Mercur retrograd în exemple

M-am obișnuit să-mi fac o listă cu cancanuri de Mercur retrograd, întotdeauna ofertant cu mine, mercuriană din fire și din harta natală[1]. În tura de acum, începută săptămâna trecută, deja m-am amuzat cu niște întortocheli simpatice, după cum urmează.

***

Mercur îmi retrogradează prin casa a III-a, asociată, printre altele, pățaniilor legate de vecini. Azi-noapte am visat că îi scriam ceva unui vecin din copilărie cu care n-am mai vorbit de ani de zile. Dar nu-i scriam oricum, ci de jos în sus, iar la un moment dat mi-am dat seama că trebuie să mai inserez o completare în mesaj, numai că așa nu-mi mai încăpeau bine cuvintele pe rând. Prin urmare, am încercat de mai multe ori să șterg ce scrisesem (cu creionul) și să îngrămădesc altfel pe pagină frazele. Până la urmă m-am lăsat păgubașă și-am înaintat spre alt vis.

Cum se știe, Mercur este legat de informație, comunicare, mesagerie și toate instrumentele conexe. Retrogradarea presupune deseori corecții, lămuriri referitoare la informații din trecut. Mercur retrograd ne aduce firesc și în dialog cu oameni cu care nu am mai vorbit de mult. Retrogradarea se mai poate manifesta, exact ca scrisul de jos în sus, printr-un fel de inversare a direcției, prin răsturnări sau moduri atipice de a face ceva. Cum spunea Steven Forrrest, o planetă retrogradă e asemănătoare faptului de a fi stângaci.

Așadar, am visat că scriam invers unui om din trecut, apoi voiam să revin asupra mesajului cu completări și încercam să șterg ca să reașez cuvintele în pagină. Mercur retrograd în toată splendoarea, într-un vis zăpăcit.

***

Până pe 23 mai, Mercur e retrograd în Gemeni, un semn asociat prin excelență chestiunilor legate de școală, informare – cărți, reviste, librării, papetării etc. Retrogradarea este bună și pentru a recupera ceva ce ți-ai propus de mai demult să faci, dar ai tot amânat.

Știți ce-mi propusesem eu de ceva timp și-am reușit abia acum? Să-mi fac abonament la bibliotecă! A fost tot un fel de chemare a trecutului, un trecut școlăresc în care mersul la bibliotecă nu devenise așa o raritate ca în epoca internetului și a Kindle-ului.

***

Am plecat fericită cu două cărți în ghiozdan, apoi m-am oprit prin piață, unde am luat țeapă la achiziția de mere (cam găunoase în interior). Mercur retrograd nu prea e favorabil la shopping, dar asta e, trebuie să mai și mâncăm între timp.

A doua zi, la supermarket, și mai nefavorabil – s-a blocat aparatul la care îmi scanam singură produsele și-am pierdut o gramadă de timp până s-a înființat lângă mine supervizorul. Oricum, și de-acolo am plecat acasă cu niște ridichi seci.

***

O ridiche, două ridichi. Nu există ridichii, deși mă îndoiesc că cine are răbdare să citească pe acest site (care știu că trece drept stranissim celor mai nestudioși) ar mai avea nevoie de o asemenea precizare. În orice caz, poate ați observat și voi că numeroși români neprieteni cu limba română bagă i-uri în plus când au incertitudini demne de clasa a II-a. De membrii și parametrii la nearticulat ați auzit și voi? Adică echipa are doi membrii, facem o actualizare de parametrii. Groaznic!

Ei bine, pe Mercur retrograd în Gemeni (un semn preocupat de gramatică și în general talentat din naștere la asta), mi-a fost dat să aud suceala sucelii. O doamnă era deranjată că-s foarte mulți care nu știu să scrie corect doi membrii, cu doi i. O îngrijorau analfabeții care scriu cu unul singur.

Probabil Mercur retrograd produce și astfel de confuzii. Mie mi s-a părut atât de anapoda să aud pe cineva făcând morală pro greșeli de ortografie, încât m-am întrebat dacă nu cumva eu oi fi fost cea care a auzit invers ce spunea femeia ceea. De obicei, oamenii cărora le lipsește simțul i-urilor nu prea se dau mari cu asta pentru că sunt nesiguri, în sinea lor, în situațiile care implică i-uri.

Am o prietenă care-mi spune Iiiiiii, ea fiind Ooooo. Asta pentru că eu sunt mai slăbănoagă, iar ea mai rotunjoară. Oamenii pot semăna cu literele.

Un membru, doi membri; membrul, membrii.

***

Pe Mercur retrograd, cea mai tare e sor-mea. Acum se activează și mă sună ea, din proprie inițiativă. Ca să înțelegeți cum stă treaba, noi avem o relație foarte apropiată, dar comunicarea pornește în proporție de 95% de la mine. I-am făcut scandal pe tema asta de câteva ori, fără cine știe ce rezultat. În natală, sor-mea are Mercur retrograd conjunct cu Saturn. Câteodată zici că-i cel mai lapidar om din istorie, însă retrogradarea lui Mercur parcă îi inversează propriul Mercur retrograd natal și o îmboldește la comunicare. Când pentru toată lumea Mercur e retrograd, pentru sor-mea se pare că-i direct.

***

Zilele astea, mă bâlbâi la filmări, mănânc litere, scriu cuvinte în plus, chiar și când recitesc cu atenție pentru a evita greșelile.

***

Duminică am mers într-o drumeție care trebuia să dureze preț de 14 kilometri. La fața locului, s-a petrecut o reconfigurare subită a traseului, care s-a înjumătățit. A fost mai interesant, dar mai scurt, ceea ce a salvat mult timp. Mercur retrograd este asociat mai degrabă întârzierilor și ambuteiajelor, însă de data asta s-a comportat exact pe dos.

***

Dincolo de aceste suceli haioase sau pe alocuri agasante, Mercur retrograd înseamnă și o perioadă cu conștientizări multiple. În privința acestora, îmi vine să nu fac risipă de explicații și să le las să se petreacă pe interior. În orice caz, este bine să îl privim pe Mercur retrograd ca pe un profesor care ne ajută să ne punem ideile în ordine, să pricepem din alte unghiuri ceea ce credeam că știm, să facem economie la vorbă și la gânduri. Succes!

____

[1] În harta mea, Mercur este în casa I, în conjuncție cu Soarele, dispozitează Luna din Gemeni și guvernează Nodul Nord.


<   >