Prescurtări astrologice

DSC_1869

În spatele interpretărilor astrologice stă un set de corespondenţe. Fiecare semn reuneşte procese şi motivaţii, iar fiecare planetă este o funcţie, un mijloc prin care procesele simbolizate de semne sunt aduse în manifestare.  

În comunicarea astrologică auzim adesea expresii de genul “Soarele în conjuncţie cu Mercur îi dă nativului multă energie mentală”. Astrologii ştiu ce este în spatele acestui gen de afirmaţii: o prescurtare. Este nevoie de aşa ceva pentru că într-o analiză astrologică sunt mulţi factori implicaţi, multe tipuri de procese care sunt descrise în interacţiunea lor pornind de la fotografia cerului unui moment dat.

Ca bază, astrologia foloseşte în interpretări douăsprezece semne zodiacale şi zece planete*. Din start, avem astfel 120 de combinaţii posibile planetă-semn. Fiecare planetă se află la rândul său şi într-o casă din cele douăsprezece existente în hartă. Rezultă 1440 de combinaţii posibile planetă-semn-casă şi multă complexitate, planetele fiind totodată legate între ele prin aspecte (respectiv sunt amplasate în cercul astrogramei unele faţă de altele la distanţe – unghiuri considerate semnificative**, ceea ce influenţează interpretarea).  

Astrologul are nevoie să se focuseze pe traducerea simbolurilor din spatele acestor codificări. De aceea, în majoritatea cazurilor ajunge la o exprimare de tip “Soarele în conjuncţie cu Mercur îi dă nativului multă energie mentală” şi nu la “Funcţia reprezentată în hartă de Soare interacţionează în structura nativului cu funcţia reprezentată în hartă de Mercur, astfel încât conştiinţa este impregnată cu multă energie mentală”.  

Datorită multitudinii de combinaţii posibile din punct de vedere al amplasărilor planetelor în astrogramă, dar şi pentru că un astrolog are de realizat o sinteză în care să folosească deopotrivă logica, intuiţia, fler psihologic şi pe care să o transmită prin cuvinte clare, sunt necesare aceste prescurtări, atâta timp cât ambele părţi înţeleg fundamentul din spatele lor.

Un alt tip de abreviere este şi exprimarea prin care ne recomandăm pe noi înşine ca Vărsător/Leu/Fecioară/Balanţă etc. Aceasta se referă doar la poziţia astrologică a Soarelui în momentul naşterii noastre, însă, aşa cum am spus, suntem compuşi ca personalitate şi din Lună, Mercur, Venus, Marte şi restul planetelor folosite în astrologie. Este drept că Soarelui îi revine un loc central, însă restul hărţii este tot despre noi, iar un Vărsător cu Luna în Peşti, de pildă, este foarte diferit de unul cu Luna în Leu. 

Astrologia este un teren care poate fi parcurs corect doar prin mult echilibru interior. Ea îmbină raţiunea, viziunea de ansamblu, o funcţie intuitivă acută şi verbalizarea elocventă. Este necesar ca pe acest teren să ne ferim de cuvinte în plus şi ambiguitate, dar şi de condensări care limitează sau sărăcesc mesajul. În exemplul considerat, Soarele şi Mercur, aşa cum sunt folosite în astrologie, nu îţi dau de fapt nimic, te descriu într-un mod complet deschis posibilităţilor infinite de evoluţie, indiferent de semnul lor, casă sau aspecte. Indiferent de detaliile unei hărţi, acesta este mesajul principal care tebuie să reiasă dintr-o interpretare a ei. Iar pentru a transmite corect acest lucru, astrologul are de stăpânit curăţenia în idei şi în exprimare.

________________

* Sunt considerate planete şi Soarele şi Luna. Caracteristicile acestor aştri din punct de vedere astronomic nu interferează cu interpretarea lor astrologică.

** Cele mai importante aspecte între planete: 00 (conjuncţia), 600 (sextilul), 900 (cuadratura), 1200 (trigonul), 1800 (opoziţia).

21 iunie 2015

Articolul precedent      Articolul următor