Mercur retrograd în Balanţă: 27.09-18.10

Anul acesta, Mercur, planeta minţii, a gândirii şi comunicării, petrece un sejur lung în Balanţă, semn de unde îşi începe la final de septembrie ultima perioadă de retrogradare din 2021. Între 27 septembrie și 18 octombrie, vom avea timp să ne familiarizăm cu scopurile şi particularităţile acestui tranzit.

Multă lume îşi dă ochii peste cap şi scuipă în sân când aude de Mercur retrograd, care se bucură de o faimă îndoielnică şi păguboasă printre cei ce încă nu i-au prins, să-i zicem aşa, şpilul. Dar pentru cei care se pricep sau sunt dispuşi să înveţe să se priceapă la detaşare şi introspecţie, perioadele acestea pot fi la fel de bune şi interesante ca cele în care planeta se află în mers direct.

Ce înseamnă retrogradarea unei planete?

Înseamnă că, pentru o vreme, înaintează mai lent pe traiectoria ei. Pentru noi, pământenii, aceasta se traduce prin răgazul de a reface şi regândi ceea ce ţine de simbolistica planetei respective. Sunt perioade de revizie, în care dezlegăm ceea ce s-a legat eronat în trecut, corectăm ceea ce nu s-a înţeles, aducem completări şi reconsiderăm schema lucrurilor pe teritoriul acelei planete. Tocmai de aceea, o planetă retrogradă aduce trecutul în atenţie, pune prezentul într-un fel de stand-by înceţoşat şi ne orientează energia spre oameni, informaţii, proiecte pe care le lăsasem cumva uitării.

De exemplu, Venus guvernează relaţiile şi finanţele. Va avea şi ea o perioadă amplă de retrogradare în iarna ce vine. Îmi amintesc că într-una din seriile ei mai recente de retrogradare, m-am apucat mai cu tupeu să îmi fac ordine în datorii – ale altora faţă de mine. De obicei, îmi este foarte jenă să îi trag pe oameni de mânecă atunci când îmi datorează bani şi aştept să se simtă singuri să mi-i returneze… cândva. De data aceea, am lăsat orice delicateţe la o parte şi am cerut direct să mi se restituie împrumuturile, conform înţelegerii iniţiale. Am reflectat mai profund şi la porţia mea de vină în crearea situaţiilor respective, la cât de darnică sau maleabilă sunt când nu e cazul. Am mai observat că taman şi doar pe Venus retrogradă dau nas în nas întâmplător cu un fost iubit din tinereţi îndepărtate care are Venus retrogradă în harta natală.

Steven Forrest a scris un articol excelent pe tema planetelor retrograde, pe care le aseamănă cu faptul de a fi stângaci. Spune că în loc de acţiune, ele înclină spre reflecţie, că sunt subiective şi tind spre introvertire, că în loc să participe la realitatea consensuală, gândesc pentru ele însele şi îşi păstrează gândurile pentru ele însele. O urmare favorabilă este că în perioadele de retrogradare a unei planete (sau când avem o astfel de planetă în harta natală) dispunem de o anume libertate faţă de curenţii de grup, faţă de ceea ce societatea s-a obişnuit să considere normalitate în domeniile guvernate de acea planetă. Şi cine spune, luându-l ca exemplu pe Mercur, care guvernează informaţia, că trebuie să ne intereseze subiectele de discuţie la modă, cărţile şi ştirile pe care le citeşte toată lumea …?

Ce înseamnă Mercur retrograd?

Retrograd sau neretrograd, Mercur se referă la percepţii, gândire, analiză logică, descifrarea datelor recepţionate, discriminarea între ele, comunicare, dezvoltarea limbajului, expresivitate şi tot ce derivă din acestea în lumea exterioară: surse de informare şi persoanele care au rol de mesageri, scriitori, interlocutori, profesori, gramaticieni, matematicieni, elevi, negociatori, comercianţi etc.; scurte deplasări şi mijloacele de transport aferente, care ne ajută să conectăm punctul A cu punctul B şi să dobândim cunoaşterea de pe acea traiectorie. Toate acestea ne stimulează gândirea, curiozitatea, abilitatea de a ne defini logic ceea ce se petrece, de a recunoaşte şi integra la nivel conştient multiplele semnale informaţionale din jur. Mercur este acea parte din tine care îţi creează senzaţia că pricepi despre ce este vorba în propoziţie.

