Que sera sera. Astrologie și predicții

Instrumentele astrologiei previzionale sunt numeroase și versatile, construite pe ideea de precauție față de belele și de valorificare a oportunităților dinainte anunțate. Intuim că putem întâmpina mai bine pregătiți ce va să vie în viețile noastre într-un anumit orizont de timp dacă ne creăm strategiile potrivite și înțelegem durata, modul de manifestare, scopul aspectelor cerești care ne vor influența.

Dar ce trebuie să știm despre toate acestea dacă nu vrem să picăm în capcana predicțiilor cu rateuri?

În primul rând, să pomenim aici, fără a intra în detalii, principalele tehnici predictive pe care le folosesc astrologii de azi: tranzite, revoluții solare și lunare, progresii, profecții, direcții. Mă voi concentra în cele ce urmează asupra tranzitelor, dar aceste raționamente se pot extrapola, fiind relevante și din prisma altor tehnici.

Așadar, de ce principii și întrebări de fond trebuie să ținem cont înainte să pornim la atac și să interpretăm tranzitul unei planete la harta noastră?

1. Vedem că ne va face Saturn cuadratură la ceva din hartă și ne crispăm instant. Dincolo de arsenalul saturnian explicat pe îndelete în numeroase cărți de profil, haideți să mergem un pic mai dedesubt!

Vrei să știi cum se va manifesta nu doar un tranzit al lui Saturn, ci orice alt tranzit important față de harta ta? Primul răspuns de care trebuie să ții cont: depinde cum ți-ai trăit viața până în acel moment!

Depinde ce ai înțeles până în acel moment din lecțiile planetei, semnelor, caselor implicate în schemă. Depinde ce restanțe ai în acele domenii, cât de grave sau ușurele sunt.

Deci chiar dacă influența lui Saturn va rămâne pentru toți una austeră, serioasă, mohorâtă și de lungă durată, unora le va pica mai bine decât altora pentru că pur și simplu nu au pentru ce să-i atragă cele mai exasperante neplăceri.

Până la urmă te poate uimi în bine chiar și o cuadratură a lui Saturn. Alteori te poate dispera și ceea ce părea un benign trigon.

Să repetăm împreună: depinde de cum ți-ai trăit viața până în acel moment!

2. Mai depinde de ceva. Depinde de scopul tranzitului, iar aici mă refer tot la dedesubturi pe care nu cred că le putem indentifica strict prin astrologie.

Să spunem că acea cuadratură a lui Saturn chiar te solicită intens. Intens spre deprimant.

În virtutea celor scrise la punctul 1, este posibil să îți fi atras această perioadă pentru că a venit timpul să plătești pentru cine știe ce greșeli din trecut. Sau să te dai puțin cu capul de pereți ca să înveți să nu le mai comiți de acum înainte.

Dar s-ar putea ca în unele cazuri dificultățile acelea să nu aibă o cauză cu origini în trecut. S-ar putea să fie doar calea prin care spiritul tău, universul, divinitatea – spune-i cum dorești – te împinge să evoluezi spre next level.

Las asta ca temă de reflecție. Eu nu am descoperit în astrologie o cale de departajare certă între cele două variante. Nici nu cred că ne-ar fi util să ne îmbătăm cu apă de ploaie și să stabilim optimiști că suntem dintre aleșii celui de-al doilea scenariu. Dar poate că, atunci când vin mai neplăcut, prezentul și viitorul nu sunt doar despre pedepse și karmă.

3. Cum se va manifesta un tranzit? Pentru începătorii care încă nu fac bine distincție între aceste registre:

  • Depinde de planetele implicate, de semne și de case.
  • Depinde de natura aspectelor. Unele se simt ca o opintire tensionată, altele ca o colaborare fluidă. Totuși, aspectele în sine (conjuncții, opoziții etc.) nu indică nici ele chiar atât de exact dacă se vor manifesta în ceea ce noi numim de bine sau de rău. Câteodată e bine ca Saturn să împiedice, să blocheze ceva (un accident, de pildă). Câteodată e rău ca Jupiter să vină ca o creștere necontrolată (o inundație, rata inflației etc.)
  • Depinde de durata tranzitului. Planetele rapide se manifestă pe termen scurt, la nivelul întâmplărilor cotidiene peste care trecem mai ușor. Tranzitele de durată creează un fundal pe termen lung, nu atât de evident sau de acut în fiecare zi a acelui interval, dar totuși imposibil de scos din decorul general.

4. Şi să nu uităm că niciun tranzit nu se manifestă izolat! Le analizăm întâi secvențial, ca să nu facem un ghiveci, dar trebuie să ținem cont de ansamblu.

Îl găsești pe Saturn în careu cu Luna, pe Jupiter conjunct cu Soarele, Uranus pe cuspida casei a VII-a și Neptun pe Ascendent? De acord, greu de sintetizat. Până la urmă, complexitatea astrologiei reflectă complexitatea vieții și a ființelor noastre.

Cum se comportă planetele în tranzit

Schematic, câteva idei pentru stilul de manifestare a fiecărei planete în tranzit:

  • Soarele energizează, produce conștientizare și ne concentrează ființa în jurul principiilor asociate planetelor aspectate din harta natală.
  • Luna sensibilizează, trezește planul inconștient. A sesiza tranzitele Lunii presupune a ne monitoriza emoțiile la nivelul vieții de zi cu zi.
  • Mercur se referă la ritmuri și procese mentale. Activează percepțiile, logica și impulsul de a comunica.
  • Venus relaxează, detensionează, ne aduce în contact cu ceilalți, cu arta și frumosul.
  • Marte pune lucrurile în mișcare. Stârnește impulsul de a confrunta. Agresivitate versus asertivitate.
  • Jupiter extinde, lărgește, poate aduce oportunități, dar și exagerări.
  • Saturn blochează, frânează, restricționează, maturizează, disciplinează, construiește.
  • Uranus modernizează, eliberează, aduce schimbări de amploare și reinventare de sine.
  • Neptun marchează perioade de visare, neclaritate, haos, dar oferă și rafinare, perspective cosmice, subtilitate.
  • Lui Pluton îi asociem perioade de transformare amplă. Ne stimulează să accesăm straturi profunde ale psihicului. Când Uranus, Neptun sau Pluton ating o planetă sau un punct important din harta noastră, pot să apară evenimente colective care ne impactează personal și ne forțează să ne reconfigurăm.

În loc de concluzii

Pe mine experiența m-a învățat să păstrez un fel de curiozitate obiectivă și distanță strategică atunci când vine vorba de predicții în astrologie.

Rețin, jurnalistic, ce tranzite importante traversez într-o anumită perioadă. Sigur că nu pot să nu mă gândesc deloc la ele dinainte! La urma urmei, acesta este scopul tehnicilor amintite mai devreme – să te ajute să îți faci lecțiile din timp, să te pregătești psihic pentru ce vei mai experimenta.

Dar apoi las pur și simplu întâmplările să curgă. Las planetele din ecuație să mă uimească și pe mine cu calea spre manifestare pe care au găsit-o. Faptul că știu că ce trăiesc acum se numește în astrologie Pluton în cuadratură cu Venus sau Saturn în conjuncție cu Luna mă ajută să mențin o perspectivă detașată și să fiu mai conștientă de ceea ce simt, ce gândesc, ce pot și am de făcut pentru a trăi cum pot mai bine și mai în echilibru.