Toamna aceasta în astre – Marte în Scorpion

În perioada 30 octombrie – 13 decembrie, Marte tranzitează semnul său de domiciliu nocturn, Scorpionul. Pentru că se anunță o perioadă transformatoare, iată scurte repere pentru a întâmpina cum se cuvine această configurație de forță:

Marte – tu cum acționezi și îți obții victoriile?

Câteva cuvinte-cheie care surprind esența lui Marte: acțiune, inițiativă, luptă, atac și apărare, rezistență, mobilizare, competiție, asertivitate, cucerire, curaj, dar și reversuri precum iritare, furie, agresivitate, distrugere. Fiecare dintre noi are un anumit stil de acțiune și apelează la un set de strategii pentru a obține ceea ce-și fixează ca scop. Marte din harta noastră dă indicii despre tot acest arsenal de tactici.

De exemplu, cu Marte în Berbec, trec imediat la acțiune, prefer să acționez singură, fără să depind de alții, îmi place să fac lucruri noi, iar furiile mele sunt ca niște explozii puternice din care lumea înconjurătoare rămâne cu impresia că sunt mai periculoasă decât aș putea fi în realitate. În general, simt că mă lupt eu cu mine, intru în competiții cu mine însămi. Poate că nu e cazul oricărui Marte în Berbec, dar eu una parcă nu am timp să intru în conflicte cu alții pentru că sunt foarte focusată asupra propriei persoane. Pur și simplu îmi aleg culoare de acțiune în care nu mă prea intersectez cu alți oameni. Berbecul e de multe ori el cu el, în lumea lui.

Ca un contraexemplu, în perioada aceasta de septembrie-octombrie, Marte în Balanță, semnul opus Berbecului, am văzut adesea acțiuni de echipă, lupte pentru sau cu ceilalți, o anume instabilitate în acțiuni și scopuri (Balanța se poate manifesta prin oscilații și dezechilibre). Am mai văzut de asemenea și situații în care scopurile nu au fost atinse prin luptă directă, ci mai degrabă printr-o neimplicare distanțată care în cele din urmă a condus spre victoria celui pasiv. A se împlini voința noastră nu înseamnă neapărat atac, stres, tensiune.

Este important să nu îl confundăm pe Marte cu un veșnic agresor sau să ne dezicem de el pentru că “nu-i frumos să te lupți, să încerci să-i întreci pe alții, să fii furios etc.” Putem fi foarte eficienți în acțiuni fără să încălcăm drepturile, fericirea, interesele altora. Orice tip de energie din harta noastră este fundamental benefică și necesară și doar de noi depinde să o folosim corect, să nu o denaturăm. Fără Marte, n-am mai avea curaj nici să trecem strada. Am fi literalmente nemișcați, nu ne-am mai mobiliza să facem nimic, oricât de mărunt.

Marte în Scorpion – decât jumătăți de măsură, mai bine scrum!

Scorpionul înseamnă intensitate.

Fă o pauză și repetă-ți în gând: in-ten-si-ta-te!

În noiembrie – început de decembrie îl vom vedea la lucru pe Marte în Scorpion prin manifestări pasionale, magnetice, puternice. Acțiunile tind să se construiască în același timp în secret, fiind cumva mascate, de unde și amplificarea atitudinilor bănuitoare, suspicioase. Activarea Scorpionului coincide cu senzația că în atmosferă planează mistere ce stau să iasă la iveală și să creeze disconfort, teamă, emoții extreme. Dacă ținem cont și că acest semn are un fler aparte de-a activa umbrele din noi și din ceilalți, nu e de mirare că în general Marte în Scorpion conduce spre confruntarea unor teritorii incomode. Dar o facem cu o determinare feroce, pe care numai Scorpionul, echivalentul lui totul sau nimic, o poate susține cu o asemenea in-ten-si-ta-te.

În vremuri de Marte în Scorpion, luptele se stârnesc pe un fond emoțional. Trădările, respingerea, acțiunile murdare ale celorlalți ne transformă în războinici de temut. Și tocmai din această dificultate de a-i ierta pe cei ce ne-au rănit ar putea rezulta mai ușor ranchiuna și cinismul. Dacă sună mai degrabă negativ, nu uita că pe lumea aceasta chiar se petrec și mari trădări, mari manipulări, mari nereguli, mari abuzuri. Cine trece cu una cu două peste traume și grozăvii? Dar când, dacă nu în timpuri de Marte în Scorpion, le-am putea confrunta mai tranșant? Cinismul Scorpionului poate fi și forța de a elimina, în sfârșit, un partener toxic din viața noastră fără să privim în urmă. Sau de a renunța la o adicție. Sau de a-I privi calm drept în ochi pe cel care te amenință cu cine știe ce grozăvie dacă nu-i faci voia.

Așa că avem de ales: îl vom vedea pe Marte în Scorpion ca agresor, ne vom ceda puterea speriați de  fel și fel de balauri, de propriile umbre, frici și goluri sau îi vom accepta in-ten-si-ta-tea și vom parcurge un drum curajos al transformării profunde și-al răsturnării temerilor (de moarte, de alte suferinți) în putere?

Mereu m-a impresionat cum, după senzația de cutremur uneori devastator și de criză asociată perioadelor scorpionice, se așterne o stare de liniște imaculată, de iubire sublimă, acea siguranță că, în miezul nostru, în miezul acela pur, suntem, orice-ar fi, indestructibili.


   >