În direct din studioul Retrograd

În perioada 10-15 aprilie a acestui an avem şansa să experimentăm patru retrogradări simultane: Mercur, Venus, Jupiter şi Saturn. Multe teorii se pot dezvolta pornind de la această combinaţie astrologică, însă ar fi mai practic să facem schimb de impresii de la faţa locului, pornind de la păţaniile noastre de peste zi.

Mercur are legătură cu informaţia primită, procesată, comunicată. Ne referim la percepţii şi decodificarea lor în scopul înţelegerii celor ce ne ies în cale, în mod ideal rezultând acea rapiditate în crearea de conexiuni şi acea obiectivitate care ne ridică la rangul de “isteţi”. Din punct de vedere al comunicării, ne referim la capacitatea de a descifra ceea ce ni se transmite şi la formularea corectă, elocventă, cuprinzătoare a ceea ce dorim să transmitem la rândul nostru. Nu este vorba doar despre comunicarea prin cuvinte, căci un Mercur în Peşti, de exemplu, se poate exprima prin fel şi fel de instrumente picturale, însă ce rostim sau scriem este totuşi supus unui audit sever în perioadele de Mercur retrograd. Căci da, retrogradările aduc în atenţie diverse aspecte legate de planeta în cauză ce ar trebui curăţate, corectate, trecute printr-un anumit control al calităţii. Uneori aceste perioade lasă impresia că ne plătim cumva păcatele săvârşite pe teritoriul planetei respective, însă abordarea aceasta este discutabilă: prea aduce a învinovăţire în loc să pună accent pe foloasele conexe.

Aşadar, eşti dur în exprimare? Neglijent? Sarcarstic? Logoreic? Ţi-e frică să îţi exprimi punctul de vedere? Vorbeşti singur? Şi dacă da la oricare dintre acestea sau alte imperfecţiuni mercuriene, din ce obiceiuri ale gândirii au rezultat? Minte haotică? Insuficient sau prea mult exersată? Atunci fii pe fază la retrogradările lui Mercur[1] şi ţine-ţi un jurnal al păţaniilor de peste zi căci, dincolo de exasperarea aparentă la care te supun, conţin şanse de conştientizări masive ale felului în care îţi gestionezi energia mentală şi indicii despre cum ai putea-o măiestri.

Dar iată că Mercur guvernează şi deplasările, micile drumuri dintr-o parte-ntr-alta şi cu aceste cuvinte am ajuns la povestea din jurnalul meu de astăzi. Dimineaţă, pe la 10 şi ceva, în Bucureştiul nostru, circulaţia metrourilor pe Magistrala 1 era afectată de spargerea unei conducte de apă. De remarcat şi faptul că Venus este retrogradă în Peşti, un semn de apă care deseori se manifestă printr-o molipsire la nivel de masă, căci Peştii, ca principiu, sunt un arhetip al nelimitării şi lipsei de graniţe. Instalaţiile şi infrastructura le bifăm din ograda lui Saturn, retrograd şi el. În plus, atât Jupiter (al patrulea pion retrograd), cât şi Saturn reprezintă funcţii vizibile uşor la nivel social, fiind legate de probleme organizatorice ale grupurilor, colectivităţilor.

M-am nimerit şi eu pe tronsonul cu pricina, senină la început, destul de senină şi când am ajuns, cu ceva întârziere, la destinaţie. Se circula pe o singură linie în ambele direcţii, ceea ce făcea efectiv să pară că metroul se mişcă în reluare, ca şi cum ar fi făcut repetiţii. Pe peron – puzderie de oameni. Jupiter (principiu al expansiunii, extinderii) este retrograd în Balanţă (un semn al socializării şi al relaxării) şi mă amuzam gândind că până la urmă incidentul ne-a adus mulţi împreună, forţându-ne să nu ne grăbim, ba chiar să ne luăm o pauză în toiul îndatoririlor cotidiene. Ceea ce m-a impresionat în mod plăcut a fost faptul că spiritele nu s-au inflamat, iar răzleţilor nervoşi care mai comentau nu li se dădea apă la moară. Tacit, fără prea multe vorbe, plutea în aer – cel puţin de la nivelul percepţiilor mele – un fel de solidaritate cu cei de care depindea reparaţia. Iarăşi un “re”, pe firul retrogradărilor acestor zile.

În timpul aşteptărilor pe peroanele de metrou, am avut răgazul să meditez la cât de important este să emitem gânduri încurajatoare, de susţinere pentru cei care au de dus la bun sfârşit o lucrare. Nu aveam nevoie ca angajaţii Metrorex să primească învinovăţiri, ci să reuşească să-şi finalizeze reparaţia. În loc să mă bombardez cu cine ştie ce gânduri alarmiste, obsedată de minutele scurse altfel decât în programul obişnuit, în loc să mă enervez pe “responsabili” sau pe situaţie, mă gândeam că oameni suntem cu toţii, că fiecare la serviciul lui poate trece prin situaţii similare. Şi, ca de obicei, mă mai întrebam şi cum de m-am potrivit eu acelei întâmplări, în ce fel îmi detoxifiez eu funcţia mercuriană prin acea întâmplare.

Pe de altă parte – şi este bine să păstrăm o asemena luciditate, indiferent cât de multă detaşare sau înţelegere faţă de ceilalţi avem în noi – întrezăream că o astfel de problemă de amploare este rezultatul reunit al multor problemuţe mercuriene individuale. Într-o echipă, inclusiv de serviciu, contribuim fiecare cu propria inteligenţă, cu propriul stil de comunicare, cu propriile conexiuni mentale. Şi nu, problema de la metrou nu este doar rezultatul imperfecţiunilor mercuriene ale angajaţilor acelei instituţii. Dacă noi, miile de călători, am intrat pe frecvenţa acelei întâmplări, ea a fost alimentată şi de emisiile noastre subtile, de neglijenţele pe culoar mercurian ale fiecăruia dintre noi, deci nu au existat propriu-zis “victime” ale incidentului. Altfel spus – citez din “Școala zeilor” – “O omenire responsabilă va avea scris pe uşile tribunalelor: victima e întotdeauna vinovată”.

Este fascinant să sesizezi că în aceste conjuncturi de masă fiecare dintre cei implicaţi, pe firul individual al vieţii sale, s-a adus în acel loc, a rezonat cu un eveniment astfel orchestrat de legile universale.

A avea o minte limpede ca un izvor de munte – iată o ţintă îndrăzneaţă cu care ne îmbie Mercur. Pentru situaţiile în care ne abatem de la scop, există perioadele de retrogradare, cu toate buclucurile lor. Pentru olimpicii harnici, Mercur retrograd vine, desigur, cu multe recompense şi vremuri liniştite.

_______

[1] Retrogradarea mercuriană curentă are loc în perioada 10 aprilie -3 mai 2017.

 

 

Articolul precedent          Articolul următor