Retrogradează Venus. Reflectăm noi

Voi, cei ce țineți astrologia aproape, știți deja: până pe 4 septembrie, retrogradează Venus și așteptăm să se mai lămurească una, alta prin relațiile noastre, dar ales să ne mai lămurim noi cu noi – cine am fost ca parteneri până acum, în ce stadiu ne aflăm în prezent în raport cu ceilalți, eventual cum să schimbăm strategia de acum înainte.

Venus nu este doar despre relații în astrologie, însă trebuie să recunoaștem că așteptăm mult de la ea din punctul acesta de vedere, din moment ce și în cei mai pronunțați antisociali se ascunde adesea o căutare secretă bine ferecată inconștient, căutarea iubirii și a plăcerii, căutarea perechii potrivite, căutarea unui suflet cu care să simți, în sfârșit, că te întregești.

Ei bine, de la acest model ideal de normalitate, lumea ajunge la fel și fel de variațiuni și abateri, compromisuri și combinații bizare sau, la cealaltă extremă, izolare și însingurare. Acum este un timp bun să reflectăm la toate cele de mai sus, căci Venus retrogradă în Leu sugerează o perioadă care ne poate lumina, revelându-ne dacă și ce greșim în viziunea noastră despre relații, dar și care este specificul vieții noastre la capitolul iubire, cuplu, echipă.

O particularitate a perioadelor cu Venus retrogradă este aceea că tindem spre abordări inverse, răsturnate față de cele pe care le adoptăm în mod obișnuit în domeniile venusiene. Cei timizi ar putea experimenta un stil mai îndrăzneț, cei sociabili caută mai multă liniște și singurătate, cei serioși se detensionează și așa mai departe. Deci sunt de urmărit în săptămânile acestea clipele de grație în care vom reuși să ne vedem pe noi, ca parteneri și ca oameni între oameni, din direcții opuse.

Fiecare cu relațiile lui

Poate că traversezi o viață în care iubirea te așteaptă la mari depărtări de casă, scotocind lumea-n lung și-n lat. Sau poate că ești într-o viață în care iubirea e pe-aproape, ți-a ieșit în cale din clasa a III-a sub forma colegului de bancă alături de care ai ajuns în cele din urmă la starea civilă. Sau poate că ai avut și vei mai avea multe iubiri, pasionale și mistuitoare, câteva divorțuri la activ și o viață demnă de un roman. Poate că n-ai relații mai lungi de un anotimp. Poate că faci ce faci și tot ajungi să reproduci modelul cuplului părinților tău, pe care trebuie să îl elucidezi cumva dacă vrei să-ți fie mai bine decât lor. Poate că ești încă în căutarea modelului de bărbat perfect care crezi că a fost tatăl tău sau a femeii extraordinare care ți-a fost mamă. Poate că ai epuizat deja toate opțiunile cât de cât acceptabile de pe Tinder sau poate că nu exiști pe nicio rețea de socializare. Poate că ajungi să fii tu cel rănit sau poate că tu ești cel care rănește. Poate că vrei să se facă pe placul tău sau poate că n-ai dorințe ferme și preferi să te adaptezi la ceilalți.

Tu cum ești în relații?

În orice caz, indiferent dinspre ce capăt al axei suntem înclinați să pornim, Venus ne învață că o relație reușită înseamnă o alternanță bine cadențată între inițiativă și conformare, între a da și a primi, între autonomie și împreună.

Observați-o pe Venus din harta voastră pentru a vă înțelege drumurile în relații! Observați-i semnul, casa, aspectele, observați cum sunt ele reflectate în relațiile în care ajungeți, în relațiile pe care vi le doriți, dar și în cele pe care în niciun caz nu le-ați alege!

Când Venus înseamnă nu

Acum ceva ani, analizându-mă cu atenție de Balanță obișnuită să vadă viața ca pe uniri între oameni, o prietenă a proclamat elucidată, ca și cum în sfârșit mi-a dat de cap, că s-a prins cum de nu aveam o poveste lină și clasică de cuplu: Gata, știu! Tu te concentrezi prea mult pe ce nu îți place la oameni și cu cine nu ai vrea să fii într-o relație, în loc să te concentrezi pe cei cu care ai vrea să fii parteneră!

Mi-am dat seama pe loc că are dreptate și am introdus de atunci în criteriile de selecție acest adevăr simplu care nu-mi dăduse până atunci prin minte. Eu sunt de tipul berbecesc, opusul Balanței, adică văd entuziast viața ca pe un acord între mine și mine, fac loc mai greu și altora în ecuația asta. Dar, deși cu siguranță unele ajustări le-am făcut în urma acestei revelații venite prin prietena mea Balanță, să știți că între timp am constatat contemplând-o pe Venus din harta mea că unii oameni au vieți în care trebuie să deprindă fix exercițiul respingerii și al eliminării, nu pe acela al acceptării și unirii.

În harta mea, Venus din Taur este în opoziție strânsă cu Saturn din Scorpion și într-o opoziție în afara semnelor cu Pluton de la final de Balanță. Scorpionul și Pluton descriu fidel principiile respingerii și eliminării, experiențe anti-venusiene în esență. Vedeți, așa cum niciodată nu există doar Venus în hărțile în hărțile noastre, niciodată nu există doar unire și pace rozalie în viețile noastre. Trebuie să știi să asculți și de acest instinct, să știi cu cine nu ți-ar face nicicum plăcere să te asociezi (adeseori pentru a găsi corect aceste răspunsuri, este suficient să îți asculți corpul fizic, care transmite clar lângă cine nu-i place să stea), să știi să refuzi, să fii categoric în privința oamenilor.

Dacă Venus este despre ce ne dorim pentru că ne place, înseamnă că Venus este la fel de mult și despre a ști ce nu ne dorim pentru a nu ajunge să simțim neplăcere. Iar cei ca mine, deși trăiesc cu riscul de a se rigidiza și însingura de-atâta control și respingere, nu pot nici să se dezică de scopurile lui Saturn și Pluton amestecate printre cele ale lui Venus, nu se pot preface că trebuie să spună da cu permisivitate. Pentru că nu aceasta este calea lor. Cine știe, poate că au ajuns în acest punct tocmai pentru că pe traseul lor karmic au ratat să spună la timpul potrivit nu.

Deși cu siguranță nu e suficient, trebuie să acceptăm că arta cooperării și a iubirii trece și prin trasarea limitelor. Un fel de nu mă pot minți că te plac și că te doresc. Punct.

Orice tip de hartă ne răsplătește cumva

Mă aștept ca, prin efectul de inversare a perspectivelor facilitat de Venus retrogradă, să am noi revelații despre oamenii cu care îmi place să coexist, și nu doar despre cei de care prefer să fug mâncând pământul. Până atunci, privesc cu îngăduință în mine și la viața mea venusiano-scorpionică.

Sunt mulțumită și recunoscătoare că am reușit să triez atât de frumos oamenii pe care îi accept aproape de mine, că nu-mi umplu timpul cu relații superficiale și cu activități aiurea, că am avut până acum doar iubiți inteligenți și nepensați, prieteni cu ortografia și vocabularul limbii române, că am reușit să armonizez unele raporturi dificile de familie distanțându-mă suficient, păstrându-mă totuși suficient de aproape, că mă simt bine în compania mea, dar mai ales că după tot amestecul de relații pe care le-am trăit până acum sunt un om mai bun și mai fericit.

Ce spune Venus din harta ta? Ție cu cine îți este bine să te aliezi?