Aspectele Venus-Saturn. A-ți dori fix cât trebuie

Puține sunt consilierile astro în care nu apare nicio aluzie sau întrebare despre dragoste, relații, alesul inimii. Azi e 8 Martie și mă adresez în special femeilor, dar principiile expuse aici se pot aplica ambelor sexe.

Mă tot întreb cât din obsesia asta pentru relații ne este indusă de societate, cât vine din neîmplinirile noastre pentru care așteptăm o salvare roz de la Prince Charming și cât vine dintr-o chemare absolut justificată și firească spre împărtășire, îndrăgostire, romantism.

Când primești astfel de întrebări, te uiți imediat ce-i cu Venus prin hartă, în ce semn, casă, ce aspecte face, apoi în ce stadiu se află în tranzite și ce tehnici vrei să îi mai aplici. După aceea urmează interpretarea datelor, pe care fiecare astrolog le asamblează nu doar după cât de tobă de carte e, ci și după cum vede el viața, după cât de obiectiv și fluid poate surprinde esența acelor simboluri. Fără a da verdicte, ci sugerând redresări de atitudine, perspective mai limpezi și direcții de evoluție.

Cum se manifestă un aspect stresant Venus-Saturn?

Am să mă aplec aici asupra aspectelor tensionate Venus-Saturn din două motive: o dată pentru că este unul dintre cele mai strânse aspecte dificile din harta mea și îl pricep trăindu-l zi de zi; apoi pentru că e una din marile sperietori pe care nu ai vrea s-o ai în hartă dacă miza ta e Prince Charming călare pe un cal alb, căzut la picioarele tale din feciorie, rămas alături și săgetat de Cupidon până la adânci bătrâneți.

Dacă ești mai poetă, un aspect Venus-Saturn te dă cu capul de pereți până-ți vii în fire și-ți construiești relațiile nu din dantelă și prăijturele, ci ridicând cu greu piatră peste piatră, până-ți întărești oasele și nu te mai aștepți să te poarte în spinare calul alb al lui Prince Charming.

Înveți despre solitudine (care la început ți se poate părea mai pe românește blestemul singurătății), despre pauze lungi între relații, nesincronizare și o grămadă de mizerii pe care ți le fac taman oamenii față de care ai slăbit, după frici și eforturi interioare epuizante, rezerva și precauția.

E ca și cum pe Saturn nu îl impresionează dorințele de pace, armonie și fluturi în stomac ale lui Venus. El stă cu o mutră de auditor nemulțumit și insistă să-ți arate trista realitate:

că te îndrăgostești de cine nu-i cazul,

că nu prea ai de unde să alegi,

că n-ai de ce să o invidiezi pe niciuna dintre prietenele tale măritate cu prinții lor (deveniți la câtva timp după nuntă simpli cetățeni cu toane, chelie și burtă),

că nici n-ai de ce să le invidiezi pe cele care intră ușor în vizorul bărbaților și-i seduc instantaneu printr-o bătaie din gene.

Și da, un aspect Venus-Saturn este exasperant pentru că Saturn are exigențe mari. Foarte mari.

Alteori, Venus și Saturn aduse laolaltă te fac să te simți stingher între oameni, inadecvat și lipsit de farmec, nepriceput la arta socializării. (Adaptați voi textul la formele de feminin/masculin, după cum e cazul). O legătură între aceste planete sugerează că poți fi urâcios și în consecință evitat pe merit de ceilalți, că poți fi, cum s-ar spune, cam sec, prăfuit și autoritar, nemulțumit, crispat și cinic, cu variațiunile de rigoare date de restul hărții și de nivelul tău de evoluție ca om.

În orice caz, nu prea ești sufletul petrecerii și undeva, în ascunzișurile ființei tale, răsună obsedant întrebarea:

Chiar nu e nimeni care să îndeplinească simultan următoarele trei criterii:

  1. îmi place;
  2. mă place;
  3. merită încrederea mea?

Recitind rândurile de mai sus îmi vine să zâmbesc pentru că exact asta e chichița lui Saturn în aspect cu Venus – definește criterii, listuțe, reguli. Vrem disciplină și plăcere în același timp. Un paradox greu de împăcat. Plăcerea și fericirea sunt mai prietene cu spontaneitatea decât cu predefinirile.

