Dintre aleșii lui 29 februarie

Știți oameni născuți pe 29 februarie?

Eu am întâlnit unul și am avut chiar șansa să îmi fie bunic patern.

Născut pe 29 februarie 1932 în județul (interbelic) Râmnicu Sărat, Toader Tănasi, alias Toader Turcu sau, familiar, tataia Toader, a fost un amestec fascinant de contradicții, reflectate într-o hartă natală pe măsură. Nu îi știm ora nașterii, așa că mă voi rezuma la raportul dintre semne.

*** Stellium în Pești, condus de Marte și o conjuncție Uranus-Venus în Berbec. Se remarca la el din start latura marțiană, nerăbdătoare cu cei lenți. Te provoca imediat la duel, se enerva instantaneu dacă ceva i se părea prost făcut, strâmb gândit, rău intenționat. Funcționa efectiv prin aprinderi de scântei, iar furiile și exploziile lui erau celebre în tot satul.

*** Stelliumul din Pești în opoziție strânsă cu Neptun, deci neptunian multiplu. Contradicția aceasta cu partea impulsivă și spontană mi s-a părut unul dintre cele mai mari mistere ale firii lui. Nu era mai puțin neptunian decât marțian. Doar că Peștii, dând un fel de transparență pentru restul hărții și manifestându-se în stilul lor subtil, rareori se vedeau înaintea Berbecului și a lui Marte.

Ca Pești, tataia Toader se emoționa câteodată până la lacrimi; alteori îl surprindeai visător; de multe ori îți dădea și haina de pe el și făcea acte de caritate cu oricine îi ieșea în cale și îl impresiona.

Ca să confirm și reversurile zodiei din cărțile de bucate astrologice, tataia Toader era și un experimentat producător de vin și de țuică pentru uzul personal și al prietenilor pe care îi invita la cinstit. Noi, cele patru nepoate, am învățat în acest sens arta culesului de struguri și de prune.

*** Cum spuneam, Neptun, guvernatorul modern al Peștilor, în Fecioară, în opoziție cu planetele din Pești. Ordonat și perfecționist în unele detalii, haotic în altele, logic și clar în calcule ca un computer. A fost contabil și avea o minte brici (Mercur era și el prins în stelliumul din Pești, manifestat aici printr-o gândire ascuțită și rapidă).

Hărnicia și preocuparea Fecioarei pentru curățenie: un obicei de-al lui era să își măture singur curtea la prima oră a dimineții. Această sarcină nu prea o delega, deși avea și accese regești.

*** Accese regești? Păi, Jupiter, stăpânul tradițional al Peștilor, era în Leu în harta lui, prins într-o piramidă de foc cu planetele din Berbec și cu Luna din Săgetător.

Iubea copiii și avea o latură jucăușă care apărea după furtunile berbecești ca un soare strălucitor. Un detaliu solar-luminos simpatic este că, încă din timpurile când nu ajunseseră la noi invenții electrice decorative, tataia Toader avea două becuri colorate cu model de floare în centru. Le puneam în funcțiune când dădeam petreceri în salon (cea mai luxoasă cameră a casei) cu prietenii noștri din sat, de obicei de ziua soră-mii. Distracții la care Toader Turcu participa fericit.

Accese regești? Da, era în felul lui printre personalitățile vestite din zonă. Ieșea în evidență.

*** Despre Luna în Săgetător vă pot spune că am văzut-o frecvent în plăcerea lui de a porni în câte o expediție, ba prin sat, ba la târg la Râmnic, ba prin alt județ ca să-și cumpere cai, ba pe câmp, spre stână, ba mai departe, în special la București și Brașov, unde-și avea copiii.

S-au făcut asocieri în astrologie între cai și semnul Săgetătorului. Eu vă pot confirma că tataia Toader își iubea atât de mult caii, încât le spunea pozele lui (apropo, Peștii și Neptun sunt asociați fotografiei). Chiar îi privea ca pe niște poze de studio, se mândrea cu ei și-și alegea dintre armăsarii cei mai frumoși, indiferent cât de greu de stăpânit erau.

*** Saturn în Vărsător. Organizat, plănuia, avea strategii deștept calculate. Pentru lumea satului din timpurile lui, era posesorul unor mașinării care să-i ușureze muncile agricole și care cred că i se păreau, pe lângă utile, interesante. Era, în orice caz, în stil uranian, un om liber în gândire, original și incomod cu cei pe care-i percepea drept încuiați.

*** Era și din generația cu Pluton în Rac, prins în careu cu acea conjuncție Uranus-Venus. A luptat cu patos pentru familie, a trecut prin câteva morți vijelioase ale celor apropiați, își revărsa uneori spectaculos nervii pe cei ai casei (mie mi-a fost frică mult timp de furtunile lui) și, cu toate acestea, pot spune cu mâna pe inimă că toți l-am iubit adânc, așa cum fără limite ne-a iubit și el pe noi.

Despre tataia Toader am mai scris și în alte rânduri cu încântare și recunoștință:

Este impropriu să îi urăm la mulți ani astăzi, așa că îi zâmbim de pe partea astălaltă a lumii și îl anunțăm că îl vom sărbători la un pahar și-o veselie între nepoate. Te iubim!