Marte şi Saturn în Vărsător. Perspective

Ascultă aici forma audio a acestui articol

 

Există în astrologie două  perspective distincte de analiză a influenţei planetelor, ambele la fel de corecte, importante şi utile înţelegerii noastre: de la rapid spre lent şi de la lent spre rapid. Planetele apropiate de Soare parcurg în timp scurt semnele tranzitate şi descriu astfel dinamica imediată, ţesătura cea mai evidentă în contextele cotidiene, conţinuturile mărunte ale prezentului şi viitorului pe termen scurt. Luna este cea mai schimbătoare artistă a cerului astrologic şi ne aduce rapide treceri de la o dispoziţie interioară la o alta, schimbând semnul la aproximativ două zile şi jumătate. Urmând ordinea din sistemul solar, am putea spune că Marte este cea mai lentă planetă rapidă, petrecând în medie două luni într-o zodie.

Cealaltă perspectivă, de la îndepărtat spre apropiat, începe cu Pluton, care poate petrece până la 32 de ani într-un semn, apoi Neptun (14 ani) şi Uranus (7 ani). Aceste planete creează prin diversele lor tranzite şi aspecte atmosfere generale ce susţin – ca decor şi conjuncturi sociale – scopuri evolutive globale pe termen lung, trenduri universale. Aceste trenduri sunt detectabile şi în dinamicile individuale, dacă ne analizăm poveştile personale pe cicluri mai mari de timp. Astfel, planetele rapide dau formă şi conţinut cotidian contextului pregătit de planetele lente cu răbdare, uneori insesizabil sau neconştientizat de către cei foarte atenţi la universul imediat al vieţilor lor.

Între aceste două direcţii, între “azi, acum” şi existenţa văzută sub formă de etape generale şi de subdiviziuni ample, Jupiter şi Saturn creează punţi de legătură şi se manifestă prin conjuncturi la graniţa dintre detaliu şi ansamblu. Aceste conjuncturi sunt sesizabile relativ uşor chiar şi de către omul de rând pentru că Jupiter şi Saturn se traduc prin fenomene cu caracter social: Jupiter dă tonuri generale pe orizonturi de câte un an, Saturn de câte doi ani şi jumătate.

În contextul prezent, am putea spune că Pluton în Capricorn lucrează de ani de zile la mari transformări sociale, că pregăteşte încă din 2008 o zdruncinare a structurilor vechi ce susţin diverse sisteme actuale, dar şi dezgroparea unora  ce păreau de mult dispărute. Pluton are acest stil de a acţiona din adâncuri, pe ascuns, până în punctul în care scoate la suprafaţă cu o forţă percepută ca distructivă aspecte dificile ce trebuie transformate în putere – fie prin eradicare, fie prin alchimie şi regenerare. Şi nu de puţine ori ne-am pomenit răscolind în aceşti ani informaţii despre istorii de mult apuse, despre erori sau, dimpotrivă,  valori ale celor de dinaintea noastră pe care le-am uitat, alterat, acoperit cu fel şi fel de straturi mai recente.

Apoi mesajul lui Pluton a devenit tot mai sonor celor mai mulţi dintre noi când i s-a alăturat în Capricorn şi Saturn, la sfârşitul lui 2017. Din decembrie 2019, când i-a ajuns din urmă şi Jupiter, dintr-odată auzim acest mesaj, la unison, o planetă întreagă. Mai mult, între 16 februarie – 31 martie 2020, Marte a fost şi el în Capricorn alături de ceilalţi trei grei, ceea ce s-a manifestat printr-o formă concretă, urgentă, activă, din anumite puncte de vedere alarmantă şi inevitabilă a răscolirilor sociale, aplicării unor proceduri extreme, reorganizării rapide a lumii într-o situaţie de criză. În tot fondul creat pe ascuns de Pluton în Capricorn, răbdător şi metodic de Saturn, expansiv până la scară mondială de Jupiter, Marte a adus declanşare, acţiune, agitaţie. Altfel spus, Marte a transformat în prezent şi mişcări propriu-zise energia pusă la cale de planetele mai lente. În contact cu Capricornul, aceste mişcări implică autorităţile, forţele de ordine, austeritate, reguli ce impun limite şi stabilesc un cadru concret al acţiunilor. Jupiter amplifică, Saturn impune restricţii, Pluton scoate la suprafaţă aspecte incomode, iar Marte vine peste toate acestea cu nota de conflict, luptă, provocare.

