Noroace de împrumut

În excelenta sa carte despre Jupiter, Stephen Arroyo îl citează pe mediumul Edgar Cayce, care atenţionează părinţii unui copil născut sub influenţa puternică, de bun augur a acestei planete: să i se arate că abundenţa de care beneficiază uşor în viaţa aceasta i-a fost împrumutată de forţele creatoare pentru a fi folosită corect, nu pentru a fi transformată în indulgenţă.

Ce e norocul? Ce e ghinionul? Ce înseamnă să ai şansă? Ce înseamnă n-a fost să fie? Ce înseamnă să avem un talent nativ? Dar că n-am fost înzestraţi cu vreo virtute anume? De ce unele noroace ajung să se răstoarne în poveri? Din ce fel de nesăbuinţă? Cum se face că unii oameni reuşesc să fie cei mai fericiţi în ciuda unor greutăţi care pe alţii îi prăbuşesc? Cu ce fel de credinţă şi genială acceptare îşi croiesc aceia rosturi frumoase din limite şi lipsuri?

Tu ce abundenţă ai primit de la forţele creatoare când ai coborât printre pământeni şi cum o foloseşti?

Poate eşti genul mercurian, cu minte rapidă şi inteligenţă peste medie. Cum le împarţi cu ceilalţi? Ce sprijini pe lumea asta cu deşteptăciunea ta? Cui îi închiriezi ideile tale, în ce fel de muncă? Ce faci să îi ajuţi şi pe alţii să priceapă ce ştii tu deja? Poate că Edgar Cayce le-ar fi spus părinţilor tăi să îţi arate că nu e cazul să devii arogant sau să profiţi că-s alţii mai înceţi la minte decât tine. Hackerii sunt deştepţi, de pildă, dar până unde le merge cu şmecheria?

Sau poate eşti de-al lui Venus – şarmant, plăcut în societate, stilat, arătos. Îl ai pe vino-ncoa’. Poate că Edgar Cayce le-ar fi spus părinţilor tăi să te ferească de capcana vanităţii şi-a codependenţei. Câţi Doni Juani şi câte femei fatale nu s-au pierdut printre idile sau în interminabile şedinţe de shopping?

Dacă eşti de-al lui Saturn, Edgar Cayce le-ar fi zis părinţilor tăi că forţele creatoare nu te-au făcut responsabil şi serios ca să devii plictisit, împietrit în reguli şi cocoşat de eforturi pe care nu ţi le impune nimeni. Câţi ultraserioşi nu se transformă în cinici, ambiţioşi sau simpli deprimaţi?

Eşti tipul marţian? Curajos, sportiv, activ? Asta nu înseamnă să te agiţi degeaba, să îi stresezi pe alţii, să-i ataci, să-i provoci la luptă ca un cocoş.

Sau poate că eşti de-al Lunii? Matern, sensibil, cu bun simţ? Felicitări! Asta nu-ţi dă totuşi dreptul să îi cocoloşeşti pe alţii, nici să te atârni de ei, nici să manipulezi prin lacrimi.

Nu răstălmăciri din acestea au sădit în noi forţele creatoare când ne-au trimis aici ca să învăţăm să fim oameni faini şi fericiţi. Aşa cum nu-i normal să ne batem joc de mâncare doar pentru că am cumpărat-o din banii noştri, nu-i normal să ne irosim talentele, oricare-ar fi ele, sau să le pervertim în grotesc.

Cu ce eşti înzestrat? Unde îţi surâde norocul în viaţă? Ce faci cu darurile tale, pentru tine şi pentru tot ce te-nconjoară?


<     >