Visând, vei dobândi indicii!

DSC02396Matematică de clasa a VII-a sau ce mai face Luna în Gemeni ca să-şi vindece coşmarurile.

Din când în când, revin la un coşmar cu care m-am ales după absolvirea  de altfel cu brio a liceului, clasă de mate-fizică: visez că trebuie să dau din nou BAC-ul la mate acum, la maturitate. Am la dispoziţie cam două luni să parcurg manualele de matematici din clasele… III-XII şi mă macină senzaţia că am uitat cam tot ce am învăţat după tabla înmulţirii. Iniţial mă bazez în visul meu că îmi voi aminti uşor materia astfel încât să obţin o notă de trecere, însă fac ce fac, mă împrăştii în prea multe direcţii şi timpul curge în defavoarea mea. Ajung direct în prima bancă în ziua de examen şi încă nu am recitit nimic, rămân în amintire doar cu tabla înmulţirii şi alte bucăţele de informaţie care cel mai probabil nu îmi vor fi suficiente pentru un 5, apoi mă trezesc, desigur, indispusă.

Asociez mult acest vis cu Luna în Gemeni din harta mea. Am constatat de ceva timp că am o frică adâncă faţă de “a nu şti”, “a nu fi suficient de informată” (Gemenii) sau “a nu-mi mai aminti ce am învăţat cândva” (Luna şi Gemenii). Matematica, deşi am stăpânit-o bine la nivel de agilitate în corelaţii de moment, a rămas în mintea mea, fără un exerciţiu ulterior, învăluită în ceaţă (în harta natală Luna în Gemeni  îmi este dispozitată de Mercur în Peşti, cu care se află în cuadratură; de asemenea, Mercur în Peşti este în cuadratură şi cu Neptun).  

M-am amuzat că în urmă cu două săptămâni coşmarul meu s-a îmbunătăţit vizibil într-o noapte în care am dormit în aceeaşi cameră cu o fostă colegă de liceu şi de facultate care anul acesta a învăţat mult pentru obţinerea unei specializări. Subtil, probabil că a avut loc un transfer de atitudine pozitivă faţă de actul de a reveni pe băncile şcolii. În varianta îmbunătăţiţă a visului meu recent, ajunsă iar la examen fără să fi repetat matematicile, am constatat că totuşi paginile mi s-au scris cu rezolvări chiar dacă nu mi-am mai amintit cum şi am ştiut că voi lua, din nou, BAC-ul cu brio.

După această soluţionare a parlamentărilor mele nocturne, am făcut un pas năstruşnic şi în sfârşit asumat şi în viaţa de zi cu zi. Mi-am zis că este momentul să îmi reîmprospătez memoria la propriu cu matematica din şcoala primară (Gemenii din mine au apreciat revenirea la clasele I-VIII) şi mi-am achiziţionat una bucată manual de clasa a VII-a care nu numai că îmi reîmprospătează memoria cu fel şi fel de informaţii răzleţe (cardinalul unei mulţimi, numere întregi, raţionale, modulul unui număr etc.), dar îmi asigură o stare de bine şi de siguranţă intelectuală după care Luna mea în Gemeni tânjea. Or fi pe lumea asta şi cunoaşteri mai complexe, dar eu, în lumea mea mă simt din nou ştrengăriţă, tânără şi bine informată.

Îngrijiţi-vă Luna din hartă, oricât de capricioasă vi s-ar părea! Altfel răbufneşte din inconştient sub forma unui mănunchi de frici, copilăreşti sau nu, în vis sau în stare de veghe şi nu are rost să o lăsaţi încâlcită în ele când soluţii creative sunt pe lumea asta infinite.

<