Venus: aur, tocătoare, geantă sau zbenguială?

Cu mic, cu mare, s-au întors alde sor-mea din vacanță. În cadrul sesiunii de comunicări științifice, adică de impresii și vizionat fotografii, am ajuns la întrebarea suroricească Şi ce v-ați cumpărat ca amintire? La noi, ca la mulți, e tradiția să aduci cu tine ceva de departe, oricât de mărunt și simbolic.

Primesc raportul: soră-mea și-a luat un fel de 2 în 1, amintire de la mare și cadou de ziua ei, un set de bijuterii din aur. Cumnatul meu și-a luat și el un set: ei bine, unul de tocătoare din lemn! Maria, care începe acușica primul an de liceu, și-a luat o geantă trainică de umăr, asemănătoare cu o servietă, cum îmi închipui că purtau elevii din elita interbelică. Iar Andrei nu și-a dorit nimic de luat cu el. El a preferat să aibă mai mulți bani pentru închiriat placă stand up paddle (regret, dar nu am descoperit un echivalent în limba română; vă pot oferi doar prescurtarea SUP, dacă vă e mai dragă).

Mi s-a părut deosebită alegerea lui Andrei. El nu și-a dorit lucruri. El și-a dorit experiențe.

***

Astrologul din mine a repartizat imediat aceste preferințe pe hărțile neamului. Alegerile fiecăruia reflectă ceva fundamental din ecuațiile lor, indicând-o direct sau, prin conexiune strânsă cu alți factori, pe Venus. Venus nu e doar planeta relațiilor și a resurselor, Venus este și motorul din spatele mecanismului plăcerii și dorinței. Venus este capacitatea noastră de-a fi încântați de ceva și de-a simți dorință pentru acel ceva.

Reiau bilanțul:

  • Soră-mea: bijuterii din aur. Nativă Leu, cu o conjuncție strânsă Venus-Marte în Balanță. Soră-mii îi plac podoabele de mic copil, când, am mai zis pe aici, își lua câte un ineluș de tinichea cu piatră colorată din fiecare vizită la mare. Aurul este metalul asociat Leului, iar Balanța este prin excelență preocupată de stil.
  • Cumnatul meu: un set de tocătoare care l-au fericit. În alegerea lui am remarcat Luna și Jupiter în Taur, un semn căruia îi plac lucrurile practice și desfătarea simțurilor. Ceva care ajută la gătit mâncare bună pare pe sufletul lui. Pe Venus o are în Berbec (care, prin lanțul dispozitorilor, ne întoarce la Jupiter în Taur). Berbecul e legat de arme și tăișuri, iar pe tocătoare folosim cuțitul, deci se pupă și cu Venus, dacă vrem să despicăm și mai mult în patru firul astrologic al alegerii lui.
  • Maria: o geantă trainică pentru școală. Să remarcăm că pentru Maria școala e actualul ei serviciu. Are Venus în Fecioară în trigon cu Marte în Taur. Ambele sunt semne de pământ, cu gust pentru lucruri practice. Maria seamănă cu tatăl ei, pune utilitatea la loc de cinste. Fecioara e semnul profesionistului, Taurul e preocupat de durabilitate (caută să conserve cât mai mult ceea ce îi place). O geantă trainică pentru muncă.
  • Andrei: închiriat stand up paddle. Nu trebuie să fii mare astrolog ca să bănuiești că Andrei are o hartă care cere adrenalină. Nativ cu Soarele, Mercur, Venus în Berbec și Marte, guvernatorul Berbecului, în Leu. Berbecul clasic iubește mișcarea, Leul joaca. Andrei și-a dorit zbenguială, sport, entuziasm.

***

Ție ce îți place? Ce îți dorești? Ce ți se pare frumos, atrăgător? Ce eforturi și sacrificii ești dispus să faci pentru a obține acel lucru sau acea experiență?

Ați văzut cât de derutați și lipsiți de sclipire sunt oamenii care nu-și doresc nimic? Când nu mai simțim niciun fel de dorință, nu mai simțim nici bucurie. Iar o viață fără bucurii, fără frânturi de frumos și plăcere, parcă nu mai e viață.

La polul opus, Venus ne poate aluneca și într-o lăcomie fără noimă a dorințelor, în dependențe aberant de toxice. Confundăm goluri care cer echilibrare emoțională cu goluri care cer plăceri lipsite de profunzime. Cum ar fi dacă sor-mea și-ar dori zilnic câte un set de bijuterii, iar Andrei nu s-ar mai duce la școală ca să se dea cu placa pe mare tot anul? De fapt, de la o asemenea îmbuibare cu plăceri rezultă până la urmă incapacitatea de a te mai bucura de ceva. Dacă obții prea ușor și constant ce îți dorești, nu se mai produce tensiunea de dinainte de a-l avea, iar viața fără tensiuni care să te mobilizeze să faci un efort e o viață în general neinteresantă. Cel puțin așa simt eu, mătușa lui Andrei. Berbecul e moștenire de neam.

Mulți oameni și-au văzut dorințe și plăceri refuzate în ultimii ani și au ajuns în pragul depresiei (nu au mai putut călători ca altădată, n-au mai putut merge la restaurant și la terase, nu s-au mai dus la concerte ori la mall etc.) Toate acestea ne forțează să ne rafinăm dorințele, să sublimăm anumite impulsuri și atașamente, să găsim plăcerea în lucruri simple sau care nu depind atâta de exterior. Să descoperim, de fapt, răspunsuri mai înțelepte și inteligente la întrebarea Ţie ce ți se pare valoros?

***

Din călătoriile mele, constat că încă am aproape intacte obiectele aduse ca amintire. Sunt și eu, cu Venus în Taur, o păstrătoare și o admiratoare a lucrurilor trainice. Dar fix când scriu aceste rânduri, privirea îmi cade pe crinul din balcon, pe care l-am adus cu mine de la Ianca anul trecut, cadou de la mătușa mea. De-a lungul vieții, am făcut la rândul meu cadou flori în ghiveci și două magnolii. Taurul are mână bună la plante și le preferă vii, ca să dureze mult.


<     >