Jupiter şi Pluton rămân pe tot parcursul anului alături în Capricorn. Transformări de amploare ne aşteaptă în continuare, iar mesajul lor, oricât de incomode ar fi căile de implementare de la caz la caz, este acelaşi: dacă păstrăm o viziune înţeleaptă, responsabilă, realistă, implicare socială, interes sincer ca lucrurile să se transforme în bine pe cât mai multe niveluri, se văd zorii luminoşi ai noilor timpuri. Condiţia este să nu ne dăm în lături de la efort, căci este mult de muncă pe acest parcurs şi să nu avem impresia că noi am evoluat deja suficient, că e numai treaba altora să muncească acum cu ei înşişi şi cu realitatea. Din locul în care a ajuns momentan, fiecare om are un efort important personal de îndeplinit în aceşti ani.

Saturn se află în prezent în Vărsător şi se va mai întoarce în Capricorn între lunile iulie-decembrie 2020. Din 31 martie până în 13 mai i se alătură în Vărsător şi Marte, detensionând în mare măsură atmosfera capricorniană a acestui început de an. La ce ne putem aştepta din partea conjuncţiei Marte-Saturn? Iată câteva conotaţii ale sale:

 • o combinaţie între reţinerea de a acţiona şi îndrăzneala unor iniţiative neobişuite, pe alocuri extravagante;
 • lupte la nivel de idei;
 • lupte în numele, în sprijinul sau împotriva autorităţii, fie ea reprezentată de persoane în funcţii publice, manageri sau alte figuri ce controlează şi deţin puterea; aşadar, apare un paradox între a sprijini şi a ne opune autorităţii;
 • demararea unor proiecte şi construcţii de viitor, o demarare prevăzătoare pe care o dorim totodată şi suficient de bine controlată, disciplinată;
 • rebeliune în masă versus controlul cu forţa al rebeliunii;
 • acţiuni şi strategii de grup;
 • a construi cadre, limite, reguli versus a le opune rezistenţă; a lupta cu îngrădirea libertăţii individuale, a lupta pentru drepturi egale;
 • precauţie şi control;
 • perseverenţă, persistenţă în acţiuni;
 • acţiuni solide, bine organizate, importante;
 • confruntarea cu stări de pesimism şi depresie ca urmare a energiei blocate, furiei înăbuşite, frustrării de a nu putea acţiona;
 • muncă multă, efort de a construi ceva nou;
 • iniţiative inovatoare;
 • senzaţie de alienare socială;
 • a construi noi reţele de prieteni, organziaţii, grupuri;
 • acţiuni ce implică tehnologia modernă, noi descoperiri ştiinţifice, lucrul cu energia şi disciplinele alternative.

Cum răspunde fiecare dintre noi la aceste tendinţe universale rămâne la latitudinea creativităţii, inteligenţei, intenţiilor, nivelului de evoluţie individuală. Astrologia are acest mare atu de a putea descrie tipare cosmice pentru diverse orizonturi de timp, de a ne indica strategii de fond, soluţii ca atitudine personală în faţa diverselor conjuncturi de viaţă. Este important să reţinem că dispunem de liber arbitru şi că suntem creatorii propriei realităţi în orice moment, că universul ne pune la dispoziţie ingredientele generale şi că noi suntem cei ce le modelăm în sculpturi unice, personale.

 

<     >