Jupiter şi Saturn în Vărsător. First contact

Îmi place mult la Vărsător şi la Uranus caracteristica lor de-a orchestra mutaţii în conştiinţă. Pe nepusă masă ne pomenim apţi de atitudini noi, ca şi cum ne-am transferat peste noapte bazele de date în alt creier, cu alte sisteme de referinţă decât folosisem până atunci. Sau măcar cu variantele lor moderne. Şi, chiar şi-atunci când mutaţiile acestea au loc pe terenuri mai sensibiloase – să spunem că al emoţiilor sau cel al inspiraţiilor ce-i căluzesc pe artişti şi pe mistici –, influenţa uraniană tot seamănă cu un upgrade de soft, cu ceva matematic şi deştept, fundamental logic, pornit din raţiune pură. Te trezeşti într-o bună zi, după ani în care ţi-ai tocit aceleaşi şi-aceleaşi tipare de gândire, simţire şi comportament, că ţi se pare atât de natural să te răsuceşti la 1800 şi să porneşti pe căi alternative, încât nu mai zăboveşti nicio clipită cu explicaţii şi melancolii. Uneori stârneşti în jur şocuri, dar asta e, îţi zici convins de inteligenţa mişcării tale.

Ieşi din cercurile vechi cu un singur pas în lateral. Ca un licean care stă de doi ani la coada de aşteptare pentru graţiile celei mai populare Miss Boboc şi care-şi dă seama brusc că, oricât de faină ar fi fata, el are lucruri mai interesante de făcut, visuri doar pentru el şi, mai ales, un mare dor de libertate. I-am putea spune acestui dor şi individualizare.

Nu oricine şi nu oricând poate răspunde cu un da! ferm libertăţii. Libertatea poate fi înspăimântătoare pentru că ne obligă să renunţăm la obişnuinţe. Libertatea ne aduce de multe ori ranchiuna celor care nu au încă nevoie sau poate îndrăzneala să se schimbe, pentru că pasul nostru în afara cercului le dovedeşte că mai există pe lume şi alte realităţi pe lângă cele rezultate din alegerile lor. Libertatea este un pariu cu tine şi cu un viitor incert, pe care presimţi că îl poţi face aliatul tău dacă rezişti botezului acestei mutaţii care te-a cuprins fără menajamente. Şi nu prea există garanţii că o să-ţi iasă; există doar chemarea irezistibilă a schimbării împreună cu uimitoarea capacitate a fiinţei omeneşti de-a traversa, câteodată, răsturnări de conştiinţă.

Te duci la culcare amorezat lulea de Miss Boboc şi te trezeşti peste câteva ore distanţat ani lumină de pasiunea cu care gravitasei într-a IX-a şi-a X-a în jurul ei.

Vărsătorul nu este un clovn, nu se alintă, nu face giumbuşlucuri şi nu se răzvrăteşte pentru că ar fi un năzbâtios neserios şi glumeţ. Vărsătorul este ghidat în viaţă de un neclintit da’ de ce? :

Da’ de ce să fac ce vrei tu să fac?

De ce să urmez turma?

De ce să înghit nemestecate regulile altcuiva?

De ce să mă las programat din afara mea?

Vărsătorul este acea parte din noi care poate şi insistă să participe la propria programare, apoi periodic îşi aplică propriile upgrade-uri. Câteodată rebeliunea lui e stranie şi exagerată. Câteodată, însă, e briliantă.

La un prim contact cu Jupiter şi Saturn în Vărsător asta am remarcat, reprogramări la propriu şi la figurat. Deja sunt mai prietenă cu informatica decât am fost ani şi ani. Deja sunt făcuţi paşi isteţi în afara cercurilor vechi. Urmăriţi pe toate planurile acest proces al instalării de noi setări – va căpăta tot mai mult sens pentru fiecare dintre noi în vremurile ce vin!

 

Notă: Jupiter în Vărsător: 19.12.2020-14.05.2021; 28.07-29.12.2021. Saturn în Vărsător: 17.12.2020-3.07.2023.


<     >