Ce învățăm dintr-un aspect tensionat Venus-Saturn?

Notez concluziile mele de până acum pe marginea acestor configurații.

* Deseori se referă la dificultăți serioase în relații (respingere, trădare, abandon) care te fac să te îndoiești de tine, de capacitatea ta de a fi dorit și de a atrage/susține relații fericite. Cauzele precauției nu sunt, deci, simple închipuiri.

* O mare provocare este să înveți să proporționezi corect aceste situații, să măsori ca un arhitect cât din problemă ți se poate imputa, cât e pur și simplu responsabilitatea (sau iresponsabilitatea) celuilalt.

* Apoi trebuie să te prinzi cum să construiești ziduri rezistente față de cei nepotriviți, așa încât să nu-i mai atragi. Dar acele ziduri trebuie să fie și suficient de flexibile cât să nu blochezi inconștient pe oricine ar vrea și ar merita să îți vină alături. O muncă dificilă, care în felul ei ține toată viața.

* O miză este aceea de a învăța să alegi oamenii văzându-i fix așa cum sunt; în cuplu, să te îndrăgostești de personaje reale, nu învăluite în calități imaginate – ceea ce poate fi într-adevăr chinuitor de greu, pentru că Saturn parcă vrea să intervină cu rigla, compasul și cu o minte pătrățoasă în chestiunea irațională a atracției (Venus).

* Tocmai de aceea munca lui Saturn în aspect cu Venus poate fi la început o deconstrucție lungă și dureroasă a unor mecanisme de atracție-respingere sudate adânc, devenite în ani automatisme, având la bază niște reacții de compensare/apărare la experiențe timpurii traumatizante în relații. Crezi că te îndrăgostești, începi să râvnești la iubirea acelui om, îi atribui fericirea ta, când, în realitate, nu ești în contact cu dorințele tale naturale, ci cu niște atașamente false din start.

Așadar, o întrebare pentru cei cu acest aspect: ești sigur(ă) că ce îți dorești, odată dobândit, e ceea ce îți va aduce plăcere și împlinire ?

* Aspectele Venus-Saturn par să îți refuze plăcerea. Uneori intervine pe fir altcineva (Venus). Alteori, cum spuneam, e vorba despre o simplă, dar implacabilă nesincronizare (Saturn – principiu al timpului). Alteori apar fel și fel de blocaje și obstacole în calea iubirii tale, cum ar fi o diferență prea mare de vârstă care n-are cum să funcționeze, chit că s-or răscoli la început niște fluturi în stomac. Alteori e de vină lipsa de răbdare (pe care Saturn o impune), alteori de compromis (pe care Venus îl impune).

* Toate aceste frâne în calea lui Venus, oricât de supărătoare, devin totuși comori pentru cei care reușesc să schimbe abordarea. Să vadă cât de multe învață despre oameni și relații și din perspectiva astălaltă, bolovănoasă, dar dreaptă, a legilor atracției.

* Și așa te pomenești, după ceva vreme, că un aspect Venus-Saturn te poate transforma, fără ca tu să fi intenționat asta conștient, într-o autoritate în relații. Știi ce se cade și ce nu într-un anumit context social; ai învățat să nu-ți creezi așteptări nici de la cei mai dragi apropiați; ai reușit să-ți filtrezi relațiile și să rămâi cu relativ puține, dar de calitate; spui nu din timp; vezi obiectiv ce stă în spatele respingerilor pe care le primești; îți respecți cu seriozitate angajamentele, explicând clar oamenilor ce fel de seriozitate aștepți în schimb de la ei; te desparți fără suferință inutilă de cei care nu te respectă la rândul lor; vezi mai bine lucrurile și prin ochii celuilalt; îți păstrezi exigențele în relații, dar integrezi și faptul că ceilalți pot proceda diferit de tine, după alte priorități și metode în demonstrarea iubirii.

* Nu în ultimul rând, un aspect Venus-Saturn poate fi maestrul tău pe calea învățării că nimeni nu are datoria și putința să te iubească și să te împlinească mai mult decât o poți face tu.

Cu un aspect de acest gent, responsabilitatea de-ți face viața plăcută îți revine în totalitate.


Răsfoindu-mi blogul, am realizat că mi-am descris atitudini asociate opoziției Venus-Saturn și în acest articol: Portofelul cu timp.