În somn, la bloc şi năstruşnicii retrograde

Iată în cele ce urmează un scurt exerciţiu astrologic pe tema “Mercur retrograd şi viaţa de zi cu zi”.

Noaptea dinspre 29 martie anul curent a fost marcată în jurnalul meu de un vis aparte pe care a doua zi am încercat să mi-l explic logic în ciuda originalităţii lui. Și chiar am avut pe moment impresia că am reuşit, că i-am finalizat cu brio analiza. Ulterior, aşa cum voi povesti aici, am adus multe alte completări observaţiilor iniţiale.

Concret, acest vis s-a derulat astfel: trebuia să mă întâlnesc cu mai multe persoane necunoscute pentru o dezbatere astrologică. Primul sosit a fost poetul Vladimir Streinu, care mi-a lăsat impresia unei prezenţe luminoase, cumva purtătoare de noroc. În paralel, în visul meu a apărut o persoană pe care în viaţa reală o cunosc doar tangenţial şi despre care ştiam că la un moment dat a avut un incident legat de foc acasă, la bloc. Simţeam în vis că prin pereţii clădirii în care ne aflam era posibil să se propage un incendiu şi eram îngrijorată. Situaţia s-a rezolvat însă cu bine şi intuiam că fusesem protejată de prezenţa poetului amintit.

A doua zi, uimită de acest vis atipic, am căutat informaţii despre Vladimir Streinu (despre care nu cunoşteam foarte multe până atunci). Cercetările mele m-au condus spre o poezie care îi aparţine şi despre care am considerat că era de fapt puntea noastră de legătură: Noul Saturn (o voi reda în încheiere). Cu această descoperire am clasat visul meu ca rezolvat şi m-am considerat mulţumită de versurile aflate.

Iată şi câteva repere ale nopţii în care am produs visul, la care voi reveni în acest articol: Luna (un indicator al planului inconştient şi al visului) se afla în conjuncţie cu Mercur (pe atunci în mers direct) şi cu Uranus în preajma gradului 20 al semnului Berbecului. Luna era mai exact în gradul 21, Mercur în gradul 26, Uranus în al 23-lea.

Timpul a trecut, viaţa şi-a urmat cursul firesc, Mercur a început să retrogradeze pe 10 aprilie, iar data de 25 a aceleiaşi luni m-a prins în următoarea conjunctură: cu o zi în urmă în blocul în care locuiesc fusese oprită brusc alimentarea cu gaz. Mi-am zis atunci că oricum nu gătesc prea mult şi nu m-am simţit foarte afectată de incident, aşteptând din clipă în clipă remedierea. Apoi am aflat că, deoarece se constatase o defecţiune la un apartament de la etajul 1, a fost sistată alimentarea cu gaz pe termen nedeterminat în tot blocul până la verificarea tuturor conductelor din fiecare apartament şi, desigur, remedierea problemei de la etajul 1. Pe 25 aprilie, ora 18:00, s-a făcut verificarea în apartamentul meu. S-a ajuns la concluzia că ar fi bine să schimb doi robineţi şi am fost informată că se vor monta în toate apartamentele detectoare de gaz. Personal, am resimţit toată întâmplarea mai ales ca pe o cheltuială neprevăzută.

Intrigată de forfota extinsă în tot blocul, dar şi de starea mea de neplăcere ca urmare a zdruncinării bugetului imediat, m-am hotărât să meditez mai bine la întâmplarea aceasta şi astfel mi-am amintit de visul avut cu o lună în urmă. Ar mai fi de spus şi că în dimineaţa de 25 aprilie persoana pe care o visasem, despre care ştiam că avusese un incident legat de incendiu, a revenit în atenţia mea printr-un mesaj pe care îl lăsase altcuiva pe o reţea de socializare.  

Când am ridicat harta momentului în care s-a facut verificarea ţevii de gaz la mine acasă am observat  următoarele: Luna în conjuncţie cu Mercur (aflat în mers aparent retrograd) şi cu Uranus în preajma gradului 20 al semnului Berbecului. Luna se afla mai exact în gradul 23, Mercur în gradul 26, Uranus în al 25-lea. Aşadar, configuraţia a fost reeditată aproape întocmai, cu diferenţa că în noaptea visului Mercur era direct, iar acum, cu ocazia poveştii de la bloc, era retrograd.

De remarcat, desigur, şi că Berbecul este semn de foc, că Mercur are legătură cu ceea ce se transmite pe calea aerului, iar combinaţia cu Uranus se poate traduce, metaforic sau nu, prin explozie.

Un element comun al celor două momente a fost şi Saturn (asociat efectiv cu construncţiile – în vis focul se propaga prin pereţi – , dar şi cu instalaţiile şi instalatorii – ceea ce am experimentat cu ocazia defecţiunii propriu-zise). În harta de la 29 martie Saturn era direct în gradul 27 Săgetător, iar în cea de la 25 aprilie era în acelaşi grad, de data aceasta retrograd şi el.

Cât despre bugetul meu afectat, acest tranzit în Berbec s-a petrecut prin casa a II-a hărţii proprii (asociată cu resursele personale).

Astăzi, 28 aprilie, sistarea alimentării cu gaz în imobil persistă. Din câte am înţeles, termenul de remediere ar fi mijlocul săptămânii viitoare, deci cam când iese Mercur din retrogradare.

Am rămas în urma acestei întâmplări cu un zâmbet şi cu o nouă uimire în faţa năstruşniciilor universului şi ale minţii omeneşti. În felul lui, visul meu a fost prevestitor. Toate s-au întâmplat urmând un ticăit precis al ceasurilor cosmice. Chiar şi evitarea unui pericol s-a confirmat. Rămâne să cugetăm, locatarii uniţi în faţa greutăţilor domestice, cum de ne-am potrivit cu toţii în tandem acestui eveniment şi ce anume din noi ne-a salvat de la o desfăşurare mai complicată a faptelor.

Visul meu m-a condus spre poezia despre Saturn, lordul timpului, cum i se spune adesea. A fost nevoie de o rocadă a Lunii prin zodiac (de la Berbec din nou la Berbec) ca el să îmi indice contrapartea reală a unei aparente imaginaţii haotice nocturne. Deşi, după toate acestea, mă întreb ce mai este până la urmă realitatea…

Pe finalul articolului, iată şi poezia promisă:

Noul Saturn

                                                                                                    de Vladimir Streinu

Inima cedrilor sacri nici ea

Nu e mai prinsă ca inima mea.

Ceasul şi ziua şi luna şi anul,

Cercuri pe ape, ce nu-şi văd limanul,

Hore pun şi mişcătoarele inele

Limpezi în jurul inimii mele.

Umbra, ca limbă de ceas, îmi dă roată,

Roată cu spiţe de noapte-ncheiată.

Scrînciobul naltelor reci constelaţii

Suie şi cade-n rotundele-mi spaţii:

Cîte vîrtelniţi de timp sînt pe cer

Inima, toate, drept axă mi-o cer.

Ochii cereşti dintr-al nouălea turn

Cată crucişi către noul Saturn,

Căruia naşterea-n noapte i-o-mbină

Multă-a rotirilor muzică lină.

Articolul precedent                          

Articolul următor