Ori nu ne iubeşti?!

Cuprins de-o exaltare de-a lui, cumnatul meu mi-a făcut o nouă declaraţie de sprijin frăţesc: mi-a zis cu gingăşie că îi place foarte mult de mine. L-am întrebat de ce, el mi-a clarificat prompt şi generos: “Pentru că tu o ţii pe-a ta”. Tradus în astrologie, “pentru că Vărsător”.

Să explicăm! Îmi încep astrograma de la un ascendent în Vărsător, iar ascendentul semnifică primul impuls care ne face să ne aruncăm în viaţă, arată ce ne motivează într-o fracţiune de secundă să o tot luăm de la capăt clipă de clipă şi în ce stil demarăm aceste starturi. Vărsătorul, vorba lui Steven Forrest, seamănă cu o celulă mutantă în organismul omenirii, fiind interesat de progres, de răsturnarea vechilor paradigme devenite – cel puţin în ochii lui – expirate. Vărsătorul este în noi chemarea spre o înţelegere cât mai originală a lumii şi a vieţii, liberă de părerile altcuiva, presărată cu invenţii şi inovaţii, avântată spre viitor.

Teoretic sună foarte bine şi suntem cu toţii de acord cu astfel de isprave, dar trebuie precizat şi că, pentru a descoperi autentic pe pielea personală fericirea de tip Vărsător, plata ta constă în talentul cu care te pricepi să aplici mai ales celor dragi şocuri mai mici sau mai mari de nesupunere, încă de când începi să dai semne că ai devenit un bebeluş cât de cât conştient de tine însuţi. “De ce nu faci şi tu ca noi? Ori nu ne iubeşti?”, ar fi reacţia clasică stârnită de câte un exemplar uman cu Vărsătorul proeminent în hartă.

Pentru că în capul meu toate acestea nu au sens şi nu îmi par deloc inteligente. Pentru că vreau să îmi descopăr propriile metode şi nu am chef să preiau soluţii deja fabricate de alţii. Pentru că am impresia fermă că văd variante mai bune. Pentru că mă sufocă alinierea la turmă şi mă îngrozeşte închisoarea alegerilor nealese de mine. Pentru că nu mă tem de libertate, ci o trăiesc rebel şi o respir de la înălţimea care mă face să par arogant de nesupus în ochii celor speriaţi că le-aş putea tulbura cuminţenia previzibilă de a fi în rând cu ceilalţi. Pentru că, de fapt, mă prăbuşesc de tristeţe când văd că oamenii se mulţumesc să fie prea puţin din frica de schimbare.

Cam aşa ar suna replica, subiectivă, bineînţeles, a inculpatului. Ca să fim cinstiţi şi cu turma, menţionăm în plus că: uneori Vărsătorii devin neînţeleşi pentru că îşi creează şi le place aşteptarea de a se simţi neînţeleşi, iar universul le dă şi lor ce cheamă; alteori, sunt atât de fixaţi în ideile lor de progres, încât devin tocmai în nesupunere un fel de tradiţionalişti; alteori se pun de-a curmezişul cu atâta frică de o posibilă înlănţuire, încât agită spiritele absolut inutil; în general, oricum merg până în pânzele albe cu ale lor şi câteodată materializează nişte utopii – interesante, dar prea futuriste pentru a fi momentan utilizabile cât de cât.

Eu una normal că sunt în tabăra pro Vărsător, însă întrebaţi-o pe mama cum i-a fost cu mine şi-o să vă amuzaţi; nu m-aţi fi văzut în stare de ce o să vă spună. Clar eram de-a lor şi pe unele segmente bine integrată în neam, dar erau şi clipe în care mă simţeam şi mă simţeau ca un extraterestru cu care li s-a schimbat copilul adevărat la maternitate. A fost şi este distractiv. Cumnatul meu cunoaşte amănunte.

“Ori nu ne iubeşti?” este o întrebare nedreaptă pentru oamenii-Vărsător, dar poate justificabilă dacă ţii cont de distanţa emoţională pe care şi-o creează. Ai zice că-s de gheaţă, oricând pregătiţi să plece de bunăvoie în exil dacă le mai insişti mult cu regulile tale. Aţi remarcat însă şi în ce constă sensibilitata şi fragilitatea acestui semn, ce fel de iubire trezeşte el în noi? La cotele lui cele mai înalte, Vărsătorul iubeşte Lumea, iubeşte ansamblul, omenirea; iubeşte prin prietenie, egalitarism, prin spaţiul pe care ţi-l respectă, prin susţinerea cu care îţi dă voie să fii tu. Vărsătorul iubeşte larg, elaborând o întâlnire a minţilor şi oferind tuturor, de la distanţă, perspectiva omului stăpânit de libertate.

Cât despre noi, cei de rând care ne străduim să integrăm aşa o temă, câteodată ne iese bine, câteodată mai puţin, însă cu îndârjire, neobosit, o ţinem pe-a noastră!

<   >