Mercur retrograd. De la bun început, am primit mesaje cu pățaniile din trafic ale unei prietene pe care retrogradările acestea par să o alerge mai mult decât pe alții. Waze cu rateuri flagrante, pană fără roată de rezervă etc. La un moment dat în călătoriile acestor săptămâni, m-am intersectat cu un tip care se urcase în tren cu o zi mai devreme de cea pentru care își cumpărase bilet.
Apropo de trenuri, care în România de obicei întârzie, eu am avut parte de surprinzătoarea situație opusă (un fel de revers sau invers al variantei clasice) – trenuri ajunse mai devreme la destinație. Mă gândesc că totuși am influențat și eu această extrapunctualitate. Pot fi acuzată de diverse păcătoșenii, dar de lipsă de punctualitate în niciun caz, așa că Mercur retrograd n-o fi avut ce conturi să-mi regleze și nu mi-a oferit pocinoage în trafic, cum deseori produce.
Mai mult decât alte dăți, prezentul Mercur retrograd suprapus peste tranzite prin Balanță (el însuși a retrogradat în acest semn până în urmă cu câteva zile) îmi impune repaus mental, ca să nu-i zic chiar comoditate. În mod obișnuit, fie cu Mercur în mers direct, fie retrograd, am mult de scris, citit, vorbit și mintea îmi zorește accelerat. Acum mi s-a așternut în cale o relaxare neașteptată și binecuvântată. Un „downtime”, cum numește Erin Sullivan perioadele cu Mercur retrograd. Muncesc strictul necesar, fără să amân ceva nepermis de mult. Parcă timpul s-a diluat pentru a face loc recuperării de forțe mentale.
***
Că tot e Mercur retrograd, care încurajează aducerea la zi a informației abandonate dintr-un motiv sau altul, lăsată neterminată în trecut, mi-am amintit de un articol pe care începusem să îl scriu în primăvară, când eram la Oradea, nepublicat fiindcă nu mă mulțumea cum a ieșit.
Subiectul era chiar Mercur și tocmai de aceea mi se pare un motiv în plus să reiau acum măcar ideea de bază: v-ați gândit vreodată că noi ne naștem în contextul unei limbi materne potrivite cu structura mentală pe care o avem de explorat în viața aceasta? Sau că modelul nostru mental înnăscut se pliază într-un fel specific pe structura limbii în care învățăm să gândim?
Fiecare limbă are propriile ei circuite lingvistice, gramaticale, oferindu-ne un cadru pentru dezvoltarea intelectuală de care avem nevoie. Spus simplist, într-un fel îl folosești pe Mercur în Pești în limba română, în altul se adaptează la coreeană. Sigur că păstrează aceeași tendință imaginativă și poetică a Peștilor, dar oare cum se manifestă ea în diferite graiuri, fonetici și gramatici?
Aparținem și unui câmp mental național – v-ați gândit vreodată la asta?
Ah! Și-n timp ce scriam rândul anterior, mi-am amintit de o oroare care mi-a invadat WhatsApp-ul zilele acestea – am primit un forward la forward la forward cu titlul „Te-ai gândit vre-o dată ce mănânci?” Mii de like-uri pe Facebook. Mii de criminali ai limbii române… Dacă din bun-simț nu le putem face observații directe acestor oameni care pocesc i-urile, acordul subiectului cu predicatul și cratimele sau recurg la folosirea lor excesivă, atunci măcar să nu le mai forwardăm ignoranța! Or fi pe lumea asta și limbi în care este imposibil să faci greșeli de scriere? O fi a noastră tare grea?
Altfel, se știe că există la polul opus și meșteșugari ai vorbei, care în esență nu-s deloc oameni de ispravă. Citeam ieri în presă niște mesaje de dragoste foarte bine scrise pe care chipurile (pun acest „chipurile” pentru că trăim timpurile unei pandemii de fake news-uri și nici nu mai știi ce să crezi din ce spune presa), așadar mesaje pe care chipurile le-ar fi trimis unei enoriașe un preasfințit pus sub acuzație pentru avansuri indecente și agresiuni ulterioare mult mai grave. Cuvintele frumoase pot adăposti și dezaxări.
Cu Mercur retrograd avem timp să medităm la toate acestea și să ne eliberăm de ceea ce ne îngreunează procesele mentale, iar eu închei aici, ca să-mi reiau repausul.
Vouă cum vă e jurnalul acestei retrogradări?