Un an de Jupiter în Balanţă. Reconsiderarea certitudinilor

Ca astrolog amator şi optimist, când spui Jupiter te cam avânţi să spui expansiune la ceas de noroc, Balanţei îi zici mai bine direct Cupidon şi uite-aşa Jupiter în Balanţă devine o teorie mai mult decât încântătoare. Ca astrolog ceva mai cumpătat şi atent la profunzimi, te-ai prins deja că formele de materializare a combinaţiilor semn-planetă-casă depind de intenţii, de forţa conştienţei dintr-un om şi că acestea nu se văd într-o astrogramă. Aşa că nu te vei grăbi să îl clasezi pe nativ la “happily ever married” doar pentru că îi tranzitează Jupiter în Balanţă casa a VII-a sau să-i vezi deja cu ochii minţii pe fraţii lui jubilând armonios în timpul aceluiaşi tranzit prin casa a III-a. Nu că aceste probabilităţi ar fi total excluse, dar sunt atât de multe alte dinamici puse în mişcare de echipa Jupiter-Balanţă, încât teoriile superficiale pălesc rapid când sunt confruntate cu derulările propriu-zise ale filmelor noastre de viaţă.

Îmi place Jupiter, îl simt într-adevăr un motor al încrederii şi entuziasmului călduros, viu, un entuziasm care posedă prin el însuşi talentul de a se regenera chiar şi în toiul marilor crize existenţiale. Dar l-am văzut tot pe Jupiter oglindindu-mi lacune în înţelepciune, superficialitate şi grandoare nerealistă, optimism periculos de naiv, imaturitate infatuată. Astfel, am învăţat să privesc la el cu aceiaşi ochi pe care-i ţin îndreptaţi spre Saturn sau spre orice alt reper din astrologie şi să-i plătesc tributul în mod cinstit, cu lecţii învăţate prin muncă serioasă de autocizelare.

Pe la mijlocul semnului Berbecului îl am, în harta natală, pe Marte. Jupiter în tranzit în Balanţă[1] mi-a tot dat târcoale opoziţiei cu acest Marte personal, ba în aspect aplicant, ba separant, ba în retrogradare spre un nou aspect aplicant, ba în mers direct înapoi la separant. Iată ce am reuşit să sintetizez din toate acestea pe parcursul anului:

  • Am avut câteva ocazii de dispute serioase în relaţii, izvorâte din nerăbdarea şi inflamarea rapidă a laturii mele de Berbec în raport cu latura de Balanţă a altora, manifestată prin diverse amânări, tergiversări, nehotărâri. În plan subtil, am considerat aceste conflicte rezultatul cumulat al multor momente de viaţă trăite până acum nenecesar de accelerat. Din perspectiva opusă am înţeles şi că acţiunea arzătoare îmi este totuşi un modus operandi şi că nu trebuie să o înăbuş din politeţe forţată faţă de ritmul mai temperat al altor oameni pentru că la mine pur şi simplu nu funcţionează: ulterior, explozia îmi va fi cu atât mai mare. Altfel spus, acest tranzit m-a pus în faţa paradoxurilor specifice apsectului de opoziţie: “mă văd şi pe mine, te văd şi pe tine, dar până să văd punctul de echilibru am nevoie să mă confrunt cu extremele perechii noastre de principii; ori eu, ori tu”. Fiind vorba şi despre Jupiter în toată această schemă, conjuncturile mi-au impus să cercetez justeţea din spatele fiecărei variante, a mea şi a celuilalt, şi să caut să nu rămânem într-o stare de război, dar doar atât cât depinde de mine şi fără compromisuri. Aşadar, probleme conexe au fost şi “politeţe versus sinceritate directă”, ajustarea ritmului, păstrarea echipei.
  • Oarecum din acelaşi registru, însă nu neapărat pe fondul unor conflicte, Jupiter în tranzit în Balanţă în opoziţie cu Marte natal mi-a atras atenţia asupra acelui individualism din mine care mă ajută să mă descurc singură în viaţă, fără să depind de nimeni, dar îmi abate atenţia de la ceilalţi şi mă face destul de oarbă la universul lor, bogat în perspective diferite de a mea. Perioada aceasta mi-a adus multe ocazii, unele cu adevărat fericite, de a-i vedea mai bine pe oamenii de lângă mine – mulţi oameni, că tot vorbim despre un principiu al expansiunii (Jupiter) + un principiu al relaţiilor (Balanţa) – şi de a le onora scenariile de viaţă, variantele de lucru. Recunosc şi că, îmbogăţită cu experienţa acestor întâlniri, am reuşit să văd mai bine şi avantajele independenţei mele, să îmi respect, de pildă, desele perioade de celibat de până acum – un soi de porniri de amazoană care, la sfârşitul zilei, se bucură să pună singură capul pe pernă şi să îşi trăiască viaţa doar după propriile reguli.
  • Foarte important, Jupiter în Balanţă mi-a dezvăluit minunile noţiunii de relaxare, atunci când, în momente de graţie, am reuşit cu adevărat să mă conectez la ea. Am făcut acest lucru prin mişcare, deci folosindu-mă şi de Marte în Berbec. Mai precis, încetinind puţin ritmul, am învăţat să merg mai conştient, să respir mai corect, să îmi economisesc energia fizică şi să mă detensionez.
  • Jupiter în Balanţă se pare că îmi lansează pe ultima sută de metri şi solicitarea de a mă implica activ în apărarea şi revendicarea unor drepturi legale, o acţiune momentan în derulare, mai puţin gravă, dar totuşi necesară ca atitudine, izvorâtă din principiul “asumă-ţi lupta (Marte natal în Berbec) şi nu îi lăsa pe ceilalţi (Balanţa) să te trateze cu infatuare (Jupiter)”.

Nu în ultimul rând, pentru noi toţi, acest tranzit pare că are rostul de a ne energiza spiritul social, ajutându-ne să ne conectăm unii la ceilalţi, să împărtăşim şi să primim, să punem la punct reţeaua aceasta uimitoare pe care o numim Omenire şi tot ceea ce înseamnă cuvântul “împreună”. Până pe 10 octombrie, când Jupiter intră în Scorpion, mai avem timp să ne ajustăm cu graţie şi temperare propria contribuţie în acest sistem.

_______

[1] Jupiter tranzitează Balanţa în perioada 9.0.2016-10.10.2017.

 

Articolul precedent

Articolul următor