Vizită la domiciliul de primăvară al lui Venus

Am prins în zbor astăzi de dimineaţă ideea de a scrie despre Venus în Taur, un dans ce ne va însoţi în perioada 31 martie – 24 aprilie a acestui an. Apoi, în timp ce lăsam ziua să mă ancoreze firesc în restul schiţei sale astrologice şi îmi vedeam de activităţi cotidiene, Mercur retrograd, prezent şi el printre actorii de moment ai cerului, parcă mă înghiontea c-ar fi mai bine să nu fac acum uz de cuvinte, de hârtie şi creion sau de cerneala virtuală a internetului. Părea mai îmbietor să mă duc prin parc, să mă bucur de verdele mijind în copaci şi de pământul fremătând a primăvară. Mi-am spus c-aş onora-o şi aşa pe Venus în Taur, de ce nu?

Pănă să pornesc însă în plimbare, s-au stârnit vântul şi ploaia şi, dându-mă din calea dulcei comodităţi la care îndeamnă Taurul, îl iau pe Mercur retrograd în Berbec de coarne şi-mi răzgândesc răzgândirea. Mă apuc de scris, cum a fost intenţia dintru-nceput.

Aşadar, Venus şi Taurul. Teoria ne indică trei zone fundamentale dirijate de Venus: relaţiile; plăcerea şi frumuseţea; resursele materiale. Taurul, un semn pe care îl putem neînţelege tocmai pentru că valorizează simplitatea, liniştea, calmul domol şi pământesc, se spune că face echipă bună cu Venus. În ce fel de… feluri?

Pe partea de relaţii, Venus se manifestă în Taur printr-o asumare persistentă, stabilă şi tangibilă a echipei. Dacă s-a hotărât – în stilul Taurului, fără pripeală – să spună “da” unui parteneriat, rămâne în el cu fideliate, îi dă un conţinut concret, fiind prezentă lângă alesul coechipier prin gesturi practice, printr-o “normalitate” pe care deseori o uităm în hăţişul complex, urbanizat şi grăbit al vremurilor de acum. În schimb, omul cu Venus în Taur parcă-ţi spune răspicat, privindu-te contrariat atunci când încerci să contorsionezi relaţia cu el, să îi testezi profunzimile: “Am zis deja da. Asta înseamnă că rămân lângă tine orice-ar fi.” Atunci când atitudinea aceasta porneşte dintr-o conştiinţă echilibrată, este totodată şi în afara riscului de a se plafona pe termen prea lung în relaţii disfuncţionale, căci adevărata fidelitate a lui Venus în Taur are la bază parteneri bine aleşi, care merită să primească ce are ea de oferit şi ştiu să ofere la rândul lor în mod adecvat. Natura Taurului este una îndreptată spre sine, iar Venus în acest semn îşi celebrează relaţiile de pe o poziţie a schimburilor reciproc avantajoase. Te alege şi te acceptă drept partener şi te pune în valoare stând lângă tine doar dacă te simte la fel de valoros, pe măsura sa.

Venus ca factor estetic se manifestă în Taur prin aprecierea frumuseţii clasice. Formele simple, un bun gust înrădăcinat în naturaleţe îi sunt caracteristice. Simetriile fireşti, combinaţiile de culori cât mai armonioase se întrepătrund aici cu respingerea ornamentelor inutile, a frumuseţii artificiale, forţate, excentrice. Parcă ar fi încheiat un acord tacit cu arta naturii, din care se inspiră atunci când îşi defineşte plăcerile şi dorinţele.

Cât despre latura administrativă a lui Venus, în Taur funcţionează după principiul creării de rezerve. Este vistierul preocupat să se asigure că va avea din ce să îşi procure în orice moment instrumentele de care are nevoie pentru a dirija planul material. În mod sănătos, Venus în Taur ştie să investească în obiecte şi servicii cu adevărat utile şi plăcute, ştie să îşi şi refacă rezervele din timp, punând frâu, atât cât trebuie, cheltuielilor şi economisind – tot atât cât trebuie – noi fonduri. Comportamentul acesta este valabil prin extrapolare şi felului în care tinde să îşi gestioneză energia vitală.

A nu se confunda, prin prisma Taurului, simplitatea cu simplismul, naturaleţea cu îngustimea minţii, frumuseţea şi gusturile clasice cu neglijenţa faţă de aspectele estetice, flerul administrativ cu lăcomia! În esenţa sa, Venus în Taur pledează pentru rosturi mai greu sesizabile astăzi, dar cu siguranţă încă active şi de dorit: relaţii fericite prin stabilitatea lor, încredere în frumuseţea înnăscută, respectul faţă de resursele pământului şi abundenţa ce rezultă firesc de aici. Sau, aşa cum se spune în Tao Te Ching,

Căutând soluţii la multele probleme,

Simplitatea este de urmat.

 

 

Articolul precedent