţii pe care le frecventăm în mod uzual, în timp ce pot să se ivească acum de niciunde oameni din trecut, cu tot bagajul de amintiri aferent istoriei noastre comune.

Mie Venus retrogradă în Gemeni, un semn şcolăresc şi colegial, mi-a adus discuţii prieteneşti cu colegi de la un loc de muncă de demult (Venus în tranzit mi-a făcut conjuncţie cu Luna natală, care îmi guvernează casa a VI-a, a situaţiilor de muncă). Gemenii sunt legaţi de comunicare şi limbaj, de cercetări jurnalistice, facilitând atât gândirea raţională, cât şi orientările literare. Cum retrogradarea presupune un soi de inversare a fluxului obişnuit, foarte greu mi-am adunat acum cheful de-a scrie şi de-a iniţia conversaţii. În schimb, retrasă în cuibul meu, am recuperat multă literatură românească de înaltă calitate. (Venus în Gemeni mi-a tranzitat casa a IV-a, o casă ce reuneşte experienţe legate de cămin, rădăcini, istorie şi unele sentimente naţionaliste, iar eu parcurg această febră a scriiturii româneşti vechi.) Şi-am mai cercetat acum în istoria familiei, am aflat informaţii noi despre stră-strămoşi de-ai mei.

În rolul de iubitori ai literelor, Gemenii fac referire şi la lingvistică. Aşa că m-am îndreptat acum şi asupra unor studii în etimologie şi istoria limbii române. E drept, m-am rezumat la cercetări mai degrabă superficiale când m-am pomenit în faţa ochilor cu o întreagă ştiinţă, foarte complexă şi vastă.

Paradoxal, în toată această disponibilitate spre informaţii altfel, nu de puţine ori m-am surprins negăsindu-mi cuvintele, nemaiştiind cum se spune la ceva pe care-l aveam reprodus în minte sub toate celelalte aspecte.

Am asistat în jur la bârfe şi certuri, la răstălmăciri şi interpretări cam sucite ale cuvintelor altuia. În special relaţiile dintre femei mi s-au părut vizate. Poate s-a întâmplat aşa mai mult la mine, sub impulsul conjuncţiei lui Venus în tranzit cu Luna natală, ambele planete feminine. Unele pauze în comunicare cu diverse prietene s-au cerut de la sine şi le-am respectat fără să solicit sau să mă forţez să ofer explicaţii. Cred că este bine să permitem fără anxietate astfel de transformări ale prieteniilor sau iubirilor noastre căci dacă ne păstrăm în fond bunele intenţii şi un respect egal atât faţă de noi, cât şi faţă de ceilalţi, viaţa va şti să aşeze corect relaţiile pe făgaşele viitoare. Multe se reconfigurează în surdină în vreme de retrogradări. E frumos să permitem existenţei să fie şi aşa.

 

<     >