Marte în Balanţă: 15.09 – 30.10

Toamna de acum stă sub semnul Balanţei. În plus faţă de perioada obişnuită în care Soarele traversează această zodie (22.09-23.10), toamna de acum extinde influenţa Balanţei de la mijlocul lui august până pe 6 noiembrie: Venus a dat tonul, apoi i-a urmat Mercur, care va petrece multe săptămâni în semnul cel mai des asociat romantismului şi cooperării şi va prinde aici ultima sa perioadă de retrogradare din acest an. Între 15 septembrie şi 30 octombrie, Marte va accelera evenimentele conexe Balanţei; va pune şi paie pe foc în unele parteneriate, deşi, destul de probabil, tot în stilul civilizat şi diplomat al semnului.

Foarte interesantă se arată la orizont prima parte a lunii octombrie, care îi va aduce aproape pe Mercur retrograd şi Marte de Soare:

Vom găsi oare curajul să lămurim în sfârşit aspecte din relaţii unde s-a strecurat prea mult compromis? Vom stabili noi puncte de echilibru în urma unor confruntări ce nu mai pot fi amânate? Ne vom regrupa în jurul unor colaborări noi? Ne vom cântări cu mai multă combativitate opţiunile, dispuşi să rămânem, la urma urmei, independenţi şi autentici? Ce iniţiative inedite vom prelua în cuplu şi în alte relaţii semnificative pentru noi? Ce se va activa nou în modul nostru de relaţionare, ca urmare a unor introspecţii valoroase?

Balanţa: scopuri şi strategii

Pe măsură ce toamna înaintează, vom traduce tot mai diversificat nuanţele Balanţei, ne vom alinia natural la scopurile ei şi îi vom exersa stilul de funcţionare. Balanţa este o energie cerebrală, îndreptată spre obiectivul creării şi menţinerii de armonii, un maestru al lecţiilor de diplomaţie şi al compromisurilor sănătoase, al integrării paradoxurilor şi al creării de conexiuni între noi şi ceilalţi, între obiectele care ne înconjoară, între fragmente disparate de realitate. Balanţa ne vorbeşte despre compatibilităţi şi asocieri elegante.

Desigur, va trebui să fim atenţi şi la reversurile ei: prea mult compromis, nehotărâre, oscilaţie, tergiversare, dependenţa de ceilalţi, răceala emoţională (pentru că emoţiile nu sunt mereu frumoase), o cordialitate de suprafaţă lipsită de participare profundă la relaţii, cosmetizarea aspectelor neplăcute ale vieţii, obsesia de a fi cu cineva şi fuga de solitudine.

Marte: războinicul din tine

Multe se vor mai discuta în săptămânile următoare despre Mercur retrograd şi despre configuraţiile astrale orchestrate de el pe teritoriul Balanţei. Deocamdată suntem în pragul unei schimbări de direcţie în ceea ce priveşte acţiunea, combativitatea, lupta, iar rândurile acestea sunt dedicate în special tranzitului lui Marte prin Balanţă.

Ce semnifică Marte în puzzle-ul nostru interior şi în dinamica exterioară? În primul rând, acţiune: cum facem lucrurile, cum ne coordonăm mişcările şi iniţiativele pentru a ne atinge scopurile. Marte în sine are legătură şi cu forţa voinţei noastre, cu capacitatea noastră de a ne defini obiectivele – nu toată lumea ştie uşor ce vrea. Alte noţiuni-cheie pentru această planetă ar fi asertivitate, îndrăzneală, risc, curaj, fermitate, rezistenţa în faţa situaţiilor dure sau presante, impulsul de a ne impune voinţa chiar şi cu preţul unor rupturi; supravieţuire, nerv, iritare, competiţie, strigăt de luptă.

Este interesant de remarcat în contextul tranzitului lui Marte prin semnul cooperant al Balanţei că planeta aceasta nu înseamnă neapărat agresivitate: curajul nu este neapărat echivalent cu atacul, la fel cum neclintirea, rezistenţa pe poziţii ar putea fi cea mai bună armă de apărare în faţa unui competitor nerăbdător şi nechibzuit.

Nu în ultimul rând, Marte nu se referă strict la confruntarea unor situaţii exterioare stresante, ci poate însemna şi gestionarea unor conflicte interioare – o idee ce merită reţinută în special pentru perioada în care Mercur va retrograda (27.09-18.10), când este de aşteptat să fim mai introspectivi şi retraşi printre propriile gânduri.

Marte în Balanţă: a lupta pentru echilibru

Alături, Marte şi Balanţa vorbesc despre lupta împreună cu sau împotriva altora. Bătăliile noastre se desfăşoară pe terenul relaţiilor, dar pot să îl şi pună frumos în valoare. Marte nu trebuie echivalat cu manifestări negative, ci mai degrabă cu dinamism, cu ceva ce ne stimulează spre acţiune şi ne provoacă să ne exersăm curajul. Vom îndrăzni să abordăm persoana X? Vom avea curajul să îi propunem o asociere pe care ne-o dorim? Ne vom lăsa cooptaţi în acţiuni de echipă şi vom da totul pentru victorii comune?

Marte în Balanţă ne învaţă să ne impunem voinţa prin şarm şi sociabilitate, prin diplomaţie şi tact. Ne poate şi stârni la luptă în numele corectitudinii – pentru Marte în Balanţă, un factor major de stres este nedreptatea. Vom simţi acut dorinţa de a armoniza polarităţi divergente şi de a reconcilia conflicte sau paradoxuri. Va trebui să luptăm pentru echilibru, ceea ce înseamnă că este posibil să ne simţim mai ușor destabilizaţi. Ne va deranja dependenţa noastră de anumiţi oameni, dar nici nu ne vom putea sustrage de tot cooperării, căci scopul lui Marte în Balanţă este adesea unul de echipă. Astfel, unii dintre noi vor ajunge să lupte în numele altora, alţii vor depune efort pentru a obţine aprobare, alţii vor fi mai competitivi în relaţii, dar toţi ne vom raporta frecvent la ceea ce crăm împreună cu cei din jur.

Este bine să fim atenţi şi la dezechilibrele care rezultă din prea mult compromis: putem genera conflicte rămânând indecişi şi evazivi, neasumaţi, în timp ce ne percepem pe noi înşine ca rezonabili şi împăciuitori. Soluţia nu este să evităm confruntările, nici să le inducem altora acţiuni în locul sau în favoarea noastră, ci să ne implicăm în mod egal şi să nu proiectăm asupra celor din jur propria noastră agresivitate mascată sub politeţe.

Nu în ultimul rând, este important să nu forţăm cooperarea nerealistă între părţi care nu sunt dispuse să coopereze. Deseori, Marte în Balanţă caută să îşi impună voinţa repartizând forţat (dar şarmant şi civilizat) oamenii din preajmă după propia sa imagine despre cine cu cine se potriveşte, fără să ţină cont de preferinţele acestora sau de emoţiile lor. La urma urmei, aceasta este, de fapt, o formă de agresivitate, deci un revers marţian.

Las lista deschisă şi te invit să observi în săptămânile următoare propriul joc al lui Marte în Balanţă în raport cu harta ta. Succes şi armonii!


<     >