Când este retrograd în tranzit, Mercur ne provoacă să regândim ceea ce credeam că am înţeles. De multe ori ne face să nu mai fim siguri că am priceput o informaţie şi ne forţează să ne întoarcem la faza de documentare. Putem relua discuţii cu oameni cu care nu am mai vorbit de mult. Devenim mai atraşi de lumea propriilor gânduri decât de ce au alţii de spus şi de opiniile lor. Ne observăm cu o altfel de claritate interiorul propriei minţi, în timp ce exteriorul este mai puţin limpede sau atrăgător. Iar la nivel general domneşte un fel de ameţeală, care se poate manifesta prin întârzieri în trafic, defecţiuni tehnice, răzgândiri, neînţelegeri care necesită explicaţii, planuri care nu pot fi duse încă la bun sfârşit etc.

După cum punctează Jeff Green, scopul lui Mercur retrograd este de a respinge, de a elimina informaţiile care nu mai sunt necesare, de a simplifica din punct de vedere intelectual. Mercur retrograd ne oferă un răstimp pentru a ne dezvolta şi auzi propria voce interioară, pentru a ajunge la propriile concluzii. Cu cât suntem mai prieteni cu ideea de contemplaţie sau cu rolul de observator detaşat al minţii noastre, cu atât perioadele cu Mercur retrograd ne vor fi mai fructuoase. Important este să nu ne impacientăm dacă simţim că ceva parcă e blocat în conexiunea noastră cu exteriorul, căci acum este vorba mai ales despre interior.

Aaaa, şi, da, este bine să evităm semnarea unor documente noi pe Mercur retrograd, să nu luăm decizii importante în aceste perioade, să analizăm foarte atent achiziţiile noi mai ales în domeniul aparaturii, fiindcă e în firea acestei configuraţii astrale să ne joace unele feste. De obicei, după revenirea în mers direct, ies la iveală detalii pe care nu le-am avut la dispoziţie în săptămânile de retrogradare, detalii care schimbă datele problemei.

Ce înseamnă Mercur retrograd în Balanţă?

În principiu, cele de mai sus ar trebui îmbinate cu zona de influenţă a Balanţei: relaţiile, chestiuni legate de dreptate, bune maniere, diplomaţie şi medierea conflictelor, bun gust şi artă, frumuseţe, confruntarea dezechilibrelor în restabilirea echilibrului, dar şi oscilaţie, tergiversare, nehotărâre, codependenţă. Cu Mercur retrograd în Balanţă, am putea să desfacem anumite informaţii şi comunicări venite pe cale diplomatică şi care acum ori trebuie reinterpretate, ori clarificate. Ceea ce am ascuns din dorinţa de a evita conflictele sau asperităţile realităţii, cosmetizând, evitând iese acum la suprafaţă. Medităm la ideea de echilibru mental şi explorăm căi proprii de calmare la nivelul sistemului nervos. Vedem într-o lumină aparte conexiunile multiple între fragmente din viaţa noastră şi din noi. Clarificăm prin dialog chestiuni mai vechi în relaţii. Şi cu siguranţă fiecare va completa lista cu exemple personale foarte interesante.

Încă ceva: pentru că Balanţa este guvernată de Venus, putem vorbi despre două subperioade distincte ale acestui episod de Mercur retrograd:

  • Între 27 septembrie şi 7 octombrie, Venus va fi în Scorpion, ceea ce înseamnă intensitate, absorbţie profundă în sine, o tendinţă mai bănuitoare şi circumspectă la adresa celorlalţi, observarea mai degrabă neiertătoare a factorilor de manipulare, diverse investigaţii – unele dintre ele legate de subiectul morţii, al fricilor şi complexelor adânci. Taxăm mai incisiv şi distrugător ceea ce iese la iveală în analizele noastre de toate felurile.
  • Între 7 şi 18 octombrie, Mercur retrograd va lucra în echipă cu Venus în Săgetător, ceea ce pune mai mult accentul pe subiecte legate de planul internaţional, călătorii, adevăr, moralitate, evoluţie, credinţă, dar şi neglijenţă, aroganţă, infatuare, lipsă de măsură şi exagerare.

Favorabil, în plan individual, cât Venus va fi în Scorpion, avem şansa unor conştientizări profunde ce forţează transformare şi împuternicire psiho-emoţională, iar cu Venus în Săgetător putem face salturi majore în înţelepciune şi credinţă.

Am scris mai mult decât de obicei, dar sper că am punctat suficiente indicii utile. Despre Mercur retrograd am scris în trecut în repetate rânduri, de exemplu aici şi aici.

Să auzim de bine, unii de la alţii şi fiecare de la gândurile lui! 😊


